Analiza

1 din 4 angajați lucrează remote

Munca la domiciliu este din ce în ce mai frecventă în rândul românilor. La aproape un an de când munca la domiciliu a fost legiferată în țara noastră, statisticile arată că 1 din 4 angajați lucrează din confortul locuinței sale. Sau, dintr-o cafenea unde există accest la internet. Un studiu realizat recent de Ministerul Muncii a scos la iveală faptul că 25% dintre angajații marilor companii din Cluj, Iași, Brașov, Timișoara și Constanța nu mai merg la birou, chiar dacă au un job full time.

Nu orice fel de muncă se pretează a fi făcută de acasă. Tocmai acest lucru îl arată și studiul făcut de Ministerul Muncii, că cei mai mulți angajați care și-au mutat biroul în sufragerie, în spații de co-working sau în cafenele, lucrează pentru companii ce activează în sectoarele IT sau industrii creative.

Un programator, de exemplu, poate lucra din orice loc unde are un calculator și o conexiune bună la internet. Dintr-o cafenea poate lucra fără probleme și un specialist în marketing sau un web designer. Trebuie să știți un lucru: ofertele de job-uri la domiciliu nu se prea găsesc în Agențiile Pentru Ocuparea Forței de Muncă. Dar pe platformele dedicate anunțurilor de locuri de muncă, circa 10% din totalul ofertelor, sunt pentru munca făcută remote.

Munca la domiciliu are și avantaje, și dezavantaje. Angajatorii, pe de o parte, fac economii cu angajații care lucrează de acasă, pentru că le oferă doar salariul și beneficiile din pachetul salarial, fără să mai adauge pentru ei cheltuieli cu chiria biroului, de exemplu. Dar, pe de altă parte, unii angajatori au declarat pentru incont.ro că angajații care nu merg la birou, nu reușesc întotdeauna să își respecte termenele de predare ale proiectelor. Atunci când vine vorba de angajați, la capitolul avantaje aceștia bifează economia de timp cu drumul înspre și dinspre birou și libertatea de a-și face singuri programul de muncă.

În 2017, România era țara din Europa cu cei mai puțini angajați care muncesc de acasă, potrivit datelor Eurostat. Din 31 martie 2018, de când în țara noastră a fost legiferată  munca la domiciliu, pe platformele de locuri de muncă au explodat ofertele care le permit angajaților să muncească, chiar și de pe o plajă însorită, dacă au chef.  Cele mai multe oferte care permit acest tip de muncă, sunt din domeniile IT, industrii creative, dar în aceeași paletă intră lejer și job-urile care presupun muncă handmade, fie că e vorba de confecționat mărțișoare, obiecte decorative sau lumânări.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *