Din oras

Vicecampioana olimpica de la Cluj face slalom printre cluburi ca sa se poata antrena pentru Rio

Vorbeste simplu si se lupta, la Cluj-Napoca, pentru inca un titlu olimpic, in timp ce face artificii ca sa se poata intretine. Corina Caprioriu se afla in Top 5 – cele mai bune judoka din lume, iar astazi, in Romania, e legitimata la 3 cluburi sportive –  face slalom printre greutati ca sa se poata pregati pentru Rio. Sportiva legitimata si la “U” Cluj e vicecampioana olimpica la Judo, categoria 57 de kilograme. Traseaza clar liniile care duc la succes: concentrare si munca, asezonate cu cate doua antrenamente zilnice. Despre bani vorbeste cu responsabilitate, iar pe afaceristi ii considera “curajosi pentru ca investesc intr-un sport mai putin popular”.

Pentru Corina Caprioriu, timpul se numara in medalii de aur si argint castigate la Campionatele Europene si la Jocurile Olimpice. E recunoscatoare pentru “curajul” sponsorilor care au decis sa semneze astazi, cu ea, primul contract care o ajuta sa se focuseze doar pe antrenamentele pentru Rio, la mai bine de doi ani de cand a castigat argintul olimpic la Londra.

Sponsorii au curaj, statul se lauda, iar sportivii raman cu munca

A fost nevoie de doi ani de lupta pentru convingerea unui sponsor suficient de deschis la minte cat sa investeasca intr-o campioana olimpica.

 “E nevoie de mult curaj ca oamenii sa investeasca in Judo. Daca isi vor da interesul, Judo ar putea sa devine un sport foarte iubit. Sunt sigura de asta. Este un sport frumos atunci cand ajungi sa-l intelegi”, explica, sfios, vicecampioana olimpica la Judo, Corina Caprioriu, imediat dupa ce a semnat primul contract de sponsorizare din viata ei.

Contractul semnat astazi cu “U Business Sport Club” (UBSC) e primul de acest fel, care a venit intr-un moment de cumpana: la doi ani de la castigarea medaliei de argint la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012 si inainte cu doi ani de Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016.

“De doi ani de zile domnul profesor se zbate si poate chiar si domnul Vasu (n.r. directorul Clubului “U” Cluj) se zbat sa-mi gaseasca un sponsor sau pe cineva care sa-mi ofere o suma lunara pana la Rio 2016. Se pare ca cei din asociatia UBSC sunt singurii care au avut curajul asta. Toata lumea investeste in sporturi mai populare, mai bine zis in fotbal, pentru ca toata lumea il intelege – e usor de inteles. Probabil de aceea nu sunt sustinute si celelalte sporturi. Probabil ca cei de la UBSC nu se gandesc ce au de pierdut sau de castigat in urma contractului ci se gandesc sa-mi fie mie bine”, a punctat Corina Caprioriu.

Vicecampioana olimpica e legitimata la 3 cluburi ca sa se poata intretine, dupa cum explica antrenorul ei, Florin Berceanu. E un caz fericit: e singura Judoka din tot lotul de 10 sportive care se antreneaza la Cluj, care isi poate lua grija banilor de pe cap. Momentan. Colegele ei se descurca, fiecare, lunar cu sume de pana in 2.000 de lei, obtinute de la Comitetul Olipic Romana si de la cluburi, in functie de performantele internationale pe care le au.

“Sportivele necesita multe fonduri pentru a se putea pregati. Corina e un caz fericit. Are o situatie financiara foarte buna comparativ cu alti sportivi. Corina se descurca cu mai mult de 2.000 de lei lunar, restul cu 1.500 – 2.000 de lei. S-a  mai imbunatatit situatia, insa noi, la sporturile  individuale suntem vai de mama noastra. La jocuri mai au sponsori, insa noi suntem nevoiti sa facem alipiri de trei cluburi ca sa ne descurcam”, arata profesorul Florin Berceanu, antrenorul vicecampioanei olimpice.

Campion olimpic de meserie – politist, adjectiv

Judoka e legitimata in acelasi timp la “U” Cluj, la Clubul Sportiv Municipal (CSM) si la Dinamo Bucuresti. Pentru a se putea intretine, Corina Caprioriu e angajata a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) pe un post de subofiter de politie, gratie legitimarii sale la clubul sportiv Dinamo Bucuresti.

“Corina munceste doar la Judo, insa e anjagata lui Dinamo Bucuresti – o unitate mare a MAI  – ca subinspector de politie”, a explicat Berceanu.

Performanta cere sacrificii

De cand a inteles ce inseamna sportul de performanta si-a stabilit obiectivul de a participa la Jocurile Olimpice si de a obtine o medalie. Caprioriu practica Judo de la 6 ani, iar de la 13 s-a mutat din casa parinteasca de la Lugoj si a venit la Lotul Romaniei, care se pregateste la Cluj.

“Noi ne sprijinim intre noi. Se spune ca daca plangi la antrenamente vei zambi la competitii. Asta incercam noi”, spune Corina.

“Sacrificam foarte mult din viata noastra. De 13 de ani am o viata foarte monotona si fac zilnic cate doua antrenamente, in afara de duminici. Ne vedem parintii o data sau de doua ori pe an daca domnul profesor e mai indulgent. Noi nu il consideram sacrificiu, sau, cel putin, eu nu il consider sacrificiu pentru ca fac ceea ce-mi place si pot sa spun ca imi trece prin vene”, a spus Caprioriu.

De aceea nici nu s-a retras dupa Jocurile Olimpice de la Londra si si-a dorit mai mult: o medalie de aur pe care spera s-o obtina la Rio de Janeiro. A fost surprinsa atat de avalansa de mesaje de sustinere din partea oamenilor, cat si de autoritati care nu au uitat s-o premieze, dupa medalia de argint obtinuta la Londra, la categoria 57 de kilograme.

“Chiar m-am simtit foarte bine in perioada aia si am avut o stare pozitiva vazand cata lume ma felicita. Chiar tin minte ca am fost imediat dupa Jocurile Olimpice, pe Transfagarasan, si a venit o familie sa ma felicite. Autoritatile chiar si-au respectat promisiunile. Eu mi-am primit de la club exact atat cat se poate pentru o medalie la Jocurile Olimpice”, a continuat Judoka.

“A fost mai greu dupa Londra”

Crede cu tarie ca a avut sansa sa intalneasca un antrenor foarte bun si niste colege talentate, insa nu poate trece cu vederea presiunea la care a trebuit sa faca fata imediat dupa Jocurile Olimpice de la Londra.

“Port mereu dupa mine medalia de argint de la Londra. E foarte greu ca atunci cand obtii o medalie la Jocurile Olimpice, psihic vorbind, este foarte greu sa te gandesti ca trebuie sa te lupti pentru medalia asta, sa n-o pierzi. Toata lumea are asteptari foarte mari de la tine si simti o presiune foarte mare pe care doar tu singura ti-o faci”, dezvaluie sportiva care s-a pregatit cu psihologul lotului Olimpic in primele 9 luni dupa ce a luat medalia olimpica, ca sa se elibereze de presiune.

Antrenamentele s-au schimbat imediat dupa Londra. La fel ca si tactica – un tango pe ata intre antrenor, sportiv si celelalte “wanna be” din 128 de tari care participa in 2016 la Jocurile Olimpice de la Rio.

“In fond, n-a castigat argintul, ci a pierdut aurul”, vine replica antrenorului.

“In fond eu pun presiune pe mine, muncesc foarte mult. E normal sa fie asa. Vin foarte multe sportive din urma, care vor sa ma invinga si automat ma studiaza mai mult, cum si eu le studiez pe ele”, dezvaluie Caprioriu.

Muncitoare, Corina Caprioriu spune sfios ca si-ar mai dori doua lucruri: aurul la Rio si sustinerea oamenilor, macar o data la 4 ani.

“Imi doresc sa ma sustina cat mai multa lume si sa-mi transmita o stare pozitiva pentru ca si la Jocurile Olimpice din 2012 am simtit ca am foarte multa sustinere din partea oamenilor. Nu am fost singura acolo si probabil asta mi-a transmis o dorinta de a castiga si o stare pozitiva. Cand stii ca atata lume te urmareste chiar si din fata televizoarelor. Olimpiada este o data la 4 ani si e foarte placut sa stii ca esti urmarit si esti sustinut de atatia romani”, a incheiat medaliata olimpica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *