VIDEO Polițiștii de la Rutieră folosesc camere video! Șoferii opriți în trafic sunt înregistrați pe durata controlului, iar filmarea constituie PROBĂ în contestație

De la începutul acestei luni, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj utilizează sisteme audio-video portabile de tip body camera.  Aceste sisteme reprezintă mijloace eficiente de descurajare a săvârșirii unor fapte ilegale, precum ultrajele sau faptele de corupție, ca urmare a conștientizării faptului că intervențiile și acțiunile polițiștilor sunt înregistrate.

Prin urmare, aceste sisteme sunt benefice atât pentru polițiști, pentru protejarea acestora împotriva faptelor de ultraj și a acuzațiilor îndreptate împotriva lor cu privire la modul de exercitare a atribuțiilor de serviciu, cât și pentru protejarea persoanele ce fac obiectul intervențiilor și acțiunilor acestora.

Polițiștii de ordine publică și cei rutieri din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca utilizează pe timpul exercitării atribuțiilor de serviciu 125 body cam-uri. Alte 25 de astfel de sisteme audio-video portabile sunt folosite de polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dej, respectiv 8 body cam-uri de către polițiștii din Huedin.

Acestea sunt folosite, cu preponderență, în cadrul activităților de îndrumare, supraveghere și control în trafic, precum și la acțiunile de menținere a ordinii și siguranței publice.

Polițiștii de ordine publică și cei de la serviciul rutier vor utiliza aceste sisteme audio-video portabile în trafic dar și în intervenții pentru stabilirea liniștii publice. Înregistrările pot fi folosite ca probe în înstanță.

„Sunt stabilite reguli clare în ceea ce privește folosirea acestor imagini, stocarea lor. La nivelul inspectoratului au fost dispuse și luate toate măsurile organizatorice pentru asigurarea securității acestor date”, asigură cei de la IPJ Cluj. 

Adauga comentariu