Din oras

Un Zambet cu MIRA ofera terapie pentru 18 copii cu afectiuni neurologice

Xenia are 4 ani deja chiar daca la nastere nimeni nu ii dadea vreo sansa la viata. Iese razand de la sedinta de kinetoterapie sprijinindu-se de un scaunel ca de un cadru de mers. Are parapareza spastica pe langa alte afectiuni si este unul dintre cei 18 mici pacienti ai Centrului de Recuperare Un Zambet cu Mira. Deschis in aprilie, centrul se adreseaza persoanelor care intampina dificultati in a sustine financiar recuperarea copiilor cu afectiuni ortopedice sau neurologice.

Xenia, fetita blonda cu ochelari veseli este unul dintre beneficiari. Vine aproape zilnic cu bunica ei la terapie.

“Facem terapie si la neuro de cand avea 4 luni. Ea a fost prematura, s-a nascut la 7 luni si avea un kil’ o suta. Va dati seama, cat un pachet de zahar sau o sticla de apa. Nimeni nu ii dadea sanse la viata si uite ca e bine”, povesteste bunica ei.

Majoritatea pacientilor sunt din Cluj si sunt printre ei care vin si de trei, patru  ore pe saptamana. Aici fac kinetoterapie clasica, dar si MIRA, in functie de nevoile fiecaruia. MIRA (Medical Interactive Recovery Assistant) este o aplicatie proiectata pentru a crea o terapie de recuperare fizica accesibila si distractiva. Sistemul transforma exercitii de terapie in jocuri video si foloseste un senzor extern pentru a evalua performanta pacientului.

“Avem 18 copii cu afectiuni neurologice grave cu varsta intre un an si 14 ani.  Avem si doi pacienti mai mari, unul de 24 si unul de 27 de ani. Au afectiuni precum tetrapareza spastica, hipoxie, distrofie, paralizie cerebrala, autism, Sindrom Down sau Rasmussen. Majoritatea provin din familii care nu isi permit sa plateasca pentru terapie. Noi nu refuzam pe nimeni, programarile ne permit si ne dorim sa ajutam”, arata Ovidiu Dragan, co-fondatorul asociatiei.

O ora de terapie costa in alte parti in jur de 50 de lei, iar copiii au nevoie de luni sau ani de tratament.

“Avem trei kinetoterapeuti voluntari si unul platit, iar programul este de la 9 la 17. Ne gandim sa prelungim dupa ce incepe scoala”, a adugat Dragan.

Andreea Sorian este una dintre voluntari. Ii place sa lucreze cu micutii.

“Am venit cam prin luna aprilie, chiar dupa ce s-a deschis cautau terapeuti voluntari si ne-am oferit cativa. Eu vin zilnic, nu mai sunt angajata in alta parte si mai am un an de master la medicina pe balneofiziokinetoterapie si acum imi permite timpul sa vin. Cu copiii ai timp sa vezi evolutia, pe cei cu afectiuni neurologice. Aici avem multi, cu probleme destul de severe – tetrapareza, parapareza spastica, ataxie cerebrala. Au nevoie de tratament luni sau ani de zile, conteaza foarte mult. Lucram si pe MIRA, cu cei care sunt mai mari si nu au deficit de atentie, avem un carucior special.
Ii privesc ca pe niste copii normali, nu ii privesc ca pe niste pacienti si vad cat sunt de plini de viata si mai recunoscatori decat alti copii care nu au nicio afectiune”, rezuma tanara.

Pentru a functiona, Centrul are nevoie lunar de aproximativ 6.000 de lei. Luna trecuta au primit o sponsorizare consistenta de la o firma de IT si au strans niste fonduri si de la Swimathon.

“Vom avea o colaborare cu Centrul Alfa pentru a oferi terapie aici copiilor din centrele de plasament si vrem sa incheiem un acord si cu clinica NoRo, de boli rare din Zalau”, a aratat Ovidiu Dragan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *