Politica

USR Cluj merge la război cu mâinile goale. Oameni fără experiență, temători, cu apucături hipsterești, vor să conducă județul și municipiul Cluj-Napoca. Tișe și Boc îi vor mânca de vii

USR Cluj se avântă în bătălia pentru alegerile locale de anul viitor cu o naivitate foarte mare. E ca și cum soldații ar merge la război cu mâinile goale. Entuziasmați de rezultatele alegerilor europarlamentare din mai, USR-iștii visează să câștige majoritatea în Consiliul Local și în Consiliul Județean. Dar, dacă se bazează pe actuala echipă, vor rămâne doar cu visul frumos și candid.

Sunt conduși la nivel județean și local de două personaje temătoare și nesigure – Cătălin Sălăgean și George Trif. Primul a anunțat deja că vrea să conducă județul și să aibă o echipă majoritară în Consiliul Județean. La Primărie nu a fost anunțat deocamdată niciun nume, dar își doresc și aici majoritate.

Elanul USR după rezultatele obținute la europarlamentare nu va fi suficient pentru a obține rezultate la fel de bune și la locale. Clujenii încă îl susțin masiv pe Emil Boc, iar politicieni fără experiență politică și administrativă, cu tendințe hipsterești, vor fi mâncați de vii de către versații în lupta politică, Alin Tișe și Emil Boc. USR Cluj vine cu o echipă slabă, mulți dintre ei sunt „vinituri” (și știm foarte bine care este atitudinea clujenilor față de „vinituri”), oameni de care nu a auzit nimeni, oameni care habar nu au de dedesubturile din administrația publică locală. De exemplu, în cadrul unei conferințe de presă de acum două săptămâni, Cătălin Sălăgean a fost întrebat ce părere are despre atitudinea Consiliului Județean Cluj față de Aeroport, dar a reușit să scoată pe gură niște informații generale, pe care le știe orice clujean cât de cât informat. Se vedea de la o poștă că omul este paralel cu acest subiect.

Am analizat profilurile și activitatea tuturor vicepreședinților USR Cluj și a membrilor Biroului Județean USR Cluj, aleși la sfârșitul lunii iunie. După ce veți parcurge informațiile de mai jos, ne veți da dreptate că USR Cluj are o echipă foarte slabă. Chiar dacă ar câștiga alegerile, cum ar face față niște oameni care habar nu au ce se întâmplă în județ și în municipiu și o ard „peacefully” pe la dezbateri, unde nimeni nu îndrăznește să facă niște afirmații mai dure să nu cumva să supere pe cineva.

La alegerile din iunie au câștigat următorii:

Președintele USR Cluj– Cătălin Sălăgean
Vicepreședinți USR Cluj: Radu Molnar, Ovidiu Nistor, Cosmin Stoenoiu, Alexandra Nistor, Ciprian Doru Rigman, Carmen Țurcanu, Elena Muscă, Ionuț Răzvan Trif.

Membrii Biroului Județean al USR Cluj: Alexandru Emil Bot, Simona Laura Varga, Daria Maria Nicoară, Vasile Roman, Bogdan Petruțiu, Mihai Adrian Vădan.

Noul Birou județean are un mandat de 18 luni, ce expiră la 1 ianuarie 2021.

Despre Cătălin Sălăgean, Ziar de Cluj a scris suficient până acum. Vă reamintim că vine din domeniul privat, are o firmă care oferă servicii de administrare imobile. În momentul înscrierii în USR Cluj a fost desemnat trezorier al filialei, în iulie 2017 – aprilie 2018 a fost secretar general al USR, în octombrie 2018 a candidat pentru președinția filialei județene USR Cluj, funcție în care a fost reconfirmat la alegerile din iunie 2019.

Citește și:

Cine este Cătălin Sălăgean, USR-istul care vrea să îl detroneze pe Alin Tișe de la conducerea județului Cluj

George Trif, președinte USR Cluj-Napoca, spune despre el că a avut de învățat din experiența protestelor din ultimii ani.

„Sunt dedicat orașului Cluj-Napoca, în care m-am născut, am crescut și unde mi-am întemeiat o familie. Cred că orașul are foarte mult potențial blocat de nevoia politicienilor de a-și asigura voturile pentru următorul mandat și avem nevoie de o administrație mai curajoasă în fața disputelor locale”, spune în prezentarea de pe site-ul USR.

Ce fel de administrație curajoasă va întemeia oare USR cu oameni temători?

USR Cluj are opt vicepreședinți, unul mai no name ca altul.

Radu Molnar este unul din cei opt vicepreședinți ai USR Cluj. Deocamdată, dacă luăm în considerare profilul său de Facebook, pentru că nu are o pagină oficială de politician, singurele sale preocupări sunt mersul la piscină, după o zi grea de dezbateri la congres, concertele rock, urările de la mulți ani francezilor, de ziua lor și filmele. Înțelegem preocupările extrapolitice pentru că toți avem, dar din postura de vicepreședinte de partid e cam neconvingător pentru electorat.

radu molnar

Încrederea câtor clujeni o va câștiga cu acest dezinteres față de aspecte care țin de administrație publică, sănătate, educație etc? Dacă USR va câștiga majoritatea în Consiliul Județean, ce va face domnul Molnar? Poate măcar ne va aduce pe Cluj Arena concerte rock cu trupe mari. Bine și-așa rău, ce să mai zicem?

Ovidiu Nistor, alt vicepreședinte USR Cluj, a candidat în 2016 la alegerile parlamentare. Atunci se recomanda clujean getbeget și îi îndemna pe clujeni la vot. Anul viitor, ar putea prinde un post de consilier județean. Cel puțin, spre deosebire de colegul Radu Molnar, Ovidiu Nistor este preocupat de problemele județului și ale orașului și promovează proiectele USR. Cât despre experiența politică și în administrație? Novice, la fel ca majoritatea USR-iștilor.

ovidiu nistor

ovidiu nistor

Cosmin Stoenoiu, tot vicepreședinte USR Cluj, este din Târgu-Jiu, dar a intrat în politică în Cluj și a ajuns să facă parte din conducerea partidului. Într-un oraș în care „viniturile” nu sunt privite cu ochi buni, un gorjean ar putea prinde un post de consilier județean. Cum se vor împăca oare clujenii cu gândul că o „vinitură” ar avea la mână treburile județului? Cosmin Stoenoiu este cel care i-a deconspirat pe liberali când au împărțit fluturași, falși, în numele USR, în timpul campaniei electorale pentru europarlamentarele din mai 2019.

cosmin stoenoiu

Alexandra Nistor, un alt vicepreședinte USR Cluj, are experiență politică zero. Este din Turda, dar a fost plecată ani buni din țară. Potrivit autobiografiei de pe site-ul USR, are mai mult experiență în voluntariat. Cum se va descurca oare dacă va prinde un post de consilier local sau județean?

alexandra nistor

„Sunt Alexandra și din primavara anului 2019 sunt membru activ al USR Turda. Am 29 de ani, m-am născut în Turda, iar de la vârsta de 13 ani până la 28 de ani am trăit în Italia, în Casale sul Sile. Sunt absolventă a Facultății de filologie și lingvistică din cadrul Universității Cà Foscari Venetia”, a scris în prezentarea de pe site-ul partidului.

Ciprian Doru Rigman, un alt vicepreședinte, este tot din Turda și a fost ales în această funcție în defavoarea președintelui USR Turda, Emil Turdean. Rigman este fost PNL-ist, care a migrat la USR. La fel ca majoritatea vicepreședinților, nu s-a gândit să se promoveze pe rețelele de socializare cu ajutorul unei pagini oficiale dacă tot mai este puțin până la locale. De pe profilul său de Facebook, alegătorii află că a fost în vacanță în Croația, că s-a implicat într-o campanie Beard Brothers pentru cumpărarea unei ambulanțe, despre unele proiecte eșuate ale administrației publice locale. Ocazional, scrie câteva cuvinte despre colegii din Opoziție, pentru a-i critica.

ciprian rigman

ciprian rigman

ciprian rigman

Carmen Țurcanu, alt vicepreședinte USR Cluj, nu există nici pe site-ul partidului, nici pe rețele de socializare. Numele ei apare doar la semnătura comunicatelor de presă și articolelor postate pe site-ul partidului.

Elena Muscă, tot vicepreședinte USR Cluj, este din Suceava, stabilită la Cluj. Este membru al uniunii din anul 2016.

„În ultimii 17 ani am lucrat în domeniul programelor și politicilor naționale și europene, având diverse responsabilități în contracte de prestări servicii precum: consultanță în accesare de fonduri europene și guvernamentale; managementul proiectelor și al contractelor; evaluări de proiecte și programe cu finanțare europeană; analize calitative și cantitative în cadrul studiilor de cercetare socio-economice, strategii de dezvoltare și studii de evaluare”, a scris în prezentarea sa.

Pe profilul de Facebook, nu se rezumă doar la fotografii din vacanță, ci postează și informații despre acțiunile USR la nivel local și național.

elena musca

Ionuț Răzvan Trif, tot vicepreședinte USR Cluj, este o altă „vinitură” care face politică în Cluj. Este din Baia-Mare, dar s-a stabilit în Cluj-Napoca. Spre deosebire de alți vicepreședinți din uniune, Trif se axează exclusiv pe probleme legate de politică.

ionut razvan trif

ionut razvan trif

ionut razvan trif

Membrii Biroului Județean al USR Cluj: Alexandru Emil Bot, Simona Laura Varga, Daria Maria Nicoară, Vasile Roman, Bogdan Petruțiu, Mihai Adrian Vădan.

Alexandru Bot este din Ploiești, dar s-a stabilit în Cluj-Napoca, unde, face politică. A ajuns membru al Biroului Județean al USR Cluj. Este aproape inexistent pe site-ul uniunii și pe rețelele de socializare. Sunt foarte puține informații despre un politician, care peste un an ar putea ajunge la conducerea județului sau a municipiului Cluj-Napoca.

alexandru bot

Simona Varga, un alt membru al Biroului Județean al USR Cluj, este un mister pentru alegători. Știm doar că este din Cluj-Napoca și a absolvit Universitatea Babeș-Bolyai în 1991. Cât despre experiența profesională și cea politică – Simona Varga lucrează la Alergători Începători, iar în trecut a fost self-employed. Din 2020, Varga ar putea fi unul din consilierii care vor decide ce proiecte vor fi dezvoltate de administrația publică locală sau județeană.

simona varga

simona varga

Daria Maria Nicoară este din Gherla, dar s-a stabilit în Cluj-Napoca în timpul facultății.

„În anii studenției, îndrăgostindu- mă de efervescența, frumusețea și diversitatea culturală a Clujului, am decis să mă stabilesc aici. Sunt învățătoare de profesie, absolventă a Facultății de Științe ale Educației, Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, Universitatea “Babeș- Bolyai”, Cluj-Napoca. Am lucrat șase ani în învățământul de stat. Anii petrecuţi la catedră au fost modalitatea prin care am încercat să creez bazele solide, curate, ale unor noi generații”, a scris în autobiografia sa.

daria nicoara

Vasile Roman este din Dej, dar a profesat în mai multe orașe din țară. Este președintele USR Dej. Este, probabil, omul cu cea mai mare experiență în administrație publică din partid.

„Timp de 14 ani am condus un serviciu public la nivelul județului Cluj. Din această postură am coordonat implementarea la nivelul județului a mai multor proiecte de interes public cu specific IT si comunicații, proiecte finanțate din fonduri guvernamentale dar și din fonduri europene. Am avut ocazia să colaborez în cadrul acestor proiecte cu autorități ale administrației locale, servicii publice județene și alte instituții publice cum ar fi: Consiliul Județean Cluj, primăriile din toate orașele din județ, Serviciul de Ambulanță Cluj, Inspectoratul Pentru Situații de Urgență Cluj, inspectoratele de poliție și jandarmi Cluj, Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilităti, instituții de învățământ etc”, scrie în prezentarea sa.

Pe rețelele de socializare este inexistent.

vasile roman

Bogdan Petruțiu, un alt membru al Biroului Județean USR Cluj, nu are nicio biografie, niciun CV pe site-ul partidului. Prezența sa pe rețelele de socializare este săracă, se rezumă la câteva postări despre mizeria de pe Lacul Colibița și despre acțiunile USR.

bogdan petrutiu

bogdan petrutiu

Mihai Adrian Vădan, un alt membru al Biroului Județean USR Cluj, este și președinte al USR Florești, topograf de profesie. Este unul dintre cei mai activi și preocupați USR-iști de problemele zonei pe care o reprezintă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *