PORTRET

Zana-Maseluta exista la Cluj, intruchipata de Claudia Corega, medicul ortodont care reda speranta copiilor nascuti cu diformitati labio-maxilo-palatine

 

Ortodontia reprezinta o ramura a stomatologiei al carei scop este acela de a imbunatati pozitia si functionalitatea dintilor anormal aliniati si remodelarea oaselor maxilare. Este o specialitate grea care presupune mult studiu, unde conteaza experienta si rabdarea, unde rezultatele au o alta insemnatate decat o simpla carie reparata sau o albire dentara. Medicii ortodonti au povesti impresionante de viata impreuna cu pacientii lor, fiindca interventiile, adeseori dificile si indelungate, ii fac, atat pe medic, cat si pe pacient, sa creeze o alta conexiune, una sufleteasca.

Dr. Claudia Corega este unul dintre acesti medici pasionati de ceea ce fac, mereu preocupata de perfectionare, ce are un CV impresionant. Nici nu iti vine sa crezi ca manusa de femeie din fata ta, cu maini delicate si parul blond ce ii da o mina copilareasca, are in palmares peste 3.000 de cazuri dificile tratate cu succes, in cei 12 ani de practica.

Claudia cea studioasa. O cariera fara carii

 

In ciuda tineretii, dr. Claudia Corega are un trecut profesional plin de burse si rezultate spectaculoase. A facut UMF in 1992-1998, a inceput rezidentiatul in Ortodontie, in 2000, iar in 2002 a beneficiat de o bursa de 10 luni la Baylor College of Dentistry in Texas, unde a avut sansa sa fie introdusa in lumea ortodontiei mondiale.

„Aceasta disciplina a aparut in SUA, in Arizona, in urma cu mai bine de un secol, motiv pentru care americanii sunt foarte preocupati de aceasta ramura, au programe foarte bine structurate. E o scoala serioasa, care beneficiaza de cei mai buni profesori, atat pe partea de teorie, cat si pe partea clinica”, precizeaza dr. Claudia Corega.

Cu un Masterat in Ortodontie Linguala facut la Universitatea Rene Descartes, Paris V, cel mai renumit program de aceasta specializare din lume, si un alt Masterat si Doctorat in Tratamentul ortodontic al diformitatilor cranio-faciale la Tubingen Marienhospital Stuttgart, dr. Claudia Corega se numara printre putinii ortodonti din Romania care au o asemenea pregatire de specialitate.

Mai mult, dr. Claudia Corega a apucat-o discret si pe calea antreprenoriatului, fondand Clinica stomatologica Q Smile care dispune de unele dintre cele mai performante aparaturi medicale din Transilvania si ofera toata gama de tratamente stomatologice, de la detartraj sau o banala carie, la programe complexe de tratament ortodontic al diformitatilor cranio-faciale. Specialistii de aici sunt pregatiti la cele mai inalte scoli de profil din lume. Clinica a fost inaugurata in 2006, cu 2 scaune, iar in prezent dispune de 6 unituri in care se pot trata orice afectiuni stomatologice si ortodontice.
 

Cu suisuri si coborasuri, Claudia is back in business
 

Extrem de modesta, fondatoarea clinicii Q Smile e de parere ca ceea ce o  diferentiaza de colegii ei este experienta in practica si cercerare si faptul ca e pasionata de ceea ce face. 

A avut multe suisuri, dar a avut si o perioada mai intunecata in viata sa, o perioada in care starea de sanatate precara a copilului sau a facut-o sa nu mai fie atat de focusata pe munca.

“Nu sunt din fier, sunt un om ca oricare, m-am inchis atunci in mine foarte mult, fiindca sanatatea copilului meu era pe muchie de cutit. Am fost nevoita anul trecut sa mai aman unele programari la clinica. Acest lucru nu vreau sa fie interpretat ca o lipsa de respect fata de pacienti, efectiv, am trecut printr-o perioada dificila sufleteste. Dar I am back in business, cum se spune in America, si din toamna lucram la turatie maxima, fiindca imi place foarte mult ceea ce fac„, spune dr. Claudia Corega, sefa clinicii Q Smile. 

 

Un ortodont daruit poate schimba radical viata unui copil

 

A ales sa se specializeze in Ortodontie si Ortopedie dento-faciala si are o vasta pregatire si experienta in tratamentul diformitatilor cranio-faciale si anomaliilor genetice.

 „Cand am mers in Germania cu bursa de 2 ani, aceasta specializare nu exista in Romania. In timpul bursei, am inceput sa si practic. Parerea mea este ca indemanarea si feeling-ul sunt ceea ce fac un ortodont bun”, spune dr. Claudia Corega, medic primar la Q Smile.

In 1996, in timpul facultatii, a ajuns la New York, cu o bursa de 3 luni, unde a avut ocazia sa asiste la tratamente ale diformitatilor cranio-faciale. Acolo am vazut ce si cum se poate face, ce rezultate spectaculoase se pot obtine, cum se poate schimba radical destinul unui copil si atunci a decis sa mearga pe aceasta specializare. Tanara studenta a empatizat pentru prima oara cu parintii respectivi.

Acesti copii au nevoie de sansa la o viata normala si, din pacate, societatea noastra foarte superficiala e adesea grabita sa judece, sa eticheteze, sa trateze discriminatoriu un om care nu are aspectul normal. Mi se pare fantastic sa poti reda increderea in sine adultilor, dar, in cazul copiilor cu diformitati cranio-faciale, impactul este mult mai puternic. Prin estetica faciala si dentala, putem sa le oferim copiilor un aspect normal. Daca incepem tratamentul de la nastere, defectele de tipul buzei despicate sau alte diformitati labio-maxilo-palatine devin aproape insesizabile”, spune dr. Claudia Corega.

Intrebata de ce a ales Ortodontia in detrimentul Chirurgiei, medicul specialist explica:

„Impulsul uman a fost in favoarea ortodontiei pentru ca rezolva traume mai mari. Chirurgia rezolva problema pe moment, in timp ce ortodontia e un proces mai indelungat, dar care poate avea rezultate spectaculoase. Acum dispunem de tehnologia care ne permite sa reducem cu 50% timpul necesar pentru tratament, combinand aparatele ortodontice cu mici interventii chirurgicale de accelerare a deplasarilor dintilor, complet atraumatice”, precizeaza medicul specialist ortodont.

Cel mai spectaculos caz: 10 ani alaturi de o fetita

 

O mare parte din pacienti au reticenta sa inceapa un tratament ortodontic, pentru ca acesta se poate intinde pe un an si jumatate, doi ani. Insa tehnologia a evoluat foarte mult.

„Datorita colaborarii cu mai multe companii americane, vom avea in curand un scanner performant care ne va permite accelerarea timpului de tratament cu 40%”, afirma sefa clinicii Q Smile.

Multi copii nascuti cu diferite despicaturi labio-maxilo-palatine sunt tratati la Q Smile. Printr-un procedeu numit molding nazo-alveolar, se apropie segmentele despicate congenital si se repozitioneaza, reducandu-se astfel considerabil numarul de interventii chirurgicale necesare si durata tratamentului ortodontic.

Un caz special, incheiat de curand cu succes, e cel al unei fetite care a avut un accident la o varsta foarte frageda, in urma caruia a ramas desfigurata. Timp de 10 ani, s-a intervenit combinand chirurgia cu ortodontia maxilo-faciala. 

„Cel mai spectaculos este rezultatul tratamentului fetitei care, la 9 ani, avea 13 kg si o apnee obstructiva care o impiedica sa manance si sa doarma. La 19 ani, e o tanara care poate duce o viata normala, a incheiat toate operatiile, inclusiv rinoplastia”, povesteste dr. Claudia Corega.

Medicul clujean se perfectioneaza continuu, se “antreneaza” constant prin munca de cercetare pe care o face in colaborare cu universitati din Verona si Paris. Are chiar un patent pentru accelerarea miscarii dentare cu ajutorul piezochirurgiei.

Din 2006, dr. Claudia Corega este invitata frecvent sa tina prezentari si conferinte la congrese mondiale de ortodontie din Franta si SUA. 

Dintre numeroasele premii si distinctii obtinute de-a lungul carierei sale fulminante, merita amintit premiul UMF pentru cea mai valoroasa Teza de doctorat pe tema tratamentului ortodontic al diformitatilor cranio-faciale, Premiul Academiei Americane pentru Best Young Investigator, in 2007, Premiul Asociatiei Europene de Ortodontie pentru Contributii deosebite la dezvoltarea Ortodontiei, la Berlin, in 2009 la Buenos Aires, la Congresul Mondial de Ortodontie, pentru prezentare, iar in 2013 la Paris, in cadrul Congresului Mondial de Ortodontie Linguala, pentru patentul de accelerare a miscarii dintilor cu ajutorul ortodontiei combinate cu piezochirurgia.

Pentru participarea la actiuni umanitare in diferite colturi ale lumii, dr. Claudia Corega a primit titlul de Ambasador UNICEF.

„Provocarile ortodontiei apar in cazurile in care problemele ortodontice sunt asociate cu afectiuni paradontale, provocari referitoare la limitele deplasarii dintilor, sunt anomalii genetice sau dobandite in urma unui traumatism, la care trebuie combinata ortodontia cu chirurgia. Tehnologia de astazi ne permite sa facem foarte multe”,  e de parere dr. Claudia Corega. “Inca nu s-a inventat o tehnologie pentru suflet, dar… de aia suntem noi, medicii, aici…”, incheie zambind dr. Corega.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *