In vizor

VIDEO Crin Bologa, despre plecarea din DNA Cluj: Am sesizat conducerea DNA de atunci cu mai multe abateri ale unor colegi!

Candidat la sefia DNA, procurorul Crin Bologa a raspuns la mai multe intrebari adresate de membrii CSM. La finalul interviului el a aratat ca isi doreste ca, daca va fi numit la sefia DNA, la finalul mandatului sa se poata sa se inchide obiectivul din MCV, privind lupta cu coruptia la nivel inalt: Acesta este obiectivul meu. Cei de la Ziare.com au transmis live declaratiile facute de Bologa in cadrul interviului. 

„Imi doresc, daca voi fi numit, sa am o colaborare foarte buna cu toti actorii implicati in Justitie, cu ministrul Justitiei, cu Sectia de procurori, care este importanta in recrutarea de personal, cu colegii din celelalte parchete. Am toata disponibilitatea sa fac performanta la aceasta institutie de parchet,” spune Bologa.

Potrivit procurorului, in cazul DNA nu este realist un target de 2% achitari din dosarele trimise in judecata, iar acesta ar fi de 10%. Daca o sa ajunga in aceasta functie, Bologa spune ca o sa puna accentul pe exigenta in verificarea probelor si a acuzatiilor.

„Voi incuraja trimiterea in judecata in momentul in care procurorul considera ca are probe pentru trimiterea in judecata,” spune acesta.

Responsabilitatatea pentru achitarile primite, sau infirmarea unor solutii, trebuie asumata de procurorii-sefi.

Cum comentati cererea de revocare facuta in cazul fostului sef DNA (Laura Codruta Kovesi- n.red.)?

Cererea de revocare nu a fost motivata de un control pe management. S-a cerut acea revocare doar prin prisma aprecierii ministrului de atunci (Tudorel Toader – n.red.), trebuia facut un control, Inspectia Judiciara… Cred ca in momentul in care soliciti revocarea cuiva, trebuie facuta o analiza de catre specialisti.

Bologa arata ca la mijloc a fost si o manipulare a opiniei publice, prin intermediul mass-media si in folosul unor politicieni care erau vizati de anchetele penale. In plus, in spatiul public au aparut interceptari din interiorul DNA, care au avut ca scop sa arate ca sunt mai multe grupuri in interiorul parchetului.

Cum vedeti DNA?

O structura supla cu centre regionale si birouri teritoriale acolo unde realitatea o cere.

In privinta Serviciului Tehnic?

Inca de acum 10 ani s-a dorit infiintarea unor centre regionale. In ce priveste interceptarile telefonice, se descurca sau au capacitate deloc pentru filaj.

Se discuta despre unirea celor trei structuri tehnice – Politie, DIICOT si DNA, intr-una singura. Ce parere aveti?

Eu nu sunt de acord cu o singura structura. Vor interveni blocaje. Si acum daca vrem sa facem interceptari cu cei de la politie ca are si DIICOT-ul, ca are si structura cealalta de parchet. Pentru a face perfomanta, DNA ar trebui sa aiba Serviciu Tehnic si m-am gandit chiar la centrele regionale.

Scurgerile de informatii din DNA, cum le abordati?

Daca putem sa le identificam cui apartin, dar foarte multe astfel de scurgeri de informatii apartin inculpatilor si avocatilor. Trebuie sa stopam aceste scurgeri si sa fie luate masuri fata de persoanele vinovate. Au fost scurgeri de informatii si din dosarele colegilor. Au fost scurgeri de informatii de la politisti, au fost dosare, de la procurori. Daca se vor identifica, vor fi luate si masuri de preventie a viitoarelor scurgeri.

Crin Bologa a infirmat mai multe alegatii din presa care l-au vizat in ultima perioada. El a negat ca ar fi inchis dosarul afaceristului clujean Arpad Paszkany. „Eu am deschis acest dosar, am oprit prescriptia, cand am plecat, l-am lasat in lucru. Altcineva a inchis acest dosar,” explica Bologa.

Procurorul a facut precizari si despre un alt caz, un omor din 1999, din Zalau. „Eu nu eram de serviciu in ziua in care s-a intamplat, eu am intrat in dosar dupa 3-4 ani,” explica acesta.

Ce masuri o sa luati fata de un procuror prins ca isi inregistreaza colegii?

Voi dispune revocarea si voi trimite Sectiei pentru aviz. In acelasi timp, sesizarea Inspectiei Judiciare pentru inceperea cercetarii disciplinare.

Ce remedii putem avea fata de un evetual abuz sau exces al procurorului general sau al CSM, in acordarea sau neacordarea unui aviz pentru punerea in miscare a urmaririi penale sau trimiterea in judecata?

Eu nu sunt de acord cu nicio forma de astfel de imunitate. Am observat ca cereri similare trimise in Parlament au fost respinse.

Care ar fi primele schimbari in bine la DNA?

Ocuparea tuturor functiilor de conducere de la nivelul DNA si identificarea unor procurori care sa-si doreasca sa indeplineasca functii de executie. Fara oameni competenti nu se poate face treaba. Asta este cel mai important, prioritatea zero.

Cum asigurati comunicarea cu mass-media?

Am identificat-o si ca vulnerabilitate, si ca obiectiv. Trebuie sa tinem cont de interesul public si protectia persoanelor in parte… Cetateanul trebuie sa vada ca lupta anticoruptie este ferma.

13:26 – Procurorul Crin Bologa si-a incheiat prezentarea, incep intrebarile membrilor CSM.

Prima intrebare a vizat perioada in care a condus DNA Cluj, Bologa a fost sef al DNA Cluj in perioada 2005-2008 si a plecat din aceasta functie intr-un mod intempestiv.

De ce v-ati incetat activitatea la DNA Cluj?

Din doua motive. Primul a fost personal, sotia mea a suferit un accident, aveam doua fete. Trebuia sa le duc zilnic la scoala, faceam naveta. Au mai aparut si probleme profesionale. Am sesizat conducerea DNA de atunci cu mai multe abateri ale unor colegi. A fost trimisa o comisie la Cluj, dar mi-am dat seama ca se doreste altceva.

Am avut o discutie cu procurorul-sef de atunci (Daniel Morar – n.red.). Eu oricum voiam sa plec acasa, dar nu voiam sa fiu acuzat ca vreau sa renunt la lupta anticoruptie. Cand am ajuns la DNA Cluj in 2005, erau zero dosare, zero rechizitorii. In 2006-2007 am ajuns la 16-17 dosare, eu personal am facut 4 dosare.

 

Sursa: Ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *