Analiza

Un singur psiholog la sute de pacienți bolnavi din Cluj-Napoca. Ministerul Sănătății este imun la cererile pacienților

Numărul de psihologi din spitalele din Cluj-Napoca este mult prea mic în comparație cu numărul mare de pacienți și cu nevoile acestora. De exemplu, la Institutul Oncologic prof. dr. Ion Chiricuță Cluj-Napoca sunt doar trei psihologi, iar la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca și Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca este câte un singur psiholog.

În ciuda faptului că în majoritatea spitalelor există doar un psiholog la câteva zeci sau sute de bolnavi, managerii spitalelor spun că sunt suficienți psihologii pe care îi au.

“Noi avem un psiholog. E suficient un psiholog, nu se pune problema să mai avem nevoie”, a punctat Vasile Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie.

Același lucru îl susține și directorul Spitalului de Recuperare, Sanda Patrichi.

„Eu apreciez că este suficient pentru că nu orice pacient și nu orice patologie are nevoie de consiliere sau de colaborare cu psihologul și nu am spus întâmplător pacient sau patologie pentru că la aceeași patologie sunt pacienți care își gestionează, din punct de vedere psihologic, excepțional boala și sunt pacienți care au nevoie de colaborare cu psihologul”, a afirmat Sanda Patrichi.

Asociațiile de pacienți militează de ani de zile pentru creșterea numărului de psihologi în spitale, mai ales în cazul pacienților cu boli cronice. Ar trebui ca fiecare secție să aibă un psiholog, iar în realitate un spital abia dacă are un psiholog.  

“De ani de zile, noi am pledat pentru angajarea de psihologi măcar pe secțiile de boli cronice deoarece sunt studii care arată clar că reabilitarea emoțională contribuie cu 75% din reușita oricărui tratament pe bolile cronice. Chiar dacă procentul pare foarte mare, este o realitate a unui studiu făcut de americani. Degeaba îi dai tratament deosebit pacientului dacă emoțional el nu este reabilitat, echilibrat pentru că efectul va fi aproape zero.
Am făcut demersuri către Ministerul Sănătății, sunt psihologi în spitale, dar insuficienți. De exemplu, acum câțiva ani, Institutul Oncologic din București avea un singur psiholog. Este foarte puțin ca la imensitatea aceea de spital să fie un singur psiholog și mai ales pe cancere. Nu este permis așa ceva”, a declarat Cezare Irimie, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Asociațiile de pacienți s-au războit prin tribunale cu Ministerul Sănătății ca să stopeze lipsa de medicamente, au câștigat procese, dar degeaba. Acum vor să obțină introducerea unor obligații pentru spitale ca să angajeze psihologi pe fiecare secție.

“Pe partea de medicamente, i-am dat în judecată și am obținut să trăiască aproximativ 165 de pacienți. Și cu restul până la 3,5 milioane ce facem? Nu putem face procese la nesfârșit și să le câștigăm pentru că sunt prea mulți, nu mai apucă să își ia tratamentele. Am crezut că dacă vom face unul sau două procese vom rezolva ceva, dar s-au obișnuit cu procesele.

La partea de psihologie, am vorbit cu președintele Colegiului Psihologilor acum vreo doi ani, am făcut un memoriu comun, am argumentat că sunt necesari mai mulți psihologi, dar degeaba.

Noi vrem să introducem niște obligații la acreditarea spitalelor și mai ales a celor cu boli cronice, unde acreditarea să spună clar, să dea punctaje sau să stabilească treapta de încadrare să fie conform organigramei. Noi vrem să introducem în organigrama este registratorul, managerul de caz și psihologul pentru comunicarea diagnosticului cronic și reabilitarea pacientului”, a explicat Cezar Irimie.  

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *