Sanatate

Administrarea corecta a medicamentelor

Indiferent de varsta dvs. sau afectiunea de care suferiti la un moment dat, la administrarea medicamentelor trebuie urmate unele reguli de baza:

 

–    informati-va medicul cu privire la toate medicamentele fara prescriptie (MFP) pe care le luati, inclusiv despre laxative sau antiacide, aspirine sau acetamonofen, medicamente pentru tuse, raceala sau rinita alergica, ori suplimente minerale sau vitaminice. MFP pot fi destul de puternice si unele pot determina reactii serioase cand sunt amestecate cu medicamentele prescrise;

 

–    cititi prospectele / etichetele cu atentie. Intrebati farmacistul sau medicul despre efecte secundare potentiale, despre eventuale restrictii de dieta pe care ar trebui sa le respectati, daca ar trebui evitat alcoolul  si despre oricare alte motive de ingrijorare pe care le-ati putea avea. Daca va repetati reteta, dar totusi diferita de ce vi s-a recomandat pana cum, cereti explicatii farmacistului;

 

 

–    urmati instructiunile. Oricine utilizeaza mai mult decat doza recomandata risca supradozarea. “Cu cat mai mult, cu atat mai bine” nu se aplica in cazul medicamentelor;

 

 

–    nu intrerupeti administrarea unui medicament prescris numai pentru ca simptomele par sa fi scazut in intensitate. Luati-va medicamentele pe intreg intervalul de timp recomandat, chiar daca simptomele au disparut, daca instructiunile medicului nu sunt diferite;

 

 

–    notati-va ce anume luati, in cazul in care sunteti in tratament cu mai multe medicamente cu administrare zilnica. Purtati notita in agenda sau intr-un portofel. De asemenea, notati-va alergiile si orice fel de intoleranta la medicamente.

 

 

–    informati-va medicul despre efectele secundare. Fiti atent la eventualele dureri de cap, ameteli, vedere neclara, tiuit in urechi, dificultate la respiratie, urticarie sau alte reactii neanticipate;

 

 

–    cumparati-va medicamentele prescrise de la o singura farmacie. Apeland la o singura farmacie puteti evita problemele rezultate din interactiunile medicamentoase. Farmacistul poate supraveghea combinarea medicamentelor, chiar daca sunt prescrise de medici diferiti.

 

 

–    depozitati corect medicamentele. Majoritatea necesita un loc uscat, sigur, inaccesibil copiilor, la temperatura camerei si nu in bataia soarelui. Unele medicamente trebuie tinute in frigider. Baia este de multe ori un loc gresit ales pentru depozitarea medicamentelor datorita temperaturii si variatiilor de umiditate;

 

 

–    aruncati medicamentele expirate. Medicamentele se depreciaza in timp si, cateodata, pot deveni toxice. Nu va administrati niciodata resturi de medicamente, ramase de la tratamente anterioare.

 

 

–    aveti grija de copii. Pastrati medicamentele cu si fara prescriptie in locuri sigure, nu la indemana copiilor. Cumparati ambalaje inaccesibile pentru copii, mai ales daca aveti copii mai mici, nepoti sau musafiri foarte mici;

 

 

–    pastrati medicamentele in flacoanele originale. Daca flaconul isi pierde eticheta si exista vreo indoiala cu privire la continutul sau, aruncati medicamentul imediat. Flacoanele de medicamente sunt proiectate sa protejeze medicamentele de lumina si umezeala.

 

 

–    nu imprumutati si nu folositi impreuna cu altcineva medicamentele prescrise. Ceea ce pe dvs. va ajuta ar putea face rau altora;

 

 

–    nu va administrati medicamente pe intuneric;

 

–    evitati combinatia mediacemente – alcool. Acesta ar putea determina interactiuni neplacute.

 

 

Formule de prezentare a medicamentelor

Medicamentele fara prescriptie medicala sunt comercializate intr-o varietate mare de forme. Cateodata o formula obisnuita si mai putin costisitoare este tot ce aveti nevoie. Daca aveti nelamuriri, intrebati farmacistul sau medicul. Iata un fel de ghid pentru clasificarea diferitelor formule de prezentare a medicamentelor:

 

–    Tamponate: un analgezic sub forma tamponata contine un antiacid pentru reducerea aciditatii. Protejarea reala a mucoasei gastrice este destul de discutabila.

–    Incorporarea in capsule enterosolubile. Un invelis special (capsula) permite pastilei sa treaca prin stomac si sa se dizolve in intestinul subtire. Acesta ajuta la scaderea iritatiei gastrice.

–    Cu eliberare fractionala. Numite si cu eliberare prelungita sau eliberare sustinuta, aceste produse se dizolva lent. Ele isi prelungesc efectul analgezic, mentinand un nivel constant al analgezicului in sange. Utilizati-le cand aveti nevoie de un efect de durata, nu de unul imediat.

 

 

–    Supradozate : o singura doza din aceste preparate contine mai multa substanta analgezica decat produsele de concentratie normala – obisnuita aspirina de 500 mg sau acetaminofenul de 325 ng. Sunt mult mai convenabile cand sunt necesare mai multe doze de concentratie obisnuita pentru ameliorarea simptomelor.

–    Formule combinate: unele produse sunt asociate cu antihistaminice sau cafeina pentru a le intari efectul. Asocierea cofeinei la aspirina sau acetaminofen accentueaza efectul analgezic.

 

 

–    Tablete, capsule, gelule, guma sau forma lichida: daca aveti probleme la inghitirea unor tablete rotunde sau unor capsule ovale, o gelula moale v-ar putea conveni mai mult.

–    Forme obisnuite: analgezicele sub forma pbisnuita costa aproape intotdeauna mai putin decat formele comercializate sub marci consacarate, dar sunt mai eficiente.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *