Editorial

Voicu Oprean, te provoc: vii sa facem din Cluj-Napoca un oras smart? Hai sa trecem de la vorbe la fapte!

Voicu Oprean, CEO al AROBS, una dintre cele mai vechi companii de IT, poate fi considerat pe drept cuvant un icon pentru IT-ul clujean, pentru ca este unul dintre antreprenorii ce a cautat sa mearga pe calea cea mai grea in aceasta industrie. 

A facut de doua Iron Man, un concurs de anduranta fizica de cel mai inalt calibru (2014 si 2015, le-a terminat pe toate) – inot, maraton si bicicleta. Oameni de genul asta imi atrag mereu atentia, caci alergatorii de maraton au un pishic extrem de puternic, sunt foarte ambitiosi si mereu, da’ mereu, duc lucrurile pana la capat.

Adeseori, Voicu este in stare sa se reseteze total spre a renaste intr-un nou personaj, daca el crede propriul sau sine are “bug”-uri. Nu se sfieste sa se autoironizeze si, desi ar putea sa vanda tot, se incapataneaza sa creasca, sa ramana antreprenor roman, sa se duca pe bursa cu firma sa si sa priveasca mereu spre potentialul unei idei.

Este un om vesel si preocupat de propria lui dezvoltare, dar si de orasul sau.

L-am auzit vorbind mereu despre Cluj, dar niciodata nu l-am auzit vorbind in felul in care a facut-o pentru ziarul Transilvania Reporter acum cateva zile cand, intr-un articol foarte destept semnat de jurnalistul Radu Hanganut, Voicu Oprean spune unor lucruri pe nume intr-un fel critic, dar datator de speranta.

Articolul are pasaje care reflecta intru totul viziunea lui Voicu Oprean. Sa citim cateva:

Inteligenţa unui oraş nu este suma inteligenţei locuitorilor lui, ba chiar, dacă ar fi să luăm exemplul Clujului, are prea puţin de-a face cu resursele intelectuale ale comunităţii. Ceea ce se întâmplă la Cluj demonstrează că o administraţie municipală indolentă sau obtuză are capacitatea să anuleze avantajele competiţionale oferite de valoarea individuală a locuitorilor oraşului.

Clujul este un oraş inteligent prin prisma oamenilor care îl locuiesc şi ţeapăn prin comportamentul celor care îl gospodăresc. Pe cât de inovativ este domeniul înaltelor tehnologii, în care Clujul are întâietate, pe atât de conservatoare este viziunea administratorilor, preocupaţi exclusiv de betonarea  întru toate a oraşului.

Când în lume se vorbeşte tot mai mult de oraşe inteligente, oraşe în care cei care iau deciziile o fac ajutaţi de ultimele invenţii şi tehnologii, Clujul este locul unde astfel de tehnologii sunt inventate şi apoi respinse la implementare de diriguitori, chiar dacă le sunt propuse cu titlu gratuit.  Firmele de IT din oraș au dezvoltat sisteme pentru monitorizarea parcărilor, proiecte de case inteligente sau soft-uri pentru monitorizarea parcurilor auto, dar nici una din inovaţiile lor n-au penetrat birocraţia din primărie şi instituţiile asociate acesteia„. 

 

„Pentru a fi un oraș inteligent am putea face ca rețeaua de internet wireless să funcționeze cu adevărat. De cele mai multe ori ne bazăm pe restaurante, unde întrebăm de parole. Avem problema asta noi, clujenii, dar și turiștii care vin în oraș. Chiar dacă avem în România un internet foarte bun, asta nu prea se vede în orașe”, este de părere Voicu Oprean.

 

Voicu a vorbit dumnezeieste pentru Transilvania Reporter despre absenta unui Proiect pentru Cluj:

 

„Lipsește un lider care să facă lucrurile să se întâmple și nu mă refer la primărie, ci la cineva care să ia exemple de afară și să le implementeze aici. Orașe precum Koln au echipe care elaborează astfel de strategii, iar aceste echipe rămân acolo 10-15 ani, indiferent cum se schimbă administrația. Totul ține de continuitate și de a avea un proiect bine construit”, consideră Voicu Oprean, CEO al AROBS Transilvania Software (…) 

Mi-ar plăcea să văd aplicații mobile prin care să pot afla informații despre monumentele din oraș atunci când trec pe lângă ele. Așa ceva se poate face de peste 10 ani și ar fi simplu de implementat. Ca șofer, aș vrea să apăs un buton și să plătesc parcarea. Aș vrea ca cei care monitorizează parcările să aibă o tehnologie mai avansată de a monitoriza locurile de parcare. Ca cetățean, aș vrea un card cu care să plătesc de la intrări la muzee la parcări și de la taxe la biciclete. Aș vrea ca totul să fie integrat pe o platformă software”, spune afaceristul clujean.

 

Sunt intru totul de acord cu ideile lui Voicu Oprean. Clujul se scalda intr-o baltuta statuta si nu isi dezvolta potentialul.

Măcinați de mândrii stupide, clujenii nu formează cu adevărat o comunitate.

Există enclave, dar nu există o voce comună.

Cartierele sunt precum niște insule părăsite, oamenii nu comunică între ei. Suntem mai împrăștiați ca niciodată.

Iesim in haite ca sa devastam Kauflandul, dar nu iesim sa protestam impotriva taierilor ilegale de paduri.

Tot a treia masina are cate un abtibild lipit pe luneta cu „U”, dar pe stadion abia se strang cateva mii de fani care nu renunta sa isi sustina echipa.

Cand le ajunge excavatorul la os, clujenii zbiara ca arsi ca se construiesc blocuri intre case si case in buza blocurilor, dar niciunul nu se duce la dezbaterile publice, niciunul nu are chef sa mearga la o sedinta de Consiliu Local, care e publica, si unde si-ar putea spune punctul de vedere.

Latram in stanga si in dreapta pentru un Cluj mai verde, dar poienile din zona periurbana a Clujului sunt pline de badoage de bere, pungi semiarse, cartoane inmuiate in ulei si chistoace. 

E momentul să lăsăm mândria și ipocrizia la o parte și să ne apucăm de treabă.

Avem probleme cat Somesul de mari. La propriu, ca tot vrea Emil Boc sa il distruga.

 

De aceea il intreb public pe Voicu Oprean: vrei sa intri in echipa mea de consilieri locali?

Vrei sa schimbi CU ADEVARAT ceva?

Vrei sa trecem (impreuna) de la vorbitul in ziare sau conferinte la FAPTE? 

 

Sunt si eu satul de clujenii viteji in fata televizorului si care dau lectii de administratie prin crasme sau cand stau la cozi la Kaufland.

Probabil o sa consideri acest text un soi de miscare de sah, o provocare smechereasca la adresa principiului tau de viata: Fapte, nu vorbe. Asa sa o si consideri! 🙂

Eu cred sincer ca oameni ca tine pot si trebuie sa faca acest mic exercitiu de implicare in comunitate, daca vrem sa schimbam orasul.

Draga Voicu, nu te chem sa faci politica, ci sa completezi o viziune. Nu te chem sa faci compromisuri, ci sa iti reprezinti comunitatea IT, din care faci parte. Comunitatea IT, compusa din 14-15000 de tineri carora orasul le datoreaza o gramada de lucruri (faimba buna, impozite, bani cheltuiti in local), ei bine, aceasta comunitate este IGNORATA de Primarie, de adminsitratie in general. 

Hai sa schimbam lucrurile. Sa dam un nou slogan Clujului: know-how to be smart.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *