1 iulie vine cu scumpiri la Cluj: cresc prețurile la curent, gaz și apă

Clujenii vor plăti facturi mai mari pentru utilități, începând din 1 iulie. Se vor majora tarifele pentru curent, gze naturale și apă. La gaz cumpirile vor fi între 20 și 25%, iar pentru curent între 5 și 7% în special pentru cei care nu și-au modificat contractele. 

„Cred că cea mai mare creștere o vom vedea la Cluj, Brașov, Ploiești, Craiova, iar cea mai mică creștere cred că va fi la București. În simularea pe care am făcut-o, am luat un abonament normal, cineva care consumă în jur de 125 kW pe lună. La București, creșterea valorii este undeva în jur de 15 lei la factură, la Cluj este undeva de 90 de lei la factură”, a declarat la Digi24 Răzvan Nicolescu, fost ministru al enegiei, în prezent președinte al Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.

Aceste majorări îi vizează în special pe cei care nu și-au schimbat contractele și nu au trecut în piața concurențială. 

În ceea ce privește gazul, creșterile estimate sunt de aproximativ 25% de la 1 iulie. Răzvan Nicolescu a explicat că la baza acestor majorări stă scăderea producției naționale și faptul că se va ajunge ca o treime din consum să fie din import, o situație care nu s-a mai întâmplat, cel puțin nu în ultimii 10 ani.

Compania de Apă Someș S.A. a anunțat că noile prețuri/tarife  intră în vigoare de la 1 Iulie 2021, după cum urmează:

Preț apă potabilă :                   4,09 lei/mc inclusiv TVA (9%)

Tarif canalizare-epurare :        4,34 lei/mc inclusiv TVA (9%)

„Rațiunea necesității de ajustare a prețurilor/tarifelor rezidă în nevoia respectării Planului anual de evoluție a tarifelor la apă și canalizare (strategiei tarifare) în perioada 2017-2023, conform hotărârii nr.12/2.10.2018 a Asociației Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Bazinul Hidrografic Someș-Tisa, precum și în nevoia de a îndeplini condiționalitățile din Contractul de Finanțare nr. 225 aferent programului POIM Cluj-Sălaj, încheiat între Ministerul Fondurilor Europene și Compania de Apă Someș S.A”, a transmis Compania de Apă Someș.

Noile prețuri/tarife se vor aplica în întreaga arie regională deservită din județele Cluj, Sălaj și Mureș.

 

Adauga comentariu