Din oras

Voluntariatul, recunoscut ca experienta profesionala

Voluntarii vor putea sa faca dovada stagiilor de practica efectuate, gratie contractelor incluse in noua Lege a Voluntariatului. Reprezentantii ONG-urilor din Cluj lauda initiativa si spun ca astfel se va crea un registru in care activitatea voluntarilor va fi luata in evidenta. Pe de alta parte, specialistii in resurse umane spun ca experienta profesionala a voluntarilor va putea fi recunoscuta la angajare. 

Elevii sau studentii care participa la actiuni de voluntariat vor primi certificate recunoscute la nivel european si vor incheia contracte cu ONG-urile, potrivit unui proiect legislativ care modifica Legea Voluntariatului.

“Legea scoate la lumina voluntariatul aducand beneficii tuturor. Cel mai mare beneficiu il vor avea voluntarii; voluntariatul va fi recunoscut ca experienta profesionala, iar tinerii se vor putea angaja mai usor”, a spus pentru Ziar de Cluj, deputatul Mihai Sturzu, initiatorul Legii.

Reprezentantii ONG-urilor arata ca experienta profesionala recunoscuta, datorita modificarilor legislative, nu se traduce cu vechime in munca.

“Prin Lege se atesta experienta profesionala, nu se recunoaste voluntariatul ca vechime in munca. Legea recunoaste experienta de voluntariat si competentele dobandite in voluntariat. Astfel, experienta unui voluntar poate fi trecuta intr-o baza de date a asociatiei cu competenta dobandita”, a explicat coordonatoarea Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, Nicoleta Racolta.

Specialistii in resurse umane considera ca desi voluntariatul nu e o experienta platita, contribuie la formarea abilitatilor unui bun angajat.

“Fiecare stagiu de voluntariat reprezinta un atu in gasirea unui loc de munca, pentru ca stabileste criteriile foarte clar: ii invata pe tineri sa se tina de un plan, sa respecte un coordonator si un program de lucru. Voluntariatul e o sansa pentru tinerii absolventi care nu au o experienta in munca. E una din intrebarile care se pun in cursul interviurilor, doar ca nu prea avem raspunsuri pozitive”, a explicat specialistul in Resurse Umane, Liliana Graure, pentru Ziar de Cluj.

Potrivit statisticilor Comisiei Europene, in Europa, pentru fiecare un euro investit in voluntariat exista un castig de 5 euro in societate. Proiectul legislativ care urmeaza sa intre in dezbatere in Senat – camera decizionala – propune si incheierea unui contract de voluntariat intre ONG-uri si tineri.

“Contractul de voluntariat a fost gandit in ideea de drepturi si responsabilitati pentru ONG si voluntar sau companii. De multe ori se intampla ca voluntariatul sa ascunda munca la negru, care e o evaziune. Intram pe codul Muncii si, evident, munca la negru e ilegala”, arata deputatul Sturzu.

Reprezentantii ONG-urilor spun ca experienta castigata in cadrul stagiilor de voluntariat formeaza oameni mai competenti carora le dezvolta abilitatile “soft”.

“Angajatorul e fericit ca viitorul lui angajat are competenta X. Nu e relevant unde ai dobandit-o. Voluntariatul aduce foarte multe competente soft skills – pe partea de comunicare, relationare, team work, abordarea conflictelor – abilitati tot mai mult valorizate. (…) Proiectul de lege pune in lumina recunoasterea activitatii de voluntariat si le arata oamenilor ca, pe langa scoala si locul de munca mai exista si o a treia cale prin intermediul careia iti poti forma competentele: voluntariatul”, a completat Racolta.

Contractele de voluntariat fac dovada experientei profesionale, arata reprezentantii Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj.

“Contractul reprezinta dovada ferma ca ai activitate pe partea de voluntariat. Posibilitatea legala de a presta servicii de voluntariat nu exista inainte”, a spus directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.

Pasul urmator, potrivit deputatului Mihai Sturzu, este modificarea Codului Muncii si recunoasterea stagiilor de voluntariat ca vechime in munca.

“Primul pas este sa consideram voluntariatul drept experienta profesionala. Daca mai tarziu, pe o modificare a Codului Muncii, putem sa-l ducem inclusiv in zona de vechime, sper sa putem sa facem asta. Insa, cand vorbim despre vechime, vorbim despre contributii la fondul de pensii si voluntarii neprimind bani nu exista si aceasta problema, deci e foarte complicat de rezolvat aceasta situatie. Deocamdata nu am intrat in zona modificarii Codului Muncii”, a comentat Sturzu.

La Cluj-Napoca nu exista un registru al tuturor voluntarilor.

Foto: sparque.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *