Din oras

Zeci de clujeni cu jalba-n protap la Consiliul Local. Noul PUG prevede cai de acces peste constructii sau spatii verzi pe terenurile construibile

Sedinta de indata a Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca a avut un numar record de proiecte de hotarari. Majoritatea dintre acestea au fost plangeri prealabile ale mai multor cetateni afectati de prevederile noului PUG. Prin votul de astazi consilierii au respins majoritatea plangerilor.

Sedinta de astazi a fost transformata intr-o adevarata dezbatere urbanistica. Atat cetatenii nemultumiti de noul Plan Urbanistic General care au depus plangerile prealabile cat si o parte dintre consilierii PSD au avut mai multe nelamuriri cu privire la modul de incadrare a terenurilor in noul PUG. 

Printre problemele din noul PUG s-a numarat proiectarea unor strazi pe unele terenuri pe care sunt case construite. Cetatenii care si-au sustinut cauza in plenul Consiliului Local au avut nemultumiri fata de PUG pentru incadrarea terenurilor care in vechiul plan erau construibile, iar in noul PUG au devenit spatii verzi.

“Se arata ca aceasta zona este una cu potential turistic si de agrement. Cei care au proiectat PUG-ul fie nu stiu unde este zona Colina fie nu au fost pe teren. Nu este zona de agrement sau spatiu verde. Nu sunt situate la Sf Ioan. Se face o confuzie intre destinatia terenului de agrement prin acest PUG si situatia reala. Sa faca gradina de zarzavat intre blocuri si intre case? Nu se impune acest UTR”, a afirmat avocata Iulia Podar.

In replica la pledoaria avocatei Iulia Podar, Adrian Borda a considerat ca terenurile in cauza sunt o enclava si ca vor ramane terenuri agricole intravilane.

“Daca cunoasteti aceasta enclava, aceasta mica zona de care discutam este un ghiveci cum stim noi sa facem”, a afirmat Adrian Borda.

In noul PUG arhitectii au proiectat cai de acces public pe terenurile clujenilor fara a tine seama de  faptul ca pe terenurile respective sunt deja constructii. Proprietarii constructiilor au fost prezenti astazi in fata consilierilor locali sa lamureasca acest aspect.

“Strazile propuse pe noul PUG nu se pot realiza. Sunt case pe Gelu Voievod. Ar fi nevoie de daramarea acestor case. Primaria nu isi permite sa despagubeasca. Propunem alte artere de circulatie”,a afirmat in plen Susana Rus.

Printre nemultumitii de noul PUG se afla mai multi posesori de terenuri din zona Faget. Acestia au reclamat faptul ca nu mai pot construi locuinte unifamiliale deoarece prin noul PUG zona este zona de agrement. Aurel Badiu a achizitionat in 2009 un teren in zona Faget pe acte apare ca si fanat nu padure asa cum au afirmat cei care au realizat PUG. In prezent terenul respectiv a a devenit un depozit de gunoaie pentru ca nu se permite ingradirea. Aurel Badiu a solicitat sa fie expropiat si sa i se dea teren in alta parte a municipiului.

“Problemele cu zona Faget sunt cam aceleasi peste tot. Borda, el a decis, el a taiat dupa bunul lui plac. Am solicitat in 2012 certificat de urbanism pentru a construi in zona. Propunem aprobarea PUZ construire locuinte individuale Nu stiu ce s-a intamplat si tot dosarul a fost trimis la proiectantul general. NU a fost niciodata padure pe parcela respectiva. ”a declarat Aurel  Badiu.

Din cele 50 de proiecte de pe ordinea de zi 20 au vizat plangeri prealabile formulate de clujenii nemultumiti de prevederile noului PUG. Vechiul PUG, valabil 10 ani, a expirat in 2009. Valabilitatea acestuia a fost prelungita conform legii cu perioada maxima de 5 ani, inainte sa se publice noul PUG, care este acum sursa nemultumirilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *