Diete

Unde si ce mancam la Barcelona

 

Scena culturala uimitoare a Barcelonei nu trebuie sa va distraga atentia de la excelenta sa bucatarie. Orasul se mandreste cu o impresionanta cultura a mancarii, bauturii si artei conversatiei, cu mese de pranz prelungite si cine tarzii in noapte, precum si cu o uimitoare paleta de localuri, de la braseriile spatioase la moda, la micutele baruri de tapas de cartier.

 


Barcelonezilor le place mancarea buna si adesea iau masa in oras. In Catalonia se obisnuieste sa se ia masa tarziu; pranzul se serveste in mod obisnuit intre orele 14.00 si 16.00; aperitive si tapas, seara devreme; apoi cina, de la 21.00 pana la miezul noptii sau mai tarziu. Multe cafenele si baruri raman deschise de dimineata devreme pana tarziu in noapte. Este bine sa faceti rezervare la restaurant, mai ales la sfarsit de saptamana. Cele mai multe localuri ofera meniul zilei (menu del dia) cu pret fix, care esteconvenabil, dar restrictiv. Meniurile a la carte ofera in general feluri de mancare mai neobisnuite si specialitati regionale. Daca nu se specifica contrariul, trebuie sa stiti ca preturile din meniu includ TVA (IVA) si se obisnuieste sa lasi bacsis prin rotunjirea sumei de pe nota de plata sau prin adaugarea unui procent de 5-10 % din suma, daca te simti generos.

 


Exista restaurante pentru toate gusturile, bugetele si ocaziile, cu specialitati din toata lumea. Nu exista o “bucatarie nationala” spaniola, dar puteti incerca diverse specialitati locale, inclusiv galiciene si basce. Majoritatea restaurantelor servesc bucatarie regionala, la cunia Catalana – un stil mediteranian de gatit, cu arome indraznete, coapte la soare.

 


Principalele ingrediente din felurile de mancare traditionale catalane sunt uleiul de masline, rosiile, usturoiul, ardeiul iute, vanata, dovleacul si ierburile aromate, care, amestecate, formeaza samfaina, un sos delicios si foarte raspandit, care se serveste cu multe feluri de carne si peste. Alte sosuri cunoscute sunt romesco (nuci, rosii si boia de ardei) si allioli (o maioneza tare, pe baza de usturoi).

 


In centru dietei catalane se gaseste carnea de porc, dar si felurile de mancare pe baza de carne de pui, miel, rata, vita sau vanat care sunt destul de populare. Carnea este adesea combinata cu fructe, rezultand delicateze precum poliastre amb pera (pui cu pere) si conill amb prunes (iepure cu prune uscate).

 


Consumul de fructe de mare este de asemenea foarte mare, de la mai simplele sardine la gratar, la mai consistenta sarsuela (tocanita cu fructe de mare). Incercati si varianta locala de paella, numita fideua (la care se folosesc taietei in loc de orez), precum si platourile imbietoare cu moluste si crustacee. Bucataria catalana este unica in Spania prin felurile ei de mancare in care se amesteca pestele si carnea, cum ar fi exoticele sepia amb mondoguilles (calmar cu chiftelute) si mar i cel (mare si cer) – o combinatie de sosuri, carne de iepure, creveti si peste.

 


Cel mai cunoscut desert catalan este crema catalana (creme brulee). Incercati si mel i mato (branza dulce de vaca cu miere); postre de music, o delicioasa prajitura picanta cu fructe; si cocas (aluat de foi presarat cu zahar si semninte de pin).

 


Acompaniati aceste feluri de mancare cu excelentele soiuri de vin local, Penedes si cavas (vinuri spumoase).

 


Dar unde ati putea sa luati masa? Barri Gotic si Gracia sunt intesate de restaurante mici, cu specific local si preturi rezonabile. Localurile de pe Rambla au in general preturi mai mari si atrag in special turisti. Eixample este un pic mai scump si are excelente baruri de tapas, iar in La Ribera, El Born si, in ultima vreme, El Raval puteti gasi numeroase bistrouri cu atmosfera intima, luminate de lumanari, precum si braserii la moda. Pentru felurile pe baza de fructe de mare, indreptati-va spre Portul Olimpic sau spre cartierul cu specific pescaresc, La Barceloneta.

 


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *