In vizor

Virgil Ardelean, cel mai prosper general al serviciilor secrete postdecembriste: „Vulpea”, milionar din filaj

Cel mai prosper general al serviciilor secrete postdecembriste, devenit om de afaceri, este chestorul Virgil Ardelean, fostul șef al temutului “Doi și’un sfert”. Poreclit “Vulpea”, generalul cu patru stele deține o firmă de protecție și pază, o companie privată de investigații și o societate care activează în domeniul imobiliar, la Cluj-Napoca, în asociere cu un apropiat al dispărutului Codruț Marta. Firma imobiliară dezvoltă, în orașul condus de Emil Boc, un ansamblu rezidențial și comercial, însă, în ultimii ani, i-a generat chestorului mai mult pierderi. În schimb, compania de investigații a reușit, în fiecare an, să ruleze cifre de afaceri cuprinse între un milion și un milion și jumătate de euro, profiturile nete realizate din această activitate situându-se la peste 24 de milioane de lei. Cei mai prosperi ani, din acest punct de vedere, au fost 2016, când la guvernare s-a aflat Dacian Cioloș, despre care presa a dezvăluit că este nepotul lui Virgil Ardelean, și 2017, anul debutului mișcărilor de protest ale grupării #rezist.

Pare a fi o modă, în rândul generalilor serviciilor secrete ieșiți la pensie, ca, după o activitate în sistem mai mult sau mai puțin controversată, să se lanseze în afaceri. Anul trecut, fostul șef al SIE, Silviu Predoiu, fostul șef al Poliției, Petre Tobă, fosta mână dreaptă a lui Florian Coldea, generalul Dumitru Dumbravă, dar și alți ofițeri SRI trecuți în rezervă, și-au deschis firme care se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management. Ba, mai mult, unii dintre ei oferă consultanță în domeniul securității naționale unor oameni politici.

Însă moda afacerilor dezvoltate de către foștii “grei” ai serviciilor secrete nu este una nouă. Unul dintre cei mai controversați generali, Virgil Ardelean, zis “Vulpea”, ex-șeful serviciului de informații al Ministerului de Interne, binecunoscuta Direcție Generală de Informații și Protecție Internă, și-a deschis, imediat după ieșirea din sistem, o agenție privată de investigații cu care a reușit, în doar câțiva ani, să realizeze profituri de zeci de milioane de lei.

Compania celui mai longeviv șef al “Doi și’un sfert” se numește SC Arvifox Vision Security SRL, a luat ființă în 6 decembrie 2010 (la vreme de criză economică) și, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), este deținută de chestorul Virgil Ardelean în integralitate, “Vulpea” fiind asociatul unic și administratorul firmei pe care a denumit-o cu inițialele numelui său și cu sintagma în limba engleză a poreclei care l-a făcut celebru. Cu un număr mediu de 14 salariați, așa cum reiese din datele publice furnizate de Ministerul Finanțelor Publice, SC Arvifox Vision Security SRL a reușit să se impună atât de bine pe piața de resort, încât veniturile și profiturile realizate de aceasta pot oricând să stârnească invidia concurenței. În caz că ea există.

Milioane de lei pe an cifră de afaceri

Astfel, potrivit bilanțului contabil depus pentru anul 2012, firma lui Virgil Ardelean deținea active de 70.340 de lei și a avut o cifră de afaceri de 6.912.129 de lei, realizând un profit net în valoare de 4.126.943 de lei.

În 2013, activele companiei se ridicau la 876.586 de lei, iar cifra de afaceri a fost de 6.415.912 lei, în urma căreia “Vulpea” a realizat un profit net de 3.797.515 lei.

În anul 2014, cu importanță electorală deosebită în România, SC Arvifox Vision Security SRL a cunoscut o cifră de afaceri de  6.680.779 de lei, înregistrând un profit net de 4.084.911 lei. În 2015, cifra de afaceri a companiei a scăzut la 5.948.681 de lei, realizând un profit redus, față de anii anteriori, de “doar” 3.290.687 de lei.

Ca o coincidență, în anul în care, la Palatul Victoria, s-a aflat guvernul tehnocrat, condus de Dacian Cioloș, cifra de afaceri a firmei private de investigații a “Vulpii” și-a revenit, ea situându-se la 6.476.073 de lei, generând un profit de 3.773.016 de lei. Pentru ca, în 2017, anul protestelor de stradă și al scandalurilor politice fără precedent, societatea în cauză să deruleze afaceri de 8.279.082 de lei, aducându-i generalului Virgil Ardelean un profit net oficial de 5.075.790 de lei (cel mai mare de la înființare).

La un calcul simplu, se poate observa că SC Arvifox Vision Security SRL a reușit, în toată această perioadă, să realizeze o cifră de afaceri totală de 40.712.556 de lei, iar chestorul Virgil Ardelean a obținut, din activitățile de investigare pe care societatea sa le-a derulat, un profit total de 24.148.682 de lei.

De menționat mai este faptul că același chestor Virgil Ardelean mai deține o companie pe nume SC Arviprot Security SRL, pe care a înființat-o în 31 august 2010, și care se ocupă cu activități de protecție și gardă.

Profitul, investit în construcții

Cu venituri importante realizate încă de la debutul activității firmei de investigații private, chestorul Virgil Ardelean a investit, începând cu anul 2013, și în afaceri imobiliare. Mai exact, în 18 decembrie 2013, aflăm tot din datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, că SC Arvifox Vision Security SRL înființează o nouă companie, pe nume SC Arvifox Real Estate Solutions SRL, care are drept obiect de activitate declarat “dezvoltarea și promovarea imobiliară”. Compania de investigații patronată de “Vulpea” deține, în firma de imobiliare, o pondere de 96,47 la sută din capitalul social. Restul de 3,35 de procente este controlat de fiul lui Virgil Ardelean, Alin Ardelean. Atât tatăl, cât și fiul dețin în această societate și funcțiile de administrator.

Din datele furnizate de Ministerul Finanțelor Publice, referitoare la bilanțurile contabile depuse, reiese că firma care activează în domeniul imobiliarelor, patronată de familia chestorului Virgil Ardelean, nu a mers deloc bine, în comparație cu afacerea din domeniul investigațiilor. În perioada 2014- 2017, SC Arvifox Real Estate Solutions SRL a avut o cifră de afaceri totală de 137.019 lei, a realizat profituri de doar 59.578 de lei și a înregistrat pierderi de 157.671 de lei. Singurul an pe profit a fost 2014. Cu toate acestea, compania declară active de 820.000 de lei.

Avizele, semnate de Emil Boc

Firma de imobiliare a lui Virgil Ardelean are interese economice la Cluj-Napoca, în orașul condus de actualul liberal Emil Boc. Chestorul s-a asociat, atunci, cu un controversat om de afaceri local, pe nume Dan Nicolae Dunca, pentru realizarea, în comun, a construcției unui imobil mixt rezidențial și comercial, în cartierul Gheorghieni. Concret, în 2016, firmele Arvifox Real Estate Solutions SRL și SC Duncan Real Estate SRL (patronată de afaceristul Dunca și de o anume Maria Dunca) au solicitat Primăriei Municipiului Cluj-Napoca eliberarea avizului PUZ pentru construirea acestui imobil, în strada Aleea Herculane, la numărul 1, din Cluj-Napoca, pe locul în care a existat Complexul Feleacul.

Avizul a fost semnat, în 28 aprilie 2016, de însuși Emil Boc, iar PUD-ul, pentru ridicarea imobilului cu două subsoluri, parter, mezanin, opt etaje și un al nouălea retras, a fost eliberat în același an. Iar, la data de 21 decembrie 2017, primarul a emis și autorizația de construire. Investiția se ridică la peste 11,5 milioane de lei și constă în 2.000 de metri pătrați de spații comerciale, la care se adaugă 68 de apartamente de locuit, ansambul fiind prevăzut cu 133 de locuri de parcare.

Controversații parteneri de afaceri ai asociatului “Vulpii”

Virgil Ardelean a ales să se asocieze în această afacere cu Dan Nicolae Dunca, patronul a numeroase companii și asociat cu tot felul de personaje controversate. Unul dintre aceste personaje controversate este dispărutul fără urmă Codruț Alexandru Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, pe vremea când acesta conducea Agenția Națională de Administrare Fiscală. Marta a dispărut în 21 mai 2012, autoritățile bănuind că este mort, în condițiile în care, în 20 martie 2012, a cumpărat, împreună cu un anume Călin Babriel Dobra, toate acțiunile pe care Dan Nicolae Dunca și Maria Dunca le dețineau la compania SC Bethalad Invest SRL.

Potrivit unui istoric furnizat de Oficiul Național al Registrului Comerțului, asociatul lui Virgil Ardelean și al fiului acestuia în afacerea imobiliară de la Cluj-Napoca, Dan Nicolae Dunca, este implicat în acționariatul sau în administrarea a numeroase firme. Este vorba despre Practic Invest SRL, Practiv Invest Real Estate SRL, Napoca City Residence SRL, Transilvania Agricultura CA Cooperativă Agricolă, Duncan Invest SRL, Manager Info Tourism SRL, Euroelectro Instal SRL, Wine Point SRL, Duncan Trust SRL sau Blmado SRL.

Printre asociații lui Dan Nicolae Dunca din aceste companii îl regăsim pe Vasile Mircea Ilea, fost administrator al companiei Construdava SRL Maramureș, care este deținută de firma Napocamin, controlată de afaceristul Ioan Bene. Bene a fost condamnat, anul trecut, la 3 ani și 8 luni de închisoare în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, și în prezent a obținut o formă de azil în Italia. Alți parteneri de afaceri ai asociatului lui Virgil Ardelean sunt Radu Voicu Șter, unul dintre miliardarii Clujului, dar și avocații Florian Vasile Dan sau Radu Gabriel Revnic, dezvoltatorul de builldinguri Horațiu Anton Pitea sau arhitectul Remus Remusciac.

Legătura de rudenie cu proaspătul candidat Cioloș

Numele lui Virgil Ardelean a reapărut în spațiul public, după ce presa a vehiculat faptul că fostul șef al serviciului secret al Ministerului de Interne ar fi unchiul lui Dacian Cioloș, proaspăt proprietar de partid politic cu pretenții la alegerile europarlamentare sau chiar prezidențiale care vor avea loc anul acesta. Jurnaliștii au dezvăluit faptul că Virgul Ardelean și Dacian Cioloș sunt din Sălaj, “Vulpea” și mama lui Cioloș fiind născuţi în localitatea Pericei. Fostul premier tehnocrat este, astfel, potrivit acestor informații, nepot de verișoară al fostului șef de la “Doi și’un sfert”, în sensul că bunica din partea mamei lui Ardelean a fost soră cu bunica maternă a lui Dacian Cioloș, cele două numindu-se Ileana și Maria Tătar. Mai mult, jurnaliștii mai vorbesc și despre faptul că tatăl lui Dacian Cioloș ar fi fost coleg cu Virgil Ardelean, ambii absolvind Școala de Ofițeri de Miliție.

“Vulpea” a deținut, după 1989, funcțiile de adjunct al șefului Poliției Municipiului Cluj-Napoca, cea de șef al Poliției Capitalei, fiind avansat la gradul de general în anul 1997. Un an mai târziu, a fost numit șef al DGIPI, după care a fost propus la șefia Unității de Afaceri Interne a ministerului. În 1999, Virgil Ardelean a fost avansat la gradul de general cu două stele, iar în 2000 a primit și a treia stea. În 2002, a primit chiar gradul de general cu patru stele, echivalat cu cel de chestor general de poliție.

Virgil Ardelean a demisionat din funcție în iulie 2006, după fuga din țară a lui Omar Hayssam, după care a fost reîncadrat, dar a demisionat a doua oară în 2007, după ce la conducerea Ministerului de Interne a fost numit Cristian David.

SC Arvifox Vision Security SRL a reușit, între 2012 și 2017, să realizeze o cifră de afaceri totală de 40.712.556 de lei, iar chestorul Virgil Ardelean a obținut, din activitățile de investigare pe care societatea sa le-a derulat, un profit total de 24.148.682 de lei.

Dan Nicolae Dunca, patronul firmei cu care s-a asociat “Vulpea” în proiectul imobiliar de la Cluj, i-a vândut lui Codruţ Marta o firmă, cu două luni înainte ca fostul consilier al lui Blejnar să dispară fără urmă.

Sursa: m.jurnalul.antena3.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *