Din oras

Ziar de Cluj vă întreabă: au ce căuta copiii mici la Untold? Ce spun specialiștii

Tot mai mulți părinți își duc copiii la Untold. În acest sens, organizatorii au amenajat spații special dedicate celor mici.

De asemenea, pentru a-i proteja pe micuți de gălăgie, sunt disponibile pe piață căști antifonice (la un preț de aproximativ 100 RON). Organizatorii RECOMANDĂ folosirea căștilor în incinta festivalului, însă nu obligă părinții la nimic. În aceste condiții, întrebarea de pe buzele tuturor rămâne aceeași: au ce căuta copiii mici la Untold? 

Cum îi afectează gălăgia sau îmbulzeala pe cei mici? Mai mult, pot fi afectați de un mediu unde, așa cum s-a văzut în cazul concertelor Grasu XXL sau Șatra BENZ se înjură ca în codru? 

Psihiatrul pediatru Cristian Pușcaș ne-a răspuns la întrebări. „În mod normal nu există niciun pericol, atâta timp cât sunt respectate anumite reguli. Copilul să nu fie ținut acolo trei zile la rând până la extenuare, să poarte căști antifonice și să fie ferit de locuri extrem de aglomerate. În mod normal, experiența pentru un copil la un festival ca și Untold ar trebui să fie distractivă. Nu văd de ce ar exista probleme”, a declarat Pușcaș. 

Desigur, problema nu este noua. În toate edițiile anterioare ale festivalului au fost destule cazuri de copii mici aduși de părinți la „spectacol”. Ziar de Cluj a vorbit pe această temă cu reprezentanții DGASPC. 

Reamintim că  la punctul 4 din „Termeni și condiții”, printre altele, organizatorii Untold precizează:

„În cadrul Festivalului se vor desfășura diverse jocuri de lumini de mare intensitate și efecte pirotehnice care pot dăuna copiilor sau persoanelor epileptice.”

La punctul 3.3, același document specifică:

„Minorii sub 7 ani au accesul gratuit în cadrul Festivalului.  (…) Datorită zgomotului foarte puternic produs în cadrul Festivalului, Organizatorul nu recomandă prezența în cadrul Festivalului a copiilor sub 7 ani. Minorii sub 4 ani trebuie să poarte căști antifonice.” Rămâne o mare necunoscută: câți părinți respectă cu adevărat regulile și le cumpără celor mici căști antifonice? 

La solicitarea Ziar de Cluj, DGASPC a oferit o reacție oficială: 

„Răspunderea pentru creșterea și asigurarea dezvoltării copilului revine în primul rând părinților, aceștia având obligația de a-și exercita drepturile și de a-și îndeplini obligațiile față de copil ținând seama cu prioritate de interesul superior al acestuia. În subsidiar, responsabilitatea revine colectivității locale din care fac parte copilul și familia sa. Autoritățile administrației publice locale au obligația de a sprijini părinții sau după caz, alt reprezentant legal al copilului, în realizarea obligațiilor ce le revin cu privire la copil.

Reamintim tuturor părinților, persoanelor responsabile cu asigurarea creșterii și îngrijirii copiilor precum și tuturor instituțiilor sau autorităților că necesitatea asigurării respectării drepturilor copilului trebuie să fie o prioritate pentru noi toți. Recunoaștem că dreptul de a participa în mod liber la activități recreative proprii vârstei, la activități culturale, artistice și sportive ale comunității, libertatea de exprimare, de întrunire pașnică sunt drepturi fundamentale, garantate fiecărui om, dar considerăm că niciun copil nu trebuie expus riscurilor pe care și le asumă adulții prin participarea la diferite acțiuni pe care le întreprind în exercitarea acestor drepturi.

Precizăm că D.G.A.S.P.C. Cluj nu are cunoștință și nici nu a fost sesizat cu privire la cazuri punctuale de minori prezenți la Untold în situații de risc.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *