Justitie

Vasile Pușcaș suspendă ”visul” lui Emil Boc. Sentință dată de Tribunalul Satu Mare

Emil Boc a deranjat cu un vis: parc în Zorilor, zona Bună Ziua. Edilul a demarat un proiect prin care să identifice care sunt zonele unde s-ar putea face un parc pentru copiii din Bună Ziua, iar cele mai bune parcele sunt cele unde ”elita” vrea să facă bani din imobiliare și afaceri. Două dintre terenurile identificate ca fiind perfecte pentru acest proiect sunt cele deținute de afaceristul sătmărean, Vasile Pușcas, iar celălat este o extindere a Compexit Trading (reprezentanța Skoda), deținută parțial de senatorul Marius Nicoară. 

În cazul în care Consiliul Local decide să facă parcul pe terenul unuia dintre aceștia, municipalitatea va merge pe varianta expropierilor cu valori mai mici decât valorificarea terenurilor în afacerile derulate de Nicoară și Pușcaș. 

În vreme ce Nicoară este pe punctul de a lua o țeapă de aproape un milion de euro, Vasile Pușcaș ar fi putut fi nevoit să renunțe la posibilitatea de a vinde locuințe cu 1.200 de euro/mp pentru o expropiere de 580 de lei/mp. 

Astfel că, atât Compexit cât și Florisal, compania lui Vasile Pușcaș, au dat în judecată Primăria Municipiului Cluj-Napoca, după ce plângerea lor prealabilă a fost respinsă de administrația locală. Procesul început de cei de la Compexit la Tribunalul Cluj încă nu are termen de judecată, însă Vasile Pușcaș a obținut deja o victorie la Tribunalul Satu Mare. Nu a câștigat definitiv procesul, dar, Tribunalul Satu Mare a decis suspendarea deciziei de a stabili pe care dintre terenurile incluse în Studiul de oportunitate se poate construi parcul respectiv, până la soluționarea procesului: 

„În temeiul art. 14 şi art. 15 din Legea nr. 554/2004 admite cererea formulată reclamanta SC FLORISAL SA în contradictoriu cu pârâţii UAT MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA şi CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CLUJ NAPOCA şi în consecinţă: Suspendă executarea Hotărârii nr. 554/04.07.2019 a Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca privind aprobarea Studiului de oportunitate în vederea identificării unui teren pentru amenajarea unui parc în Cartierul Zorilor din municipiul Cluj-Napoca, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Executorie de drept. Cheltuielile de judecată vor fi avute în vedere la soluţionarea fondului cauzei”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalul Satu Mare. 

Cu alte cuvinte, atât Vasile Pușcaș, Marius Nicoară și ceilați clujeni vizați de o expropiere forțată în vederea construirii parcului se bucură de suspendarea HCL-ului menționat în soluția dată de Tribunalul Satu Mare. 

 

Sile Pușcaș lucrează la un nou proiect imobiliar. Primăria îi poate spulbera planurile

 

Terenul luat în calcul în Studiul de oportunitate, care se află în vecinătatea parcelei cumpărate de Compexit Trading, este deținut de Florisal S.A., firma dezvoltatorului imobiliar Sile Pușcaș, luat în calcul ca ”Varianta 1” pentru construirea parcului. După cele două proiecte ”Platinia” din miezul orașului, Vasile Pușcaș avea în plan să construiască încă un ansamblu imobiliar în Buna Ziua, însă studiul de oportunitate arată că trenul deținut de firma acestuia se pretează la planul administrației de a amenaja un parc.

„Terenul propus la Varianta 1 aprobată prin Hotărârea a cărei revocare o solicităm nu se află încadrat prin regulamentul urbanistic într-o zonă cu funcțiune de spații verzi, ci UM3/PUZ cu utilizări admise – structură funcțională mixtă incluzând locuire colectivă, activități administrative, de administrarea afacerilor, financiar-bancare, terțiare, culturale, de învățământ, de sănătăte, de turism, etc..

Propunerea  ca atare nu are în vedere și nu este corelată cu Planul Urbanisdtic General Cluj-Napoca și RLU aferent, fiind nelegală”, au argumentat avocații lui Vasile Pușcaș, în plângerea prealabilă formulată către administrația locală. 

Prin decizia obținută de Vasile Pușcaș la Satu Mare, Primăria Municipiului Cluj-Napoca este obligată să oprească demersurile de expropiere pentru construcția parcului. Sentințele definitive în procesele pe care cei vizați de studiu le-au pornit împotriva primăriei vor reglementa posibilitatea realizării proiectului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *