Justitie

VIDEO: Evaziunea fiscală de la Dej este afacerea patronilor de la Nick Ballroom. Fraţii au fost arestaţi preventiv. Juniorul are arest la domiciliu, contabilele sunt sub control judiciar

Un dosar sonor instrumentat de procurorul Renyi Erika, de la Parchetul Tribunalului Cluj, vizează o evaziune fiscală de aproape şapte milioane de euro. Patronii de la Nick Ballroom sunt vedetele dosarului, prin „afacerea” de familie cu care au dat un tun de proporţii. Cristofor Florin Țap și Alexandru Arin Țap, fraţii şi capii evaziunii, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Florinel Ţap, juniorul inculpatului Cristofor Ţap şi patronul sălii de evenimente Nick Ballroom din Dej, a scăpat doar cu arest la domiciliu, în vreme ce mătuşa lui Cristina Ramona Talpă şi complicea ei, Anamaria Nelia Peter au fost plasate sub control judiciar. Ziar de Cluj a publicat primele informaţii despre descinderile comandate de procurorul Renyi Erika, iar din cercetările penale rezultă cum a reuşit clanul Ţap să prejudicieze statul cu peste 31 de milioane de lei.

Afacerea de familie cu profit în vile, maşini scumpe, paranghelii 

Potrivit surselor, dosarul penal a luat naştere în urmă cu fix un an de zile, pe 7 iunie, când cei de la ANAF au decis să sesize Parchetul Tribunalului Cluj cu privire la evaziunea fiscală pe care o efectuau membrii clanului Ţap de la Dej. În urma unor verificări efectuate de funcţionarii de la ANAF s-au constatat nereguli în compania FLR Production SRL, reprezentată de inculpatul Ţap Florin Cristian. 

„Organele de control fiscal au constat faptul că nu a fost condusă evidenţa contabilă a societăţii, nefiind înregistrate toate operaţiunile comerciale derulate cu partenerii de afaceri, nu s-a ţinut evidenţa salariaţilor, nu au fost întocmite state de plată şi pontaje a salariilor acordate. Mai mult, organele de control fiscal au constatat că societatea verificată în peroada de referinţă, firma a declarat în cuprinsul deconturilor de TVA achiziţii (cu TVA deductibilă aferentă) fără a avea la bază documente justificative de intrare, deconturile de TVA fiind completate cu date eronate, fără a avea nicio legătură cu realitatea tranzacţiilor desfăşurate”, arată anchetatorii. 

 

În urma controlului respectiv s-a descoperit un prejudiciu de peste nouă milioane de lei, reprezentând TVA de plată, impozit pe profit, contribuţii sociale şi impozit pe venituri din salarii datorate bugetului de stat. Cei de la ANAF au identificat mecanismul infracţional şi au extins controlul pentru perioada 2017-2018, unde au descoperit încă un prejudiciu de 8,5 milioane de lei. Odată preluată sesizarea de la ANAF, cei de la Parchetul Tribunalului Cluj au început cercetările, iar în toamna anului trecut au descoperit că şi Cristina Talpă era implicată în reţeaua de evaziune. Cei de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din IPJ Cluj au luat-o în vizor pe Cristina Talpă – sora inculpaţilor Arin Ţap şi Cristofor Florin Ţap, pentru sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale în valoare peste 1,7 milioane de lei, prin firma Ramon PWR SRL.

Dosarele au fost conexate şi cercetările au continuat până când s-au descoperit mai multe societăţi comerciale prin care Clanul Ţap îşi derula activitatea infracţională, inclusiv firme administrate în acte de către muncitori necalificaţi, ajungându-se la concluzia că activitatea infracţională a Clanului Ţap a început în 2014. 

VEZI ŞI : Exclusiv Una dintre firmele percheziționate azi, prinsă în trecut cu peste 400 de angajați la negru. Patronul de la Nick Ballroom, vizat pentru reținere

În tot acest timp, clanul construia vile, sala de nunţi Nick Ballroom din Dej, organiza paranghelii pentru membrii familiei şi plăteau din evaziunea fiscală prestaţii muzicale a unor manelişti de renume precum Nicolae Guţă. Mai mult, clanul deţine maşini de lux, toate trecute pe numele rudelor care nu figurează în actele firmelor din reţeaua de evaziune. 

Pată pentru cei de la Leoni, Elba SA şi Kromberg & Schubert

Clanul Ţap a colaborat cu firme precum LEONI Wiring System Arad SRL (aşa explicându-se efectuarea unor percheziţii şi în judeţul respectiv), Sews România SRL, Elba SA, Hirschmann România, Elba SA, Kromberg & Schubert România SRL şi Lear Corporation. Concret, cei de la DEJ recrutau muncitori pentru marile companii, însă persoanele trimise de ei la muncă în liniile de producţie respective nu aveau forme legale de muncă, cu plata contribuţiilor la stat, ci figurau „la negru”, clanul îmbogăţindu-se din sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale. 

Potrivit surselor, procurorul de caz a pus sechestru pe sala de evenimente din Dej, câteva maşini de lux ale familiei Ţap şi vila-reşedinţă a acestora din Rugăşeşti, judeţul Cluj.

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *