Amicii ziarului

Un non-subiect: Planul de Urbanism General

… mai cunoscut sub numele de PUG. Acesta ar trebui sa fie principala prioritate a oricarui lider politic local.

Este un fel de Constitutie a unei comunitati civilizate.

Ultimul PUG al Clujului si-a incetat valabilitatea in anul 2010 si era elaborat sub administratia Funar. Domnul Emil Boc este primar din anul 2004 si Clujul nu are inca un Plan Urbanistic General, iar noi nu stim inca ce viziune are edilul nostru asupra propriului oras. Si este la al treilea mandat, iar elaborarea unui PUG nu este optionala, ci obligatorie, conform legii administratiei publice locale, o data la zece ani. Un PUG, odata elaboarat si asumat de comunitate, impune reguli stricte si obligatii asumate si lasa foarte putin spatiu de influenta functionarilor primariei si alesilor locali, inclusiv (si in primul rind) primarului.

Lipsa reglementarii lasa loc arbitrariului si bunului plac al decidentului. De unde concluzia ca, de fapt, din 2004 incoace, nu s-a dorit, n-a existat vointa politica necesara pentru realizarea unui plan de urbanism al orasului! Fostul primar Sorin Apostu n-ar fi ajuns in stituatia de fi fost arestat si condamnat (inca nu definitiv) daca, prin lipsa PUG-ului, n-ar fi avut atitea instrumente de putere la discretia sa. Lipsa reglementarii naste instantaneu coruptie si trafic de influenta.

Stiu ca PUG-ul nu este un subiect care face audienta. In nici un caz nu se poate compara cu o stire despre domnul Boc dind cu matura prin parcuri sau prezentindu-si noua bratara care ii numara pasii si orele de somn! Domnul primar vrea sa traiasca mult si sanatos, e un fel de “functionar al fitness-ului”, cum ar zice Andrei Plesu, dar si bietii cetateni-alegatori ar vrea un oras ceva mai suportabil, si ei dorind, la rindul lor, sa traiasca mult si sanatos.

Dar sa nu disperam, la noul PUG se lucreaza si este posibil ca anul viitor, in 2014, sa fie si adoptat de consiliul local, e drept cu o intirziere de 5 ani! Trebuia adoptat in 2009, cu intrare in vigoare in 2010! Nici nu as fi scris despre acest subiect, daca nu citeam concluziile dezbaterii pe aceasta tema din Consiliul Civic Local.

Institutia aceasta, initiata si sustinuta de unul dintre putinii cetateni dedicati binelui public, si ma refer aici la domnul Iosif Pop (primul presedinte al Bancii Transilvania, pentru necunoscatori!) e mai degraba tolerata si privita cu multa condescendenta de establishment-ul local. Dar ce ne spun acesti oameni care monitorizeaza de ani de zile activitatea Primariei si Consiliului Local: ca nu avem de-a face cu un PUG nou, ci cu unul reactualizat, “adaptat” la abuzurile din trecut care “se baza pe o temă de proiectare orgolios întocmită şi aprobată ca atare, temă ce s-a dovedit a fi încălcată de chiar întocmitorii şi avizatorii acesteia prin modificarea grosolană ca în loc de un PUG nou să apară un PUG reactualizat.”

De aici incolo, spun autorii analizei, au urmat o serie de simplificari, lipsa unor studii aprofundate si imposibilitatea de a stabili un curs logic al dezvoltarii urbane. Pare a se contura, din nou, un PUG ce lasa posibilitatea unor decizii discretionare din partea decidentului politic. Adica exact de ceea ce voiam sa scapam!

Dar cum spuneam, acesta nu este un “subiect”. “Baietii destepti” din urbanism, care roiau in jurul fostului primar, pare ca si-au aranjat ploile (a se citi “au intrat in legalitate”) cu ajutorului PUG-ului resapat, iar pentru restul alegatorilor avem povestea haioasa despre bratara minune a primarului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *