Justitie

Un offshore cipriot pune pe jar cartierul Bună Ziua. Probleme imobiliare

Un proiect imobiliar cu blocuri de 10 etaje în cartierul Bună Ziua a pus pe jar vecinii din casele și blocurile deja construite în zonă, care au maxim 4 etaje. Oamenii sunt nemulțumiți de înălțimea blocurilor, de numărul de parcări din proiect și sunt îngrijorați cum va arăta traficul pe strada lor după construirea turnurilor. Vecinii nemulțumiți au depus memoriu la Primărie înainte să fie autorizate două din cele patru blocuri din proiect, iar acum au depus plângere prealabilă. Blocurile sunt ridicate de o societate din Cluj deținută de un offshore din Cipru, scrie clujust.ro.

Proiectul în discuție se situează între supermarketul Lidl de pe strada Bună Ziua și Grand Hotel Italia. Locuitorii din imobilele de pe străzile Trifoiului, Vasile Conta, Gogu Constantinescu și Bună Ziua, care încadrează terenul unde se intenționează construirea unor blocuri de 10 etaje, au trimis memoriu la Primărie din aprilie 2016, prin care au cerut respingerea cererilor de emitere a patru autorizații de construcție depuse de Gad Real Estate SRL. Cererile firmei au fost însoțite de documentații aferente.

Oamenii s-au plâns că documentațiile au la bază un Plan Urbanistic Zonal obținut în baza Regulamentului local de urbanism aferent Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj-Napoca din 1999, în consecință un PUZ care nu respectă prevederile noului PUG-ului aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 493 din decembrie 2014.

Hotărârea de Consiliu Local nr. 493 din decembrie 2014 aici.
 

”PUG Cluj-Napoca prevede o înălțime maximă admisă de 21 m, respectiv un regim de înălțime de 1-3S+P+4+1R, în vreme ce conform documentației depuse de solicitanta Gad Real Estate SRL și a PUZ-ului de care prevalează, înălțimea imobilelor blocuri de locuințe a căror executare se pretinde a fi autorizată este de 28 m, respectiv 35 m!!

Deopotrivă imobilului teren proprietatea Gad Real Estate asupra căruia aceasta urmărește edificarea unor blocuri de locuințe cu un regim de înălțime de 10 etaje!!! este o zonă compactă din punct de vedere a regimului de înălțime, toate imobilele clădiri existente în această zonă având un regim de înălțime mediu de P+4 etaje.

La data prezentei, PUZ-ul de care se prevalează Gad Real Estate nu se mai corelează cu studiile urbanistice aprobate pentru teritoriile vecine, dimpotrivă contravin și derogă semnificativ de la acestea!! În condițiile în care perioada legală de valabilitate a PUG anterior expirase demult, fiind prelungit în urma obținerii unor derogări, apreciem că e de datoria autorităților locale să aibă în vedere prevederile noului PUG care a fost realizat cu costuri semnificative pentru comunitate, tocmai pentru a asigura dezvoltarea durabilă și armonioasă a orașului din punct de vedere urbanistic. O încălcare a acestor prevederi lipsește practic de sens demersul de elaborare a unui PUG nou și modern, adaptat nevoilor actuale ale zonei.

Documentațiile tehnice depuse de către Gad Real Estate SRL în vederea eliberării autorizațiilor de construire cuprind prevederi contrare situației reale din teren. Ne referim aici la faptul că aceste proiecte tehnice au avut în mod greșit în vedere Str. Bună Ziua ca fiind stradă cu 4 benzi de circulație (2/sens de circulație), ceea ce evident nu își găsește corespondența în realitate!

O eventuală eliberare a autorizației de construire în favoarea Gad Real Estate SRL în condițiile și în baza documentației depuse de aceasta apare ca fiind nelegală și din perspectiva încălcării servituții de vedere a subsemnaților, consacrate de art. 615 NCC. ”, se arată în memoriu.

În 21 iunie, Primăria a emis autorizații pe numele Gad Real Estate pentru două blocuri pe strada Trifoiului cu regim de înălțime S+P+8E+2Er, adică 10 etaje cât ceruseră, dar cu ”schepsul” că ultimele două sunt retrase.

Protest prin ”simulare de trafic” pe Trifoiului

În 24 septembrie, în zonă a avut loc acțiunea de protest „simulare de trafic” pe strada Trifoiului, despre care a relatat site-ul Transilvania Reporter. Locuitorii de acolo sunt îngrijorați de traficul ce va fi pe strada lor în condițiile în care se dorește construirea a patru blocuri de 10 etaje, cu 576 de apartamente si cu numai 391 de parcări, conform autorizației. ”Având în vedere că la ora actuală nu există infrastructură, căi de acces, parcări, ca să nu mai vorbim de spații verzi, locuri de joacă pentru copii, sunteți invitați să vă exprimați punctul de vedere”, a scris Cornel Hirian, locatar din zonă, pe Facebook.

La acțiunea propriu zisă au participat circa 20 de persoane, care au spus că sunt foarte îngrijorați de problemele pe care le va crea construirea noului ansamblu cu sute de locuințe pe o stradă cu doar două benzi, atât ca aglomerare a traficului, cât și a numărului insuficient de locuri de parcare, dar și de faptul că viitoarele clădiri cu 10 etaje vor umbri imobilele din zonă, în majoritate case sau blocuri cu maxim 4 etaje.

APUC a depus plângere în favoarea reclamanților

Locuitorii nemulțumiți din zonă sunt ajutați de Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului (APUC) în demersul lor. ”Am depus o plângere prealabilă prin care solicităm anularea autorizațiilor și a HCL-ului de aprobare a PUZ-ului și revenirea sau reautorizarea la eventual P+4 cât prevede inclusiv PUG-ul nou pe zona respectivă. Este o parcelă de peste 17.000 de metri pătrați pe care au împărțit-o în patru pentru că se vor construi patru blocuri. Spațiul verde este puțin. Din patru două sunt autorizate. Au început lucrările, este săpat, se toarnă. Noi am cerut în perioada când se discuta că urmează să se aprobe proiectul să se facă un studiu de trafic. Am fost ulterior în audiență la viceprimar și mi s-a spus că există un studiu de trafic și am cerut să îl vedem și noi, dar mi-a spus că nu se poate pentru că este un document intern al primăriei care nu se poate face public. Dar în mod normal trebuie să se facă un studiu de trafic pentru a se vedea dacă zona va suferi o supraaglomerare. E o stradă simplă cu 2 benzi, nici trotuarele nu sunt standard, pe o parte numai 40 centrimetri, nu a fost loc de mai mult. Ne putem raporta la ce prevede PUG-ul,adică maxim P+4 și la acest regim de înălțime nimeni nu ar obiecta. Pentru că, în ce an văzut în momentul de față, ar fi peste 500 de apartamente, adică circa 700 de mașini care să iasă în fiecare dimineață de pe parcela asta”, a declarat președintele APUC, Elek Levente, pentru Transilvania Reporter.

Investitor fantomă

Societatea Gad Real Estate SRL are ca asociat unic o firmă offshore din Cipru, Phelma Investments Limited, care, potrivit Monitorului Oficial, este ”reprezentată legal de către dna Costea Ioana Alina, conform împuternicirii date prin Hotărârea Consiliului de Administrație din data de 25.04.2016”. Ioana Costea este expert contabil, asocial al firmei A&I Consulting. Am contactat-o pentru a solicita un punct de vedere cu privire la problemele imobiliare, iar aceasta ne-a răspuns: ”Eu le țin contabilitatea. M-au trecut ca reprezentant legal? Era doar o împuternicire într-o anumită chestiune. Am să contactez persoana care este în măsură să vă răspundă”. Nu am fost contactați de nimeni din partea ciprioților. Firma lor are sediul social la aceeași adresă cu firma de contabilitate. În aprilie 2016, când nemulțumiții depuneau memoriu la Primărie, asociatul unic al Gad Real Estate, Phelma Investments, hotăra: ”Majorarea capitatului social al Societății de la 1.000 RON la 22.301.000 RON prin emiterea unui număr de 2.230.000 părți sociale, cu o valoare nominală de 10 RON fiecare, prin conversia în părți sociale a creanței certe, lichide și exigibile în valoare de 22.300.000 RON deținută de Asociatul unic împotriva Societății”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *