Din oras

Valea Fânațelor va fi botezată curând Valea Plângerii. Șoferii își rup mașinile, iar pietonii umblă noaptea cu lanterne – FOTO

Teoretic, în luna mai, ar fi trebuit să înceapă lucrările de modernizare a străzii Valea Fânațelor, care este calea de acces către Fânațele Clujului, o arie naturală protejată, situată la câteva minute de oraș. Practic, nu s-a întâmplat nimic. Strada este la fel: plină de gropi, fără trotuare, cu asfalt vechi, distrus, fără canalizare.

„Pe Valea Fânaţelor deja se intervine pentru reparaţii. Avem în proiect şi modernizarea străzii, să asfaltăm pe o porţiune de aproximativ 900 metri, până unde există şi canalizare. Primăria va face trotuare şi canalizare pluvială, estimez că în luna mai vom putea începe lucrările”, declara viceprimarul Dan Tarcea, în februarie 2019.

Promisiuni de asfaltare le-a făcut și primarul Emil Boc, în 2008. Au trecut 11 ani, dar fără niciun rezultat. Poate anul viitor, când începe campania pentru alegerile locale, Emil Boc va mai face o deplasare pe Valea Fânațelor, le va mai spune locuitorilor niște vorbe frumoase, pe care le va da uitării când se încheie alegerile.

Pe o porțiune din stradă, măcar există iluminat public. Dar cu cât înaintezi, situația este tot mai proastă – asfaltul tot mai distrus și gropile tot mai mari, bălării și copaci în loc de trotuare. În capătul dinspre rezervația naturală, nu există niciun stâlp de iluminat. Aici oamenii trăiesc ca la țară, dar au buletin de oraș și plătesc taxe și impozite de oraș de cinci stele murdare cu balegă de vaci.

„Noi de Primăria Cluj-Napoca aparținem, plătim impozit ca la oraș. Eu aici stau de 40 de ani și soțul meu care a murit a stat aici 50 de ani. Nu avem nimic, ne-au uitat de tot. Nici asfalt, nici iluminat public, nici canalizare”, afirmă una din locuitoarele de pe strada Valea Fânațelor.

„Apă avem acasă, dar pe banii noștri am băgat că nu a venit nimeni să ne ajute”, spune o altă femeie care locuiește pe această stradă.

„Aici în partea dinspre oraș mai avem cât de cât asfalt și sunt și stâlpi de iluminat, dar cu cât mergi mai încolo e rău de tot. Acolo nu au nimic oamenii, e ca la sat”, declară un alt locuitor de pe Valea Fânațelor.

În această zonă nu există nici transport în comun, dar acest lucru nu pare a fi un impediment pentru majoritatea locuitorilor, care și-au construit vile de diverse dimensiuni. Despre imobilele care au fost ridicate pe Valea Fânațelor, același Dan Tarcea spune în iarnă că au fost construite fără autorizație. Dacă chiar așa stau lucrurile, atunci conducerea Primăriei ce a făcut până acum? A dormit în șanțurile de pe marginea străzii pe care au răsărit case peste case.

„În cei doi ani de când sunt viceprimar, locuitorii de pe Valea Fânațelor au fost de cel puțin 10 ori la Primărie, inclusiv la mine, am avut peste 15 intervenții pe strada Valea Fânațelor. Pornind de la drum, de la pietruiri, podeț, am făcut accesul la cimitir. Am încercat să facem lucrurile așa cum ne permite și drumul pentru că, din nefericire, acolo aveți un drum cu o lățime de 3 metri. Din cele 300 de familii, câte sunt cu case construite cu autorizație de construire? Nu cred că le-au obținut fără să aibă potabilă! Inclusiv pentru fântână ar fi trebuit să obțină un aviz de la DSP, deci acolo există construcții făcute fără autorizație!”, declara Tarcea, în ianuarie, la un post de radio local.

Unul dintre puținele lucruri bune este panorama pe care o oferă această stradă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *