Sanatate

Unghiile roz indica un organism sanatos

Daca ne uitam cu atentie la unghiile cuiva, putem afla starea de sanatate a unui om. Ele reprezinta o protectie a terminatiilor nervoase din degete si un strat al pielii alcatuit din proteina numita keratina. Desi se crede ca structura unghiilor este legata de cea a oaselor, acest lucru e fals. Un organism sanatos trebuie sa aiba o culoare roz-piersica a unghiei. In cazul in care apare o afectiune in organism, unghiile o vor indica.

 

Unghii bolnave

Fie ca le ingrijiti excesiv, fie ca le neglijati si va aduceti aminte sa le taiati doar atunci cand va deranjeaza, unghiile pot suferi si ele diverse boli. Sunt sfaramicioase, au pete, se pot rupe sau chiar pot provoca adevarate suferinte atunci cand se dezlipesc de patul unghiei pentru ca aceasta e puternic vascularizata. Iata cateva afectiuni ale unghiilor:

 

–    Unghiile sfaramicioase pot fi tratate la fel ca si pielea uscata.Vina pentru aceasta afectiune sunt expunerea la detergenti si acetone folosita pentru curatarea ojei. In acest caz unghiile se hidrateaza si se evita produsele chimice si detergentii.

 

–    Unghiile moi si friabile. Afectiunea apare pentru ca ati folosit prea multa crema de maini sau pentru ca ati tinut mainile in apa. Remediul este tinerea unghiilor intr-un mediu uscat.

 

–    Unghii lovite. Daca va loviti unghia cu un ciocan sau v-o prindeti in tocul usii, vanataia care se formeaza dedesubt trebuie ingrijita de medic. Loviturile pot deschide calea pentru infectii, in special pentru cele fungice.

 

–    Onicoliza. Dezlipirea dureroasa a unghiei, pe o portiune mai mult sau mai putin intinsa, e o boala numita onicoliza. Aceasta poate aparea dupa traumatisme, infectii, alergii la oja, expunere la substante chimice sau boli precum psoriazisul. Daca unghia se albeste, trebuie sa mergeti la medic pentru a o scoate.

 

Ce spun unghiile despre sanatatea noastra?

Chiar daca unghiile sunt sunt materie moarta, ele au fost produse de celulele vii ale pielii. De aceea ne pot indica, nu de putine ori, daca organismul sufera sau nu de vreo boala, sau are carente de saruri minerale, vitamine sau alte substante necesare.

 

Cand unghiile se prezinta netede, curate, rozalii, stralucitoare, inseamna ca individul respectiv se bucura de sanatate deplina. Nu se intampla asa  intotdeauna; iata cateva indicii de afectiuni sau carente de substante ale organismului:

 

–    Fisurile de-a lungul unghiei, mai ales de la radacina spre varf, pot fi semnul lipsei in organism a vitaminei H.
–    Striatiile apar la persoanele care sufera de psoriasis sau la cele cu lipsa de zinc in organism.
–    O pata de culoare bruna estem cel mai adesea, rezultatul unui hepatom, cauzat de lovirea degetului. In acest caz, zona inchisa se va estompa treptat. Cand nu dispare, inseamna ca respectiva perosoana are o afectiune renala. Dungulitele negre sau brune sunt semnal de alarma. Poate fi vorba de o boala canceroasa. Nu neaparat. De multe ori aceste semne sunt inofensive si respectivul le are din nastere.

 

–    Petele verzui sau negru-brune pot indica o infectie bacteriana. Cele galbene, aparute mai ales pe degetele mare, mijlociu si aratator, sunt caracteristice fumatorului. Se indeparteaza, prin frecare, cu otet sau miezul unei lamai.
–    Unghia rotunda si boltita (cum e gemuletul de la ceasornic) indica fie o boala de plamani, fie o insuficienta cardiaca sau un ficat intarit. Daca acest aspect il are numai un deget, atunci vinovat este un hepatom.

 

–    Daca, dimpotriva, unghia este concava (ca o lingurita), gaunoasa, se poate vorbi de o lipsa de fier sau de prezenta in organism a unei anemii. Dar se mai intampla ca aceasta forma sa apara la persoanele care spala rufe cu detergenti. Acestia provoaca subtierea unghiei.

 

In toate cazurile diagnosticul definitiv si tratamentuil il stabileste numai medicul in urma analizelor de laborator si a explorarilor functionale.

 

Unghii delicate

Nu puteti avea maini frumoase daca nu acordati si unghiilor atentia cuvenita. Ce ar trebui facut? In primul rand unghiile trebuie pilite regulat, cu o pila fina, mereu in acelasi sens, dinspre margine spre centru. Daca au o forma rectangulara, ameliorati unghiurile, prin pilire, iar daca sunt pastrate, decupati usor marginile. Evitati sa le dati o forma ascutita, care le fragilizeaza rezistenta.Cu miscari energice, piliti unghia pe toata suprafata. In felul acesta va capata o stralucire durabila, unghia va fi perfect hranita, iar oja va fi mai usor aplicata.

 

Chiar daca vi se pare ciudat, si unghiile trebuie masate. Puneti o picatura de ulei de masline la radacina fiecarei unghii, apoi cu degetul mare al celeilalte maini, masati usor, cu miscari circulare, toata suprafata unghiei, insistand la radacina, pentru a stimula cresterea. Aplicati apoi oja. O culoare discreta, sau, dimpotriva, nuante de rosu.

 

Cum pastram sanatatea unghiilor:

–    Evitati substantele chimice si sucul de citrice. Purtati manusi de bumbac iar peste ele puneti o pereche de manusi de plastic. Altfel, riscati sa fiti predispusi la infectii si sa aveti unghii friabile sau deformate.

–    Taiati-va unghiile cat mai scurt, pentru sa sunt mai putin expuse deteriorarii.

–    Nu folositi unghia in locul surubelnitei pentru ca o veti traumatiza si veti favoriza aparitia infectiilor. Mergeti de urgenta la medic pentru ca acesta va sti cum sa reduca presiunea din vasele de sange aflate sub unghie.

 

–    Hidratati-va unghiile. Puteti face acest lucru daca le inmuiati in apa calduta. Masati apoi cu diferite creme care contin fosfolipide, uree sau acid lactic – umectanti naturali ca va vor pastra unghiile hidratate.

–    Nu rupeti pielitele din jurul unghiilor, chiar daca va ustura la atingere. Taiati partea uscata a pielitelor cu o forfecuta si aplicati un unguent antibiotic.

–    Nu folositi acetone pentru a va curate unghiile de oja, mai mult de o data pe saptamana. Aceasta deshidrateaza si ataca luciul unghiei. Evitati produsele care contin formaldehina. Desi multe lacuri si intaritoare pentru unghii se presupune ca nu contin aceasta substanta, unele nu respecta regula. Pot cauza alergii sau iritatii, unghiile se rup usor si puteti avea dureri foarte mari.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *