Politica

VIDEO Replica lui Șulea din spatele unui telefon mobil

Ieri, de bună voie și nesilit de nimeni, primarul de Florești (dormitorul ″european″ al Clujului), Horia Șulea, și-a permis un drept la replică. Dar nu în sala de ședințe a Consiliului Local, ci în spatele unei camere de filmat (mă rog, un telefon mobil). Întrucât cele aproximativ 8 minute de ″live″ conțin idei neprețuite, ne-a luat ceva mai mult timp să le ″analizăm″ cu atenție. 

Incidentul care a avut loc în cadrul sedinței de CL din Florești, în care Daniel Meze, reprezentantul asociației ″Trăiesc în Florești″, a fost escortat afara din sală, fără să fie lăsat să-și expună punctul de vedere, contrar celui ″oficial″, l-am relatat aici:

CITEȘTE ȘI: VIDEO Intră Meze, iese Șulea. Circ la sedința de Consiliu Local din Florești

Iar Horia Șulea a părăsit sala de ședință. Primarul a explicat această ″ieșire″, făcând trimitere la ″demnitate″ și ținută morală:

În opinia mea, ceea ce s-a întâmplat în clipa respectivă, este sub demnitatea mea″. 

Prin urmare, fiind într-o funcție de demnitate publică, edilul floreștean își permite să amintească de valori morale. Iar aceasta, în condițiile în care, chiar ieri, Șulea a fost trimis oficial în judecată, în stare de libertate, pentru comiterea a trei infracţiuni de abuz în serviciu asimilate infracţiunilor de corupţie.

CITEȘTE ȘI: Horia Şulea a fost trimis oficial în judecată pentru abuz în serviciu. Așteptăm reacția oficială a europarlamentarului Daniel Buda, președintele PNL Cluj

Nu că ″demnitatea″ ar fi o calitate de lepădat, dar un primar este chemat, prin funcția pe care o are, să rezolve problemele unei comunități. Iar pentru a le soluționa, el trebuie să le cunoască. Pentru a le cunoaște, trebuie să asculte, să le audă.

Să asculte cetățenii, atunci când aceștia prezintă opinii și puncte de vedere opuse celor oficial acceptate? Orgoliul domnului Șulea, care dă pe-afară, nu-i permite acest lucru. 

Dar, spune Horia Șulea, din cauza acelui ″grup de agitatori, care vin să disturbe atenția consilierilor și, în același timp, bunul mers al lucrurilor″, Il Primario a fost nevoit să părăsească ședința. 

Așadar, vinovați se fac cei din ″grupul de agitatori″. Cine sunt aceștia? Toți cei care au o poziție deosebită de cea a primarului, cetățeni care se prezintă în mod absolut legal pentru a-și expune nemulțumirile ori pentru a contesta unele decizii care pot periclita viața comunitară. Dar nu, se pare că în curând, cetățenilor le va fi interzis să intre într-o instituție de stat ori să participe la o ședință de CL.

Domnul Șulea ar pofti să fie ales din 4 în 4 ani, iar în rest nu prea ar vrea să fie tras de mânecă. Această metodă, dovadă a unui comunism pur, o cunoaștem și reprezintă, probabil, ″bunul mers al lucrurilor″. Dar în Floreștiul ″european″ (de care nu uită să amintească edilul), cetățenii trebuie să participe în luarea deciziilor care îi privesc. În loc să participe, aceștia ″disturbă atenția consilierilor″. 

(Ar fi fost mai potrivit un termen ceva mai românesc, precum ″deranjează″, ″tulbură″ atenția consilierilor. Mai pe-nțeles. Dar domnul Șulea a preferat unul ″european″ – ″disturbă″. Probabil, unii dintre admiratorii săi nici nu au înțeles despre ce este vorba). 

Primarul continuă: ″Sunt evenimente care nu caracterizează efectiv comunitatea floreșteană″. Păi de unde știți, domnule Șulea, cum este comunitatea, dacă nu lăsați cetățenii să vă vorbească? Sau poate nu știați că o comunitate este alcătuită din cetățeni – oameni în carne și oase?

Iar eu, ca și reprezentant al acestei comunități, am considerat că este momentul să părăsesc această ședință″. Chiar așa? Dumneavoastră, în calitate de primar ales de floreșteni, trebuia să considerați că este necesar să ascultați neplăcerile oamenilor, nu să-i dați afară pe ușă.

Cetățeanul cu opinii diferite, care creează premisele unei dezbateri reale, nu ale unei ședințe ″ordinare″, trebuia așezat la masa discuțiilor. Iar un primar nu iese din sală și face live-uri pe Facebook. Acesta stă la masă și discută problemele semnalate de cetățeni, pe care consilierii nu vor să le identifice. Acolo, în sala de ședințe, la ″masa rotundă″, se despică firu-n patru cu argumente. Dumneavoaastră nu ați făcut-o.

De ce nu ați stat să vă convingeți partenerul de discuție, în mod argumentat, că nu are dreptate? Aduceți argumente, domnule Șulea. Și floreștenii vă vor crede. După o fugă rușinoasă însă, puțin probabil…

Ca idee pentru viitor, dacă în CL nu se vor lua niște hotărâri care să limiteze asemenea ieșiri ale unora care vin ca și oameni de bună credință, dar acolo încearcă să provoace scandal, știut fiind faptul că bună parte dintre ei sunt afiliați politic, eu… n-am să mai particip la ședințele de consiliu, pentru că imaginea mea nu poate fi asimilată cu imaginea unor piețari, unor panglicari…

Carevasăzică, măsuri restrictive. Chemți trupele speciale, să vă apărați de cetățeni. Nu, unii sunt, se spune, ″afiliați politic″. Și un afiliat din ăsta nu are dreptul să emită vreun gând contrar…

Apropos, în sala de consiliu nu e parada modei, astfel încât ″imaginea″ este ultimul aspect care contează aici. Despre ce ″imagine″ vorbiți, domnule primar? 

Să înțelegem că acești ″piețari și panglicari″ nu intră în categoria celor cărora vă adresați cu ″Dragii mei, dragi″? E ușor să îți manifești atenția și bunăvoința din spatele unui calculator, nu-i așa? Iubind comunitatea așa, în general? Dar când vi se adresează un cetățean, să nu-l lași să vorbească și să-l gonești pe ușă afară?

Cei din CL sunt reprezentanții comunității, într-o mare majoritate, iar minoritatea, conform regulilor democrației, sunt obligați să se supună acelei majorități″.

Ce să mai spui? ″Conform regulilor democrației″, a uneia europene, nu după ureche, așa cum vă este cunoscută, demnitarul public trebuie să îi reprezinte și pe cei care nu l-au votat. Sau și mai abitir, pe aceștia. Iar comunitatea rămâne unită. Altfel, au fost ″supuși″ în comunism destul. Dar această democrație nu este cunoscută încă în primăria din Florești. Mare păcat. 

Niciodată n-am să accept, atâta timp cât voi fi pe poziția de primar a comunei Florești, n-am să accept… atitudinea celor care se opun unei dezvoltări normale a Floreștiului″. 

Uimitor! Sună democratic? Nu prea. Dezvoltarea ″normală″ nu e aceeași pentru toți, dom′le primar. Ceea ce unii înțeleg prin ″normalitate″, pentru alții poate fi anormal, nefiresc sau de-a dreptul bolnav. Sau ″normalitatea″ se decide de sus, se impune cu forța și se bagă pe gât?

Nu poți trata decât cu o nesfârșită compătimire un asemenea comportament ″normal″ al unui primar ales în funcție publică, în cea mai mare comună din țară. 

Mai poți ieși la vot după asemenea discursuri ″democratice″? Cu siguranță, însă votul trebuie să fie foarte bine cumpănit în prealabil.

Cuvinte cheie din dreptul la replică: agitatori, disturbă, bunul mers al lucrurilor, ca și reprezentant, părăsesc ședința, afiliați politic, piețari, panglicari, niciodată n-am să accept, dezvoltare normală.

 

 

 

sursa video: Horia Șulea/Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *