PubliNews

Un pont pentru părinții de viitori antreprenori

Din lumea celor care nu „trebuie să faci decât dacă îți place”

Se cuvin, pe bună dreptate, câteva felicitări. Pentru faptul că ai decis să lansezi un nou trend în materie de parenting, acela în care jobul de părinte nu e doar unul formal, de educare și atât, ci de creștere constantă alături cu copilul tău. Faci parte din primele generații de părinți dezghețați care au înțeles că viața nu e un șir lung de lecții cu predare la tablă, ci mai degrabă un proces de învățare cot la cot, de parteneriat părinte-copil.

Cel mai important, ai înțeles că formarea unui copil nu se dictează de pe marginea terenului, ci din mijlocul lui, că un părinte nu e un antrenor care îi strigă copilului să șuteze la poartă dacă vrea să câștige, ci e acel co-echipier care îi dă pase de gol.

Chiar și atunci când nu ai înțeles mare lucru din direcția pe care a ales-o, în loc să îi ceri să revină pe meleaguri pe care le cunoști și îți oferă siguranță și control, ai ales să te arunci pe teren necunoscut, să înveți, să te perfecționezi, așa încât copilul tău să aibă un sprijin constant în tine. În vocabularul tău nu mai există sintagma: „trebuie să faci”, sintagmă pe care ai auzit-o de mii de ori în copilărie.

Nu mai există pentru că ai înlocuit-o cu: „fă doar dacă îți place și te satisface”. Comunicarea, libertatea de alegere și susținerea pasiunilor sunt cele trei elemente care îți oferă certitudinea că nu îți vei pierde copilul în lume, că te va lăsa să stai în viața lui și că întotdeauna va fi acolo și va apela la tine atunci când va avea nevoie, pentru că știe că ești de acord cu direcția și pasiunile sale și mai ales știi cu ce se mănâncă ele.

Parteneriat la intersecțiile vieții

Parteneriatul acesta nu e unul care se petrece doar din când în când. El are loc constant, 24/24, prin comunicare și educare constantă. Efectele se văd cel mai bine atunci când copilul se află în momente de cumpănă, de alegere. Îți aduci aminte cum a fost când ai avut de ales liceul pe care să îl urmezi? Cel mai probabil ai trecut prin același moment penibil prin care am trecut și eu. Toată lumea din jur își dădea cu părerea. Părinți, unchi, mătuși, bunici, toți aveau ceva de spus în legătură cu direcția pe care să o urmezi. Decizia venea întotdeauna în funcție de trendul de moment.

Mergi, mamă, la un liceu de profil real că se cer programatori și vei câștiga bine. 

Înconjurat de marea asta de oameni care fiecare avea propria opinie, ai încercat să ridici și tu două degete și să spui că poate ție îți place să scrii, să desenezi, să faci lucruri un pic mai umane decât să înveți niște ecuații. Cel mai probabil nu ai apucat să spui nimic. Te-ai dus la mate-info și aia a fost. La fel s-a întâmplat și la final de liceu, când ai avut de ales o facultate pe care să o urmezi. Sau poate ai fost un copil norocos și părinții nu te-au bătut prea tare la cap.

Oricum, cu copilul tău ai ales cel mai bine, ca deciziile să fie luate de comun acord. Ultimul astfel de parteneriat a avut loc exact în acele momente de cotitură, când a avut de ales liceul și facultatea. Ați stat la masă și ați discutat ca doi oameni egali, maturi. Ați discutat despre ce îi place să facă, despre pasiunile lui, și ați decis să urmeze o școală care să îi aducă satisfacție profesională pe viitor. Nu i-ai impus să se facă avocat sau doctor pentru că aveți în familie avocați sau doctori. Și nici nu i-ai cerut să se facă IT-ist pentru că e meserie de viitor. Ești printre primii părinți care a înțeles că secretul împlinirii profesionale e să faci cât mai de devreme ceea ce îți place să faci. Că banii vin oricum și nu e deloc necesar să vină repede, mulți și la adăpostul unui job călduț.

 

Ponturi valoroase de „părinte-partener”

Da, nu e confortabil să faci un astfel de parenting.

Sunt extrem de multe variabile la mijloc. Lipsa siguranței, riscul de eșec, necunoscutul și problemele care pot apărea din neantul acesta sunt destul de incomode atunci când tragi linie, la final de zi. Dar de aceea înveți, te perfecționezi și când vezi ceva ce l-ar putea ajuta pe copilul tău să exceleze, îi oferi acel pont cu amândouă mâinile. Pentru că nu îl susții doar verbal, ci și financiar, prin mentorat, cursuri și sugestii pe care le găsești pe drumul pe care ai ales să îl parcurgi alături de el.

Antreprenoriatul, moment de cotitură

La final de facultate parteneriatul vostru trece prin unul din cele mai dificile momente. Dacă ești părinte de copil pasionat de domenii în care își va găsi ușor un loc de muncă la final de studii, atunci îți va fi mai ușor să îl susții în continuare să își transforme hobby-urile în pasiuni din care să câștige bani. Când, însă, pasiunea copilului e mai greu de cuantificat, atunci lucrurile se complică. Cel mai bun exemplu este antreprenoriatul. Foarte mulți copii de „părinți parteneri” vor să devină antreprenori, fascinați fiind de succesul unor tineri care au reușit de la o idee bună și un start-up să ajungă să fie evaluați la un milion de dolari, în șase luni.

Sunt o mulțime de astfel de exemple care îi stimulează și le dă încredere că pot din pasiunea pe care o au să creeze o idee unică, ce să le aducă venit. Dacă copilului tău îi place ceea ce face, e apreciat pentru ceea ce face și poate fi plătit pentru ideea genială pe care o are, atunci îndeplinește toate cele trei condiții ale antreprenoriatului de succes, iar tu nu ai de ales decât să îi fi partener în continuare și să îi dai pasele de gol ca să câștige meciul vieții lui.

Părinți și copii, în luptă cot la cot

Poate are o idee inovativă în zona de IT, tehnică, un joc pe calculator, poate fi un proiect artistic, un serviciu unic. Indiferent de domeniul pe care l-a ales, copilul tău își poate transforma afacerea în una de succes, sau, din contră, să constate la un moment dat că a alergat după cai verzi pe pereți. Și ca să nu fie un eșec, intervine aici oportunitatea de a continua să te implici în viața copilului tău. E un moment important și nu e suficient doar să îl bați ușor pe umăr și să îi spui: „bine, copile, te felicit pentru inițiativă. Sunt alături de tine!”. Dacă vrei să rămână în viața ta, și vrei, doar nu întâmplător i-ai fost partener atâția ani, nu e suficient să îl încălzești cu vorbe goale. Colaborarea dintre voi e acum mai mult decât importantă. Asta și pentru că acum, copilul tău e la vârsta la care are încredere în el cu duiumul, e entuziasmat, nu are experiența ta profesională și implicit nu are capacitatea de a vedea un potențial eșec pe parcursul drumului pe care l-a ales. Soluția pentru el și cel mai bun mod de a-i fi alături la început de carieră e să comunicați și să învățați împreună. În felul acesta, nu doar că îi vei cunoaște problemele și frustrările, nu doar că vei știi perfect cu ce trebuie să lupte, dar vei putea lupta cot la cot cu el, să învingeți împreună balaurii din neantul antreprenoriatului.

O privire furișată în jungla antreprenoriatului

 

Ca să pornească cu dreptul, copilul tău va avea nevoie de bani. Ai putea să îi cumperi o mașină cu care să se deplaseze repede și ușor la întâlnirile de afaceri pe care le va avea. Sau, ai putea chiar să îi iei o casă unde să își deschidă sediul social. Ai putea chiar să îi dai banii de investiție. Însă casa, mașina, banii de început sunt doar niște ustensile banale care nu îl vor ajuta să supraviețuiască în jungla antreprenoriatului.

Nu acestea sunt primele arme de care are nevoie un antreprenor la început de drum.

Prima ustensilă de supraviețuire e informația.

Sunt acele principii ale antreprenoriatului care vă vor ajuta să aruncați o privire cu coada ochiul la lumea în care urmează să vă aruncați, să înțelegeți mai bine ce vă așteaptă și să vă pregătiți pentru acele piedici care vă vor ieși în cale. Antreprenoriatul e ca un război. Când mergi la război nu îți cumperi întâi tancuri, avioane și mitraliere. Poate nu vei avea nevoie de ele. Poate oponentul tău are o bombă chimică pe care o va folosi în primul moment și nu vei apuca să tragi nici măcar un cartuș.

Când mergi la război, întâi și întâi analizezi terenul pe care va avea loc confruntarea.

  • Care sunt punctele lui tari, care sunt cele slabe?
  • Există vreun element de care să te poți folosi ca să ai un avans în luptă?
  • Apoi trebuie să îți analizezi oponentul.
  • Câți soldați are?
  • Ce fel de armament folosește?
  • Ce fel de strategie are?

Abia apoi, după ce ți-ai format o idee despre toate acestea, îți cumperi resursele de care ai nevoie ca să îl lovești din plin.

 

Zig-Zag prin neant

 

 

Imaginează-ți antreprenoriatul ca pe o pădure întunecată. Exact asta e el, e un neant. Pe ici, pe colo, vor apărea câteva luminițe care te vor ghida în drumul către profit. Sau nu, depinde în ce direcție alegi să pășești. Nu există un drum drept prin pădurea asta. La fiecare pas trebuie să iei o decizie, să mai aprinzi o lumânare, să mai stingi una.

Când să faci o campanie publicitară, când să accepți un investitor, când și cum să vinzi, cum să te poziționezi pe piață, cum să fii mai bun decât competitorii tăi.

Zeci de detalii și decizii pe care niciun curs și nicio școală nu are cum să le predea. Pădurea asta întunecată nu are o hartă. Harta o creionează fiecare antreprenor, cu fiecare pas pe care îl face. Niciun antreprenor de succes nu și-a planificat drumul spre profit. Antreprenoriatul nu e un limbaj de programare unde faci un curs care să îți arate drumul spre destinația finală. Realitatea antreprenorială e una sălbatică. Ea nu are o cale, ci cunoști doar destinația și ai la dispoziție câteva ustensile care să te ajute să ajungi acolo. Cum atingi succesul depinde doar de tine și de informațiile pe care le ai atunci când pornești la drum.

 

Pasa decisivă în poarta antreprenoriatului

Nu îți poți lăsa copilul să bâjbâie prin întuneric.

Îi poți da o lanternă, dar de unde? Nu există „Școala de antreprenoriat”. Orice facultate de business e o ipocrizie unde înveți să conduci afaceri care deja există. Adevăratul antreprenoriat este despre idei pe care nu le-a mai pus nimeni în aplicare până acum. Ori pentru că au avut oportunitatea dar nu au avut curaj să se arunce în ea, ori pentru că pur și simplu nu au văzut-o. Nu e cazul aici. Copilul tău e deja genul de antreprenor care a înțeles din poveștile de succes pe care le-a urmărit în ultimii ani, că trebuie să fie unic ca să câștige competiția ideilor transformate în afaceri. Mai are de învățat și înțeles acele principii fundamentale ale antreprenoriatului, fără de care nu va supraviețui, oricât de tare ar fi ideea pe care o are.

 

Prima lecție din viața de antreprenor

Apropo de banii de început de drum.

Că tot spuneam mai sus că nu banii de investiția inițială îl vor ajuta pe copilul tău să reușească în afaceri. Există o teorie foarte interesantă care spune că înainte de a-ți deschide o afacere, mai ales când vorbim despre tineri aflați la început de carieră, așa cum e copilul tău, cel mai bine e ca înainte de toate, să îți câștigi singur banii pentru investiția inițială. În felul acesta, vei învăța să apreciezi mai bine valoarea banilor, vei învăța să îi gestionezi mai bine și, mai ales, vei învăța să fii organizat, punctual, să înveți să comunici cu clienți, să vinzi, să guști din antreprenoriat înainte să te arunci în el.

Pentru copilul tău, aceasta ar fi una dintre primele lecții elementare care îl vor ajuta nu doar să supraviețuiască în jungla antreprenoriatului, ci chiar să exceleze. Există trei astfel de modalități prin care copilul tău va putea să își adune banii de care are nevoie pentru afacerea sa, și, în același timp, să se pregătească pentru neantul care îl așteaptă. Toate trei se găsesc în „Ghidul Antreprenorului Virgin”.

Virgin? Da, numele pare ciudat, dar nu e ales întâmplător, așa cum nimic în antreprenoriat nu e întâmplător. Nu e nimic sexual la mijloc. Antreprenorul virgin e exact acel antreprenor care, exact ca tine și ca fiul/fiica ta, nu știe cu ce se mănâncă toată treaba asta și nici nu a avut vreodată ocazia să o experimenteze. E ghid pentru că nu e curs. Deja am căzut de acord că nu există cursuri care să te învețe o rețetă de succes generalizată, pe care dacă ai aplica-o în orice situație antreprenorială, ea să funcționeze.

Un ghid, în schimb, îți poate da câteva detalii despre cum arată lumea în care copilul tău a decis să pășească. Îi poate sugera o direcție sau alta, în funcție de situație. Îi poate explica, prin exemple, bazele și principiile de la care să pornească atunci când începe să își construiască brandul. În aproximativ 150 de minute structurate în 13 video-uri, copilul tău va afla toate acele mici secrete și dedesubturi  antreprenoriale pe care, în mod normal, le-ar învăța într-un an de antreprenoriat și mii de euro aruncați pe fereastră. Pe lângă cele trei modalități prin care să strângă bani pentru afacerea sa, va mai învăța cum e cu greșelile de începător, va primi exemple de eșecuri și de „așa nu”, va primi câteva trucuri despre strategie, marketing, cash-flow și prețuri. Apoi, va afla adevărata definiție a brandului și va afla de ce e o armă vitală în războiul afacerilor. Va învăța despre teoria scaunului cu trei picioare, canale de distribuție, defecte pe care e bine să le aibă în antreprenoriat, despre angajați și, mai ales, despre parteneri, adică acel om de încredere care va trebui să fie exact așa cum ai fost tu cu copilul tău, în ultimii ani.

Ca părinte, ai de ales.

Să îi dai bani copilului tău să își deschidă o afacere, sau doar să îl susții verbal. Ca părinte-partener, nu există altă soluție decât să îi faci cadou aproape 20 de ani de experiență antreprenorială adunați într-un ghid ușor de urmărit, detașat, fără perdea, care sa îi spună la ce să se aștepte și, mai ales, cum să câștige bani în timp ce face ceea ce îi place cel mai mult. Puteți învăța împreună, vă puteți sfătui și, de ce nu, puteți duce acest parteneriat la următorul nivel.

Mai multe detalii aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *