„VIP-URI, DESPRE CLUJ” - Nicolae Furdui Iancu: „Orice întâlnire cu publicul clujean îmi dă o satisfacție deosebită”

Nicolae Furdui Iancu este unul dintre cei mai apreciați artiști din Ardeal și nu există petrecere fără melodiile sale. A adus plus valoare culturii muzicale, iar activitatea sa a fost răsplătită cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer și Crucea Națională Serviciul Credincios clasa a III-a. Artistul ne-a vorbit, în cadrul seriei de interviuri „VIP-URI, DESPRE CLUJ”, despre legătura sa puternică cu municipiul Cluj-Napoca, despre prima impresie pe care a avut-o când a ajuns în oraș și despre viitorul spectacolelor de profil.

Reporter: Să îmi spuneți, vă rog, când ați vizitat pentru prima oară Cluj-Napoca?

Nicolae Furdui Iancu: Nu mai rețin, dar oricum, eram copil. Asta înseamnă acum vreo 50 și ceva de ani.

Reporter: Și care a fost prima impresie pe care ați avut-o?

Nicolae Furdui Iancu: Impresia pe care am avut-o... Cum eu am fost crescut la munte, era liniște perfectă și este în continuare. Clujul mi s-a părut un oraș zgomotos, un zgomot puternic, o gălăgie puternică era în oraș pentru mine. Așa am simțit eu. Clădirile m-au impresionat. Ca și copil, ai impresia că sunt mult mai ample decât după ce te maturizezi și le vezi din nou.

Reporter: Care este cea mai frumoasă amintire pe care o aveți cu orașul de pe Someș?

Nicolae Furdui Iancu: Am multe amintiri, în special de când am apărut pe scenele României. Am avut foarte multe spectacole la Cluj și amintirile sunt foarte frumoase, pentru că la Cluj am întâlnit publicul acela special care m-a primit întotdeauna frumos și eleganța aceea pe care am întâlnit-o și pe care o emană Clujul în permanență.

Reporter: Aveți și o întâmplare inedită de la spectacole care v-a rămas așa, în minte?

Nicolae Furdui Iancu: Nu neapărat. Am avut spectacole la Sala Filarmonicii, la Casa Studenților, la Teatrul Național, la Casa Tineretului. Am concertat în foarte multe locații din Cluj și, chiar de la începutul carierei mele artistice, clujenii m-au primit foarte frumos și trebuie să le mulțumesc pentru că orice întâlnire cu publicul clujean îmi dă o satisfacție deosebită. De fapt, Clujul este cel mai important oraș al Ardealului și noi, ardelenii, îl simțim așa, ca pe o capitală a noastră, a ardelenilor, deși sunt atâtea orașe frumoase în Ardeal, fiecare cu istoricul lui. Dar Clujul este Cluj, ce să mai! Mă bucur că locuiesc aproape de Cluj și pot să merg destul de des.

Reporter: Deci mai veniți pe la noi.

Nicolae Furdui Iancu: Sigur că da. Din Alba Iulia sunt doar 100 de kilometri și avem și porțiuni de autostradă, așa că ajungem foarte repede.

Reporter: Ce mai știți astăzi despre Cluj?

Nicolae Furdui Iancu: Clujul s-a extins foarte mult, s-a dezvoltat foarte mult, a devenit chiar al doilea oraș din țară, din câte știu eu, și ca număr al populației, și ca dezvoltare. Este un oraș modern, un oraș aglomerat. Îmi pare că e chiar mai aglomerat. Mi se pare și acum că e destul de zgomotos și asta, într-un fel nu e rău, pentru că Clujul e foarte tânăr. Deși foarte bătrân, el este tânăr prin studenții pe care îi are, fiind centru universitar. E un oraș care îți oferă foarte multe oportunități.

Reporter: Aș vrea să vorbim și despre perioada aceasta ciudată prin care am trecut cu toții.

Nicolae Furdui Iancu: Da, întradevăr, este o perioadă ciudată, o perioadă la care nu ne-am așteptat niciunul dintre noi. De fapt, pământul, planeta nu s-a așteptat la o asemenea situație. Este ceva nou, ceva la care, deși am o vârstă, nu am putut să îmi imaginez că aș putea să trec prin așa ceva. Desigur, am respectat regulile pe cât posibil. Le-am putut respecta pentru că eu am un loc la munte, unde m-am născut, în județul Alba, am un loc special acolo și am fost mai mult la munte în perioada asta de restricții. Mă gândeam mereu la cei care locuiesc la apartamente, la cei care locuiesc și nu au o curte, ce au putut să facă în lunile astea stând închiși în casă, mai ales dacă aveau și copii. A fost destul de dificil pentru foarte multă lume. Eu nu am prea simțit, adică nu a fost nevoie să mă supun restricțiilor pentru că locul este destul de izolat și nu era necesar. Dar când luam contact cu orașul, normal că mă supuneam regulilor. Nu știu acum câți s-ar mai supune dacă ar reveni virusul acesta. Vorbesc la scară mai mare. Nu știu câți s-ar mai supune, pentru că oamenii am observat că sunt foarte sceptici în ceea ce privește virusul. El există, dar eu cred că dacă respectăm niște reguli fiecare dintre noi, eu cred că vom reuși să trecem și peste asta. A trecut planeta asta peste mai multe catastrofe. Oricum, situația aceasta, într-un anumit fel, parcă pune capac.

Reporter: Cum credeți că va rezista industria muzicală și, în special, partea de spectacole?

Nicolae Furdui Iancu: Da, o să reziste. O să reziste pentru că nu o să putem nici noi, artiștii, să ne temem atâta și să stăm acasă, să nu participăm la un spectacol. Iar publicul, la fel, sunt destui care sunt doritori de spectacole. Cred că fiecare om are nevoie și de partea asta spirituală. Spectacole vor fi în continuare și arta nu cred că va muri, chiar dacă acum trece printr-o perioadă mai dificilă.

Reporter: Dumneavoastră ce planuri de viitor aveți?

Nicolae Furdui Iancu: Planurile de viitor sunt aceleași pe care le-am avut și până acum. Spectacole, înregistrări, filmări.

Reporter: Plănuiți și un turneu sau doar spectacole?

Nicolae Furdui Iancu: Nu, eu de mult nu mai fac turnee. Mai ales în străinătate. Nu, merg unde sunt invitat și mă întorc acasă. Nu mai rămân zile în șir, ca pe vremuri.

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Adauga comentariu