Politica

Uzina de sinecuri nu trebuie sa moara. Pentru partipriurile sefilor, PNL Cluj are nevoie de oameni bine platiti din banul public

Varianta unui parterneriat public privat pentru salvarea de la faliment a Cluj Arena a fost readusa recent in atentia opinei publice de catre senatorul liberal Alin Tise. In cuantumul datoriei pe care Consiliul Judetean Cluj o are la bugetul local pentru neplata impozitului aferent cladirii si terenului stadionului, Primaria ar putea deveni actionar in societatea Cluj Arena. Acest lucru a fost vehiculat inca de anul trecut in presa de catre primarul Emil Boc care anunta, imediat ce Curtea de Conturi a constatat faptul ca societatea are obligatia sa plateasca impozitul respectiv, ca, in opinia sa, exista posibilitatea unei asocieri intre Primarie si CJ Cluj. Cladirea stadionului este in proprietatea CJ Cluj. Cluj Arena este societatea creata artificial de catre Alin Tise (nu stim in baza carei legi si nici nu e treaba noastra sa stim) care a produs datorii catre municipalitate pentru ca adminstreaza stadionul, un bun care nu-I apartine – este si motivul pentru care nu poate fi executata silit de catre municipalitate. Cluj Arena a fost creata ca Regie pentru ca schema de angajari si salarizarea erau mai generoase decat daca ar fo fost directie in cadrul CJ Cluj si atat. Daca stadionul, bunul CJ Cluj ramanea  sa fie administrat de o directie din cadrul CJ Cluj, atunci nu s-ar fi realizat datoria catre municipalitatea clujeana. Printr-un transfer de actiuni ale societatii ca si compensare a stergerii datoriilor catre Primarie se incearca doar acoperirea acestei mizerii. Ca daca Cluj Arena ar intra in insolventa, atunci s-ar ajunge in situatia de a se cauta vinovatii, adica cei care au dus la starea de fapt creata si la datoriile constatate de catre Curtea de Conturi. Si asta explica si de ce Primaria Cluj-Napoca, desi termenul de recuperare a datoriilor Cluj Arena a fost depasit cu 4 luni, nu a facut, conform prevederilor legii, plangere penala. Acum ca atat nasul Emil Boc este sigur ca va castiga un nou mandat la Primaria Cluj-Napoca, cat si finul Alin Tise este la fel de convins ca va castiga presedintia CJ Cluj, se repune pe tapet un parteneriat intre CJ Cluj si municipalitate. Ca doar o mana spala pe alta si amandoua raman curate. SI raman si sinecurile de partid intacte. Speram ca legea ne va lamuri daca este corect, sau nu, sa se intample asa.

Cluj Arena a fost construit in anul 2011 pe locul fostului stadion Ion Moina. Catalogat un stadion in categoria “elite” acesta poate sustine competitii de fotbal, rugby si atletism la cele mai inalte nivele internationale. Constructia a fost finantata pe de  o parte din fonduri guvernamentale (14 milioane euro) si pe de alta parte din fonduri ale Cosniliului Judetean Cluj (31milioane de euro). Initial costurile de construire au fost evaluate la 27,5 milioane de euro, insa pentru omologarea arenei in conformitate cu normativele FIFA, au fost necesare realizarea unor lucrari suplimentare in valaore de 8,8 milioane de euro, astfel costurile totale ajungand la 45 de milioane de euro cu TVA.

Foarte important de retinut este faptul ca fondurile guvernamentale au fost directionate spre Cluj pe cand premier era insusi Emil Boc si presedinte al Consiliului judetean Alin Tise.

Cluj Arena avut, in 2014, o cifra de afaceri de aproape 700.000 de lei, in timp ce pierderile societatii care administreaza stadionul de langa Parcul Central au fost de peste 2,6 milioane de lei. Societatea este, de zece luni, cu conturile blocate, din cauza neplatii impozitului pe cladire, catre Primaria Cluj-Napoca. In aceste conditii, Consiliul Judetean Cluj a luat in calcul reorganizarea si intrarea in insolventa a societatii Cluj Arena SA si plata impozitului, in valoare de 14 milioane de lei.

In februarie s-a vehiculat ideea unei majorari de capital la Cluj Arena venita din partea actionarului unic CJ Cluj. Cluj Arena avea datorii de aproape 12 milioane de lei, iar in cazul in care s-ar fi platit pana la 31 martie debitul principal, ar  fi  avut sanse sa scape de 75% din sumele incadrate ca fiind penalitati de intarziere si majorari. Acest lucru nu s-a reusit, deoarece s-a opus Consiliul Concurentei, iar fostul presedinte al forului judetean Mihai Seplecan inca de la venirea sa la conducerea CJ Cluj a cerut intrarea in faliment a societatii.

“Cica n-am vointa politica in momentul in care ne-am trezit pe cap la CJ Cluj cu problema platii impozitului pe cladirea Cluj Arena. Daca faceam cadou la municipiu aceasta investitie a judetului, eram baiat de treaba, ceea ce, conform legii, nu se poate. Nici marire de capital, ca ar fi fost considerata ajutor de stat. Trecerea in insolventa, desi a fost propusa de catre functionarii nostri abilitati, si nici nu iau vreo decizie pana nu am avizul de legalitate de la serviciul nostru de specialitate, a fost considerata o imbecilitate de catre exact persoana de sub pixul careia a iesit aberatia de firma care n-a raportat ani de zile existenta unui impozit pe cladirea din administrarea ei. Care impozit nu ar fi existat daca Cluj Arena era Directie in cadrul CJ Cluj si nu Societate, daca stadionul ramanea in domeniul public, nu in domeniul privat. Dar mai trebuia creata o tura de slujbe politice si-atunci s-a creat inca o Societate. Solutia legala este intrarea in insolventa, dar cine sa ma asculte?”, a afirmat Mihi Seplecan.

Ieri, in cadrul unei emisiuni radio a un post local, senatorul liberal Alin Tise a relansat ideea unui parteneriat intre administratia locala si cea judeteana in vederea solutionarii problemei ivite la Cluj Arena.

“Propunem impreuna cu Emil Boc un parteneriat intre primarie si consiliul judetean, intr-un regim public-privat sau public in totalitate, vom vedea asta dupa 5 iunie, pentru a elimina aceasta diferenta de abordare intre cele doua administrari. Si stadionul si polivalenta sunt obiective facute din bani publici, ai clujenilor, iar clujenii doresc sa fie o administrare pozitiva, sa nu mai fie bagati bani intr-o gaura la Cluj Arena. O asemenea structura este practic imposibil de administrat prin functionari publici. Daca stadionul ar fi fost in domeniul public ar fi trebuit cheltuiti 100.000 de euro pe luna din bugetul public. Cu bune, cu rele, aceasta societate care administreaza acum stadionul nu a cheltuit nici un ban public de 4 ani, ci doar din veniturile proprii realizate”, a afirmat Alin Tise.

La intalnirea din 12 august 2015 a liderilor de grup din Consiliul Judetean Cluj, alesii judetului au ajuns la o solutie pentru iesirea din criza a Cluj Arena: Primaria Cluj-Napoca sa preia, in contul datoriilor de 14 milioane de lei, societatea care adminisreaza stadionul. In acest fel, Primaria lui Emil Boc ar putea administra Cluj Arena si ar putea chiar sa schimbe conducerea si membrii Consiliului de Administratie al societatii.

“Noi vrem ca Primaria Cluj-Napoca sa devina administratorul stadionului. Sa isi puna ei directori, consiliu de administratie si sa administreze ei stadionul. Suntem dispusi, in schimbul datoriei, sa preia 99% din actiunile firmei”, a declarat presedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan.

Emil Boc a afirmat in aceeasi zi raspunzand intrebarilor jurnalistilor in cadrul unei conferinte de presa daca Primaria pe care o conduce are resursele financiare de a achizitiona stadionul in conditiile in care Consiliul Judetean va decide sa nu il cedeze decat contra unei sume de bani a afirmat ca dupa preluarea stadionului ar urma sa fie infiintata o directie care sa asigure un management integrat cu Sala Polivalenta.

 “Noi nu avem resurse financiare decat de a acoperi eventualele, si asa foarte greu de acoperit, costuri de intretinere din viitor. Nu avem alta posibilitate legala de a lua stadionul decat cu ceea ce are ca datorii acum si de a-l mentine in continuare cu cheltuielie pe care inca le are de facut, pentru ca sa ajunga la un moment dat sa se autointretina. Trecerea stadionului nu e un castig financiar pentru Primarie, de departe. Inseamna o cheltuiala suplimentara, dar pentru a evita insolventa si pentru a-i putea da un management integrat nu o vom refuza, evident. Daca vor decide sa nu dea Primariei stadionul, pana la urma decizia lor este suverana, vom incerca sa le propunem in continuare formule de asociere, de a crea o structura comuna Primarie si CJ pentru a pune la comun Polivalenta si stadionul, indiferent de decizia lor. Evident ca painea si cutitul este la CJ, noi ne-am aratat o disponibilitate de a prelua stadionul cu ceea ce inseamna datoriile aferente si plata impozitului, urmand ca dupa aceea, noi sa constituim o unitate comuna Sala Polivalenta – Stadion, ceea ce va trebui sa se faca oricum”, a afirmat Emil Boc in 12 august 2015.

In calitatea sa de premier Emil Boc aloca 14 milioane euro, fonduri guvernamentale in anul 2009  pentru construirea Cluj Arena. Acelasi Emil Boc, de aceasta data primar, are toate sansele sa preia Cluj Arena pentru doar 3 milioane de euro. Sa fie vorba cumva un conflict de interese?

In plus ramane intrebarea la care vom incerca sa raspundem intr-un material ulteror: statul (Guvern + CJ) da niste bani pentru constructia unui obiectiv. Banii pentru materiale si manopera contin TVA, dar statul (prin CJ care este beneficar) are dreptul de a recupera acest TVA – un fel de ce-am avut si ce-am pierdut, un fel de mut banii din buzunarul din stanga in cel din dreapta, si vin apoi unii sa ne spuna ca SC Cluj Arena SA a avut profit pentru ca a recuperat banii statului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *