In vizor

Vecinii fabricii de mobila din Baciu: "Ne gazeaza cu diluant. E o bomba cu ceas intre blocuri"

Mai multe persoane au reclamat faptul ca o fabrica de mobila din comuna Baciu functioneaza fara autorizatii de mediu. Vecinii fabricii situata pe strada Noua din localitatea clujeana sunt nemultumiti de poluarea fonica datorata procesului de productie si de poluarea aerului prin evacuarea gazelor de la vopsirea mobilierului in incinta fabricii. Acestia afirma ca “ fabrica este o adevarata bomba cu ceas” intre blocuri. Mai multi locatari din zona si-au inchis balcoanele deranjati de mirosul neplacut de diluant. Locatarii vor inchiderea fabricii, insa autoritatile responsabile se spala pe maini plasandu-si responsabilitatile intre institutii.

La limita de proprietate a terenului pe care clujeanul Alin Oprean si-a ridicat casa functioneaza de mai bine de 18 ani o fabrica de confectionare geamuri termopan si mobilier hotelier. Oprean a demarat alaturi de cativa vecini o actiune prin care doreste inchiderea acestei fabricii de mobila pe motiv ca polueaza, iar mirosul de lacuri si vopsele ii afecteaza confortul zilnic.

“La inceput a fost un depozit, un atelier mic de mobila, o fabrica mai mica, nu prea ne-a deranjat. Apoi a venit alt proprietar si a inceput sa se extinda. Au inceput sa apara problemele de cand si-au extins constructiile in urma cu cativa ani. Odata cu extinderea au inceput sa lucreze mai intens la productie. Iarna se poate observa fumul negru, iar vara ne omoara cu mirosul de diluant. Vara ne gazeaza cu diluant, nu alta. Acum trei saptamani nu am putut sta in curte de mirosul de vopsele”, a declarat Alin Oprean.

Familia Oprean a inceput sa faca in urma cu jumatate de an numeroase sesizari institutiilor abilitate pentru ca, spun acestia, intelegerile pe cale amiabila au esuat. Astfel a fost sesizata  Garda de Mediu, Agentia Nationala de Protectia Mediului, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Politia Baciu, Primaria Comunei Baciu. De mai bine de jumatate de an corespondenta dintre institutii si reclamanti e fara finalitate. Reclamantii se tem ca, desi nu exista autorizatie de mediu pentru functionarea fabricii de mobila, prin diferite tertipuri proprietarii afacerii sa intre in legalitate. Asta cu toate ca vecinii sunt impotriva ca fabrica sa mai functioneze la o distanta mai mica de limita de protectie. 

Reprezentantii administratiei locale din comuna Baciu spun ca nu au ce face, iar solutionarea situatiei este doar de competenta instantelor de judecata.

“Fabrica de mobila a functionat si inainte, iar autorizatiile de constructie s-au dat ulterior acelei fabrici. Acea fabrica a inceput sa functioneze de prin 1994, daca imi aduc bine aminte. Referitor la extinderea imobilului noi nu am putut lua masuri de sanctionare, asa cum am discutat si cu cei de la Inspectoratul de Stat in Constructii, deoarece omul care a cumparat  aceasta firma a cumparat-o cu tot cu constructii, nu dansul s-a extins. Atata timp cat e depasita perioada de doi ani de cand a fost ridicata constructia si nu l-a sanctionat nimeni in tot acest timp, eu nu pot sa ii cer demolarea anexelor decat prin instanta. Ca si masura pe care  am luat-o a fost cererea ca proprietarii sa intre in legalitate. Documentatia de intrare in legalitate o voi supune votului Consiliului Local si vom discuta in CL despre aceasta situatie. Noi nu ii putem cere sa isi mute acea fabrica, din moment ce a functionat inainte ca unele construtii din jur sa existe. Proprietarul fabricii trebuie sa isi retehnologizeze linia de productie, sa nu deranjeze vecinii pe partea de mediu, in rest noi nu avem ce face.Acelei firme ii lipsesc 600 de mp de teren si vin si ne cer noua ca si institutie. Noi unde sa ii dam terenul, ca acolo totul e proprietate privata. E o situatie de competenta instantelor de judecata”, a afirmat Florin Muresan, primarul comunei Baciu.

Vecinii fabricii de mobila si geamuri termopan spun ca sunt terorizati de mirosul de diluant si de fumul rezultat de procesul de productie.

“De dimineata pana seara sufla cu lacuri gaze pe baza de diluant. Ne invadeaza toata curtea. Nu ne mai putem desfasura normal activitatea de gradinarit. In sezonul rece se incalzesc cu resturi de pal si ce le mai ramane de la mobilierul pe care il fac acolo”, a afirmat Alin Oprean.

Sesizarile locatarilor din apropierea fabricii din Baciu au inceput sa curga catre institutiile statului de la jumatatea lunii iunie cand a fost depusa o reclamatie la Garda de Mediu. prin care s-a solicitat sa intervina si sa ia masuri cu privire la faptul ca sanatatea le este afectata. Garda de mediu si-a declinat competentele catre Directia de Sanatate Publica a judetului Cluj. 

“Referitor la sesizarea domnului Alin Oprean privind dinsconfortul de vecinatate generat de o firma de prelucrare lemnoasa, constatandu-se ca aspectele semnalate tin de competenta institutiei dumneavostra, va inaintam in copie sesizarea mentionata pentru analiza competenta si solutionare. Va rugam sa ne transmiteti raspunsul dat petentului si masurile dispuse in aria dumneavoastra de competenta”, se regaseste in corespondenta dintre cele doua instituii.

DSP Cluj a dispus efectuarea de masuratori de specialitate, control in urma caruia nu au fost semnalate mirosuri  generate de solventi organici care ar putea genera impact pe sanatate in relatiile cu habitatul. Cu toate acestea numerosi locatari din blocurile invecinate si-au inchis balcoanele motivand ca mirosul si fumul le invadeaza casele.

Agentia de Protectia Mediului Cluj, reprezentata de catre doctorul inginer Grigore Craciun, transmite in corespondenta catre reclamant ca nu a reusit sa identifice atelierul de mobila in cauza.

“Mentionam ca in baza de date a APM Cluj nu a fost identificat niciun atelier de fabricare mobila in localitatea Baciu, Perioada cautata 2005-2014”, se arata in raspunsul semnat de Grigore Craciun, directorul executiv al APM Cluj.

Marcel Rebrisoreanu a devenit proprietarul fabricii in 1997 cand a cumparat depozitul si spatiile unde isi desfasoara in prezent activitatea de productie. Totodata proprietarul firmei RebrasProdimpex SRL, firma sub denumirea caruia functioneaza atelierul de productie, sustine ca de fapt cel care l-a reclamat este iresponsabil pentru faptul ca i-a infundat hornul de la fabrica, actiune ce ar fi putut produce un incendiu. Pentru asta Rebrisoreanu a solicitat interventia politiei. Insitutiile abilitate la care s-au facut sesizarile nu au gasit nimic in neregula in perturbarea mediului sau din punct de vedre al normelor de protectie si siguranta a muncii.

“Noi ne-am finalizat o constructie care a ramas neterminata de catre fostul proprietar. Era o constructie fara acoperis si ne venea toata apa de ploaie in cladire. Deci nu ne-am extins. Cel care a facut reclamatiile este iresponsabil. S-a urcat la mine pe casa si mi-a blocat hornul cu tuburi de polistiren, motiv pentru care am chemat politia. Umbla cu tot felul de minciuni, ne-a reclamat la toate forurile posibile. De trei ori au fost cei de la mediu si ne-au gasit in regula, s-au facut analize, ne-au gasit in ordine, la fel medicina muncii si pompierii”, a declarat Marcel Rebrisoreanu.

Marcel Rebrisoreanu sustine ca are toate avizele necesare si ca nu cunoaste adevaratul motiv al reclamatiilor. Totodata patronul fabricii de lemne sustine ca din punct de vedere al poluarii, fumul rezultat nu este mai nociv decat altele.

“Nu stiu de unde a inceput acest scandal. Posibil in momentul in care a inceput sa isi construiasca casa langa noi. Noi lucram cu lemn, avem masina de brichetat, folosim pentru foc doar brichete de rumegus. Orice foc scoate fum. Nu scoate mai mult ca alte hornuri, am o centrala automata care porneste si se porneste singura. Nu am cum sa bag pe foc lemne vopsite pentru ca in procesul de fabricare a mobilei vopsirea si lacuirea este ultimul act care se face. Dintr-un material vopsit nu se mai taie nimic”, spune patronul fabricii.

Firma care detine fabrica de mobila din Baciu este Rebras Prodimpex SRL, are pe anul 2013 un numar mediu de 20 de angajati si o cifra de afaceri de 1.088.889 lei si o pierdere de peste 100.000 de lei.  Rebras Prodimpex este specializata pe mobilier hotelier si pe producerea de rame de geam termopan.

Contactati telefonic o pozitie oficiala a situatiei existente in comuna Baciu nu am putut obtine de la Garda de Mediu si Agentia Nationala de Protectia Mediului Cluj motivul fiind birocratia existenta si a faptului ca raspunsurile trebuie aprobate de la Bucuresti in cazul celor de la Garda de Mediu. In cazul  APM Cluj vocea gratioasei secretare a ciripit “veti fi contactat de domnul director maine dimineata la ora 8”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *