Sanatate

Voi ce faceți cu medicamentele expirate? E ilegal să le aruncăm la gunoi

Farmaciile sunt obligate, prin lege, să aibă un contract de distrugere a medicamentelor expirate cu o firmă care le incinerează. Teoretic, noi, consumatorii ar trebui să predăm toate medicamentele expirate la farmacii. Dar statul român când a gândit niște lucruri, nu le-a gândit până la capăt, așa că apar niște sincope serioase în tot acest circuit.

Puțini clujeni știu că medicamentele nu au ce căuta la coșul de gunoi sau în vasul de toaletă și ca atare le aruncă în același loc cu gunoiul menajer. Direcția Sanitar-Veterinară face controale la farmacii cu zel, și tot ce găsește expirat – conform regulilor de bună practică farmaceutică – pune pe lista distrugerilor. 

Nouă, simplilor cetățeni, nu ne controlează nimeni dulăpiorul de medicamente de acasă și nici gunoiul, așa că medicamentele care își găsesc sfârșitul în coșul de gunoi, dăunează mediului și omului. 
Se pare că maghiarii au fost mai deștepți decât noi și au un proiect al unui ONG, care se ocupă de colectarea medicamentelor expirate. 

”Există niște containere puse în afara farmaciei practic, în care pacientul lasă medicamentele expirate. Respectiva organizație se ocupă de colectare și firmele de medicamente, respectiv distribuitorii sponsorizează distrugerea. Farmacia asigură spațiul, iar firmele sponsorizează distrugerea. Să știți că distrugerea este scumpă. Ar fi foarte de dorit să existe și la noi și populația să fie educată să le aducă. Oamenii nu sunt informați”, a declarat Raluca Arbore, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor Cluj.

E foarte scump să scapi de medicamente pe cale legală

Circuitul birocratic în care sunt prinse farmaciile din toată țara, implicit și la Cluj, e amețitor de scump pentru farmaciști. Prin contract se prevăd doar două distrugeri pe an, de maxim 5 kilograme. Costă destul de mult și e o pierdere pe care farmaciile și-o asumă. 

”Ai prin contract două distrugeri pe an, de un maxim de 5 kilograme. Într-o farmacie mică e o cheltuială destul de mare. Dacă ai nevoie de mai multe distrugeri pe an, plătești suplimentar. În general, îți expiră lună de lună, e o pierdere a farmaciei pe care ți-o asumi. Ideal ar fi să putem prelua medicamentele expirate de la pacienți. Dar sunt niște probleme. În primul rând, noi nu avem un spațiu, ar trebui ca medicamentele care vin din afară să aibă un circuit complet separat de circuitul nostru de medicamente dar statul român când a gândit niște lucruri, nu le-a gândit până la capăt pentru că nu există norme de aplicare”, ne-a dezvăluit Raluca Arbore. 

Nu toate farmaciile sunt dispuse să ajute cetățenii

Deși, teoretic, ar trebui să ducem medicamentele expirate din casă la farmacia cea mai apropiată, românii nu sunt educați în acest sens și în plus, nu toate farmaciile sunt dispuse să le preia fiindcă riscă să ajungă pe minus cu bugetul. Farmaciile ar prelua mai multe medicamente dacă ar avea un spațiu separat pentru cele „decedate” și dacă lucrurile ar fi mai organizate.

”Pentru ce aduc oamenii din exterior, e un pic mai complicat. Medicamentele expirate pot fi duse în farmacii, atâta doar că procedura nu există efectiv. Sunt anumite farmacii care știu că au o procedură internă, se face un proces verbal în dublu exemplar, pacientul semnează. Farmacia va plăti practic din banii ei, iar majoritatea farmaciilor sunt pe minus. E doar o frază cea care spune că farmacia ar trebui să le preia. Nu s-au gândit ca, în momentul în care autorizează farmaciile, să impună și un spațiu separat care să permită această procedură. Sunt persoane care vin în farmacie și spun: Ne-au expirat aceste medicamente, vă rog ajutați-ne. Cred că sunt foarte puține farmaciile care refuză. Dar e complicat să preiei de la toată lumea. Știu că raportat la ce se vede din exterior, lucrurile acestea par ireale, dar e adevărat”, a precizat vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Cluj.

Un proiect care ar ajuta atât farmaciștii cât și pacienții

Chiar dacă e complicat în România să faci o ”înmormântare” decentă și necostisitoare și unor banale medicamente, farmaciștii ne sfătuiesc ca în nicio împrejurare, să nu aruncăm medicamentele și să nu le consumăm după termenul de valabilitate. De asemenea, în viitorul destul de apropiat, sperăm noi, Colegiul Farmaciștilor din Cluj va deschide, dacă au sprijinul autorităților locale, un spațiu ca în străinătate unde clujenii vor putea să ducă medicamentele expirate.

”De multe ori termenul de valabilitate este o convenție, dar nu aș sfătui niciun pacient să le folosească după data expirării. Nu e cel mai bun lucru să fie aruncate la gunoi, din foarte multe motive, ajung în pânza freatică de exemplu. Pe lângă asta, cineva poate să le ia și să le consume. Poate se joacă un copil și pune mâna. Noi, ca și Colegiu Cluj avem un proiect să rezolvăm această problemă, să nu mai fie trecute prin farmacie.

Circuitul pe care îl avem în farmacie nu permite o suplimentare a medicamentelor expirate, ne expiră și nouă foarte mult dar măcar știm exact ce sunt, de unde sunt. Am demarat un proiect ca să nu mai treacă prin circuitul farmaciei și pacienții să-și poată duce medicamentele la distrugere într-un mod mai organizat.

Presupune să găsim o modalitate de a colabora cu Primăria, Consiliul Local de a obține un spațiu care să fie separat de toate famaciile unde să fie preluate aceste medicamente de niște profesioniști, să facem eventual voluntariat noi farmaciștii. Să încheiem un contract cu o firmă de distrugere și să fie incinerate”, ne-a informat Raluca Arbore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *