Ziar de Cluj dorește respectarea onestă, nu din vorbe, a multiculturalității orașului – Târgul de Crăciun nu are de 3 ani inscripții multilingve

Activiștii de la „Musai-Muszáj” au semnalat în spațiul public lipsa plăcuțelor multilingve la Târgul de Crăciun organizat în Centrul Clujului, lipsă considerată drept un semn al intoleranței organizatorilor față de minoritățile naționale:

„Prietenii noștri români!

În lipsa egalității lingvistice, Clujul va rămâne un oraș intolerant, suferind de nevroze istorice.

Nu este adevărat că nu este loc pentru a afișa mesajele de întâmpinare ale Târgului de Crăciun și în limba maghiară!

Nu poate fi normal faptul că de decenii, limba a 50.000 cetățeni este expulzată metodic din spațiile publice ale orașului!

Prietenilor adevărați nu le este frică unul de celălalt. Prietenii adevărați au încredere unul în celălalt.

Vă rugăm, ca prin distribuirea acestei postări să arătăm împreună că orașul nostru refuză discriminarea și crede în egalitate!”

Mișcarea Musai-Muszáj le-a solicitat organizatorilor Târgului de Crăciun instalarea de inscripții multilingve:

„Așa cum vă semnalăm de trei ani și vă semnalăm și în acest an, Târgul de Crăciun, organizat în inima orașului cu o comunicare unilingvă, nu este satisfăcătoare pentru comunitatea maghiară. Nu pentru că maghiarii nu ar ști românește, ci pentru că utilizarea limbii maghiare în spațiile publice din centrul istoric al Clujului ar transmite un mesaj puternic despre egalitatea cetățenilor, etnici maghiari și români.

Suntem convinși că nu ați fost mânați de rea credință atunci când ați omis, din nou, instalarea inscripțiilor maghiare - ci mai degrabă pentru că nu i-ați acordat suficientă atenție. De asta vă atragem atenția că postarea pe care am publicat-o ieri seară pe această temă, s-a viralizat, ajungând la 400 like-uri, 400 share-uri și peste 70.000 de clujeni, în 12 ore.  Acest lucru demonstrază elocvent că cetățenilor nu le este totuna  dacă târgul are sau nu inscripții în limba maghiară.

Vă rugăm să satisfaceți acestă nevoie pe care v-o semnalăm de ani de zile, instalând insripții multilingve la Târgul de Crăciun.”

Organizatorii Târgului de Crăciun le-au răspuns celor de la Musai-Muszaj că lucrează la identificarea unor soluții.

Ziar de Cluj dorește respectarea onestă, nu doar din vorbe, a multiculturalității orașului. Soluțiile sunt simple: instalarea plăcuțelor solicitate, în limba minorităților naționale, după cum prevede legea. Și în limbile de circulație internațională, pentru a le da un semnal și turiștilor străini că orașul nostru îi întâmpină cu ospitalitate și deschidere.

Adauga comentariu