Sanatate

Unele spitale din Cluj-Napoca au cheltuit doar 10% din banii alocați de Primărie anul acesta

În fiecare an, Primăria Cluj-Napoca alocă sume destul de mari pentru spitalele din oraș, chiar dacă nu se află în subordinea sa. Anul acesta de exemplu, unitățile sanitare au primit aproape 14,8 milioane lei. Suma este mai mare cu 6 milioane lei față de anul precedent.

Interesant este faptul că o parte din spitale nu au cheltuit acești bani din diverse motive. De exemplu, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie prof. dr. Octavian Fodor, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, nu a cheltuit cei 600.000 primiți de la bugetul local pentru achiziția și montarea unui ascensor din cauza faptului că avizul de securitate la incendiu a fost emis doar la sfârșitul lunii septembrie. Așa că a solicitat relocarea sumei pentru cumpărarea unui sterilizator cu abur cu capacitate mare.

Spitalul Clinic de Recuperare solicită relocarea sumei de 23.800 lei pentru cumpărarea unor dulapuri frigorifice duble și a unui dulap de congelare pentru dotarea blocului alimentar.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a primit 6 milioane lei. Acum, la final de an, conducerea spitalului a decis că renunță la recompatimentarea Clinicii de Neurochirurgie pentru care a primit 2 milioane lei, la lucrări de modernizare a Clinicii de Ortopedie și Traumatologie pentru care a primit 1 milion lei. În schimb, s-a decis la suplimentarea sumelor pentru alte investiții.

În acest context, deputatul USR Cluj, Emanuel Ungureanu, afirmă că doar 10% din banii alocați anul acesta de Primărie au fost cheltuiți de spitalele din Cluj-Napoca. Parlamentarul consideră că atunci când se dau bani ar trebui să existe o transparență și un control asupra modului în care sunt cheltuite aceste fonduri.

„M-am întors pentru a vedea cum se cheltuie banii alocați suplimentar pentru spitalele care nu sunt în subordinea Primăriei. Când ați alocat acele sume pentru secțiile care țin de Spitalul Județean vă criticam pe dvs și consilierii locali pentru că nu a existat o dezbatere prealabilă cu managerii spitalelor, în care ei să vină să motiveze de ce cer bani pentru anumite investiții și nu altele. Până acum, nici 10% din sumele alocate de Primărie nu au fost cheltuite. Avem referate goale, care nu aduc argumente, nu avem niciun fel de control asupra banilor pe care îi alocați pentru spitale care nu sunt în subordinea Primăriei. Care sunt criteriile folosite pentru alocarea de bani? De exemplu la Neurochirurgie se renunță la 2.000.000 lei, banii sunt alocați către Reumatologie și Nefrologie, în condițiile în care la secțiile acelea care sunt focare de infecție ar trebui alocări suplimentare. Dvs dacă alocați acești bani publici întrebați-i periodic și criticați un manager de spital care nu cheltuiește acești bani”, a declarat Emanuel Ungureanu, în timpul ședinței de Consiliu Local de joi.

Primarul Emil Boc i-a replicat deputatului USR că managerii sunt cei care decid cum sunt cheltuiți banii.

„În aceste domenii care țin de alocări de sume pentru alte spitale procedura este următoarea: șefii instituțiilor își alcătuiesc necesarul de probleme, trimit cererea către Primărie, iar Primăria stabilește sumele care pot fi alocate. Clujana ar fi închisă ieri dacă nu ar fi Primăria să îi ajute. Eu mă mir că mulți manageri mai pot ține spitalele în viață, la câte probleme au. Eu nu pot să decid cum se cheltuiesc banii. Problemele în sistemul sanitar nu sunt de natură personală, sunt de natură sistemică. La sfârșitul anului noi primim un raport și acela este documentul justificativ. Așteptăm raportul în luna decembrie și atunci vedem ce și cum s-a cheltuit. La Institutul Regional ne-au justificat de ce nu s-au putut cheltui banii și ne-au cerut realocarea banilor pentru altceva. E puțin probabil ca noi să știm dacă e mai important aparatul X sau aparatul Y. Încercăm în fiecare an să mai cumpărăm câte un aparat”, a afirmat Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *