Din oras

Zonele insalubre sunt ca un magnet pentru oamenii strazii. Primaria sa isi faca datoria si sa someze Asociatiile de Proprietari sa mentina curatenia

„Anii trec, problemele raman”. Asta ar putea fi deviza Municipalitatii atunci cand vine vorba de rezolvat problemele orasului. Din 2013, in zona centrala, mai exact in spatele blocurilor din Cipariu, pe str. Nicolae Titulescu, persista 2 probleme. E vorba de numarul mare de oameni ai strazii care, cu timpul, si-au amenajat chiar si culcus in zona, plus mizeria, molozul, zona insalubra care s-a transformat intr-un focar de infectie.

Atributiile Primariei Municipiului Cluj-Napoca par sa tina mai mult de indolenta decat de verificarea si somarea administratorilor de bloc care nu isi fac curat in propriile ograzi. Problema gunoaielor din Piata Cipariu a fost semnalata inca de la inceputul anului trecut, cand in zona domneau linistite gunoaiele. In cazul respectiv, Primaria si-a facut treaba si a curatat zona, dar a uitat cu desavarsire sa ii someze pe locatarii responsabili de curte sa isi amenajeze spatiile de asa maniera incat acum sa nu asistam, neputinciosi, la o mica zona de colectare a deseurilor (atat menajere cat si de constructii).

Lucrurile nu se opresc aici. De cativa ani, asistam neputinciosi la o „invazie” in Centrul Clujului, si nu numai, a oamenilor fara adapost. Lucrurile s-au accentuat si mai mult odata cu desfiintarea rampelor de gunoi de la PataRat, cand multi oamenii zilieri de acolo au ramas fara „locuinte” si au inceput sa „migreze” spre Centrul orasului si cartierele marginase. In Cipariu, de exemplu, oamenii strazii si-au amenajat chiar si un „apartament de lux”, unde se retrag noaptea, dupa o zi lunga si grea de cersit. Mai mult, problema cersetoriei si a oamenilor strazii s-a transformat intr-o epidemie generala. In cadrul unei emisiuni publice, un cetatean a semnalat o problema grava in ceea ce priveste ordinea si siguranta copiiilor din parcul de la Minerva, unde de o perioada buna de timp s-au stabilit cativa oameni ai strazii – asa incat locuitorii din zona nu isi mai pot lasa copiii in parc la joaca. Situatia e cu atat mai alarmanta cu cat autoritatile locale nu au gasit o solutie pentru oamenii strazii nici pana in ziua de azi, sustinand constant si iritant de des faptul ca nu au temei legal sa rezolve aceasta problema. Mai mult, pentru edilul Emil Boc, se pare ca mai importanta e siguranta oamenilor fara adapost, in conditiile in care, intr-o emisiune de la Napoca FM, a repetat constiincios faptul ca oamenii strazii au conditii in locurile special amenajate pentru ei si politia locala ii ia in fiecare zi de acolo, dar ca nu au alta solutie, chiar daca problema tine de siguranta copiiilor.

„Noi i-am preluat in fiecare saptamana, i-am gazduit la centrele noastre de adapost unde au pat, masa, caldura, au ingrijire, au conditii sanitare. Din nefericire, nu avem cadrul legal sa ii tinem acolo tot timpul chiar daca este o echipa speciala de la Primarie care are grija sa primeasca tot ce este necesar si sa nu mai creeze admosfera pe care au creat-o in Manastur. Mi-au spus toti, incepand de sus, de pe Tazlau, de sub padure, pana jos la Minerva, de locurile de joaca care au fost afectate, ne-au precizat oamenii despre aceste probleme, o cunosc si in fiecare zi vreau sa stiti ca exista o echipa, a Primariei, inclusiv cu cei de la serviciul de Asistenta Sociala, pentru a le oferi ceea ce legea ne permite si anume acel Centru de Gazduire Temporara, unde avem 150 de locuri din care doar 70 sunt ocupate si le putem oferi aceasta locatie. O sa ii rog in continuare pe cei de la Politia Locala sa le asigure gazduirea temporara in Centrele noastre. Stiu problema, mi-a fost sesizata de oameni de foarte multe ori, am avut in fiecare zi patrula Politiei Locale care s-a deplasat in zona, au fost dusi la Centrul de Gazduire temporara, repet, LEGEA NU NE PERMITE SA II TINEM ACOLO, ei pleaca dupa o zi sau doua, din nou ii ducem acolo. Va asigur ca noi nu vom ceda la aceasta actiune si vom mentine ordinea si linistea publica. Vom respecta legea. Paradoxal este ca noi le oferim conditii de 100 de ori mai bune decat zonele de unde au venit, dar am avut, din nefericire, probleme cu partea legala intrucat nu ne permitem sa ii obligam sa stea non-stop acolo. Dar noi vom face ceea ce legea ne cere si siguranta dumneavoastra, in acelasi timp ne obliga sa facem acest lucru”

Cel mai probabil municipalitatea nu intelege deloc fenomenul de cauza-efect in cazul problemelor urbei. Astfel, daca ar constientiza ca o zona insalubra este ca un magnet pentru oamenii strazii, probabil ar soma Asociatiile de Proprietari sa isi adune gunoaiele din zona. Mai mult, neputina si chiar nepasarea atinge cote alarmante in conditiile in care de 3 ani Primaria nu e in stare sau nu vrea sa gaseasca o solutie practica pentru oamenii strazii. Tot ce au facut in acesti ani, a fost o campanie subtire de descurajare a cersetoriei. Problema e ca daca nu exista perseverenta, nu exista rezultate. Mai mult, Primaria ar putea, daca ar vrea, prin programe ample, sa dezcurajeze prin pedepse oamenii strazii sa se intoarca in „locurile de bastina” si sa incerce o integrare mai ampla a lor in societate. Dar, dupa cum se misca lucurile, se pare ca asta nu e o prioritate pentru urbe, asa incat, cel mai probabil, in 2021 cand Clujul ar putea fi Capitala Culturala Eurpeana, sa asistam neputinciosi la imaginea unui oras colorat de oameni fara adapost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *