Din oras

Zilele Culturale Maghiare, finantate din banii maghiarilor

A cincea editie a Zilelor Culturale Maghiare, cea care va incepe la sfarsitul saptamanii viitoare, are un buget de aproape un sfert de million de euro. Banii nu provin, insa, doar din sacul public; doar un sfert din suma o acopera statul, restul vin de la cei 101 sponsori pe care i-a convins festivalul sa ii fie alaturi in acest an. Din Ungaria, Zilele Maghiare au primit 80.000 de euro.

De la Primaria Cluj-Napoca s-au alocat 130.000 de lei, asta dupa ce, in 2012 si 2013, s-au alocat 40.000 de  lei, respectiv 80.000 de lei. De la Consiliul Judetean, Zilele Maghiare au primit 40.000 de lei, iar de la Ministerul Culturii alti 50.000 de lei.

Asociatia Clujul Comoara, organizatoarea festivalului, a incheiat si parteneriate cu o serie de ONG-uri si asociatii care au adus festivalului inca 80.000 de euro, bani de la statul maghiar.

“Obiectivul principal al acestui eveniment, inca de la prima editie, a fost daramarea anumitor ziduri si construirea de canale de comunicare intre cele doua comunitati. Cred ca am depasit aceasta etapa deja si am facut un pas mai departe, am inceput sa construim valori noi din valorile celuilalt. Asta e adevaratul drum care ne poate apropia de Cluj capitala culturala europeana”, a declarat Anna Horvath, viceprimarul Clujului.

Viceprimarul din Cluj-Napoca, implicat si in organizarea festivalului, spune ca Zilele Maghiare au devenit un eveniment de neratat pentru cei din oras, dar si pentru clujenii plecati peste hotare.

“Oamenii se pregatesc cu cateva luni inainte sa vina la zilele culturale maghiare. De la an la an vin tot mai multe familii. Asta pentru ca e cel mai mare eveniment de acest gen din Ardeal, iar pentru comunitatea maghiara e o ocazie, fiind si vara si vacanta, sa intalneasca prieteni vechi de aici. Cred ca deja multi isi planifica vacantele in functie de Zilele Maghiare”, a mai spus Horvath.

Gergely Balazs, unul dintre organizatori, spune ca 98% dintre maghiarii din Cluj au auzit de Zilele Culturale Maghiare, iar 65% din dintre ei au participat la cel putin un eveniment din cadrul festivalului.

„E o cifra foarte mare, sunt 50.000 de maghiari in Cluj, iar 65% dintre ei inseamna aproximativ 30.000 de oameni. E un numar foarte-foarte mare”, spune el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *