In vizor

Ungureanu propune demolarea Maternității Stanca și construcția unui nou Spital de Copii: ”Nu e normal ca femeile din Cluj să nască într-un grajd”

Deputatul clujean Emanuel Ungureanu, vicepreședinte în cadrul Comisiei de sănătate propune două locații care se pretează pentru construcția unui nou Spital de Copii. Prima dintre ele reprezintă o idee îndrăzneață, respectiv demolarea Maternității Stanca și construirea unui nou spital cu 14 etaje. Argumentul principal al lui Ungureanu este faptul că actuala clădire a fost anterior un grajd, astfel că nu este deloc potrivită pentru mame și nou-născuți.

”La Stanca sunt 5000 de mp nerevendicați. Se poate demola o construcție care a fost grajd în 1900 și se poate construi un spital de 14 etaje. Din 2006 prin ordinul 914 putem aveam la Stanca 256 de paturi. Se poate merge în înălțime, este clădirea The Office, ne putem retrage la stradă, se poate face o perdea de vegetație care să ne acopere de noxele din zonă. Pe ambele sensuri există prioritate pentru autobuz se poate merge pe banda de urgență și pe contrasens și dinspre Mănăștur și dinspre Mărăști. Se poate face la Stanca un spital pentru 0-18 ani. Rămâne maternitarea la parter și ducem secții sus fără nicio problemă. Arhitecții mi-au spus că e nevoie de 20 mp de spațiu verde și se pot asigura inclusiv pe clădire. În 8 martie vom face un lanț uman și vom arăta că nu e normal ca femeile din Cluj să nască într-un grajd pentru că la modul propriu asta se întâmplă. Chiar dacă ne-am bătutut noi cu mâinile în piept ani de zile și am spus că ești clujean dacă te-ai născut la Stanca. E ok, e o mândrie, dar pentru secolul 21 la gradul de infecții nosocomiale care sunt luate de copii și mame este inuman să mai crezi că mai poți pune termopan la jeg. Acoperișul este ruginit, de sus se vede mai bine că este un grajd. Canalizarea are 100 de ani și rahatul a ieșit pe sală, au băgat vidaja timp de mai multe ore și au curățat rahatul”, a declarat Emanuel Ungureanu.

Un nou spital în Gheorgheni, la capătul liniei de troleibuze 3

Cea dea a doua locație propusă de Ungureanu este un teren aflat în propietatea USMV situat la marginea cartierului Borhanci. Pentru acel teren propunerea este realizarea unui Spital de Copii Ortopedie, Neurochirurgie, Unitate de Primiri Urgențe și chiar un campus pentru studenții de la USAMV. Important este, crede Ungureanu să existe colaborare între autoritățile locale și universitate.

”Avem nevoie de spitale noi, 30 de ani vi s-a spus că nu se poate, că nu există parcele, că este aglomerat Clujul. Eu ieri am venit cu o propunere, azi vin cu a două și săptămâna viitoare vin cu a trei. Trei propuneri viabile. Azi vă prezint un teren care se află la capătu liniei 3. Este în zona Gheorgheni, zonă aerisită, la intrarea în Borhanci. Acolo sunt terenurile USAMV-ului. În acel areal sunt hectare generaose de tern care sunt pământ nefolosit. Printr-o negociere foarte simplă, pentru că cei de la USMV sunt oameni de bună credință, se poate construi la alegere Spital de Copii, Unitate de Primiri Urgențe, Ortopedie și Neurochirurgie. Planul Spitalului Județean este să facă dintr-o clinică veche, din clinica de Medicina Muncii, un coteț unde au fost internați ani de zile bolnavi cu boli grave, inclusiv TBC, să facă spital modern. Nicăieri în lume din grajduri și cotețe nu se fac spitale noi”; explică Ungureanu

Emanuel Ungureanu precizează și faptul că propunerile lui sunt mult mai viabile decât proiectul Spitalului Regional de Urgență deaorece costă mult mai puțin și pot fi realizate mult mai repede. De altfel, Ungureanu consideră că este o practică a autorităților locale ca timp de trei ani să găsească scuze pentru nerealizarea unor proiecte și apoi, în ultimul an de mandat, înainte de alegeri să vină cu soluții. Deputatul clujean a promis că va veni săptămânal cu o propunere de teren. Președintele Consiliului județean Alin Tișe a căutat și el în ultimii trei ani un teren viabil pentru proiectul Spitalului pentru Copii, dar încă nu l-a găsit.

”Asta cu Spitalul Regional de jumătate de miliard de euro peste șapte ani o aozuim din 1997. Eu vorbesc despre ceea ce se poate construi repede cu bani puțini. Spitalul Regina Maria a costat 20 și ceva de milioane de euro, Spitalul Sf Constantin din Brașov s-a construit cu 38 de milioane de euro. Bani sunt din fonduri europene, de la bugetul de stat, de la comunitatea locală. Ce vă spun eu sunt terenuri viabile cu utilitățile pe el”; potrivit lui Ungureanu.

Cluj-Napoca are nevoie urgentă de un un Spital de Copii deoarece în acest moment secțiile spitalului sunt împărțite în tot prașul în clădiri bechi și insalubre, iar Unitatea de Primiri Urgențe a fost retrocedatp și nu se poate interveni cu lucrări de reabilitare. La preluarea mandatului, Tișe a numit realizarea unui Spital pentru Copii proiectul prioritar, însă s-a lovit de imposibilitatea găsirii unui teren potrivit pentru această investiție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *