In vizor

Un fost presedinte al Consiliului Judetean vorbeste despre informarile SRI de la Cluj: “Toti stiau dar nu au luat nicio masura”

Avand in vedere faptul ca peste noapte prefectul Gheorghe Vuscan si-a reamintit ca a fost infrmat cu privire la problemele cu dezinfectantii HexiPharma, am fost curiosi sa stim cum functionau acele informari ale SRI. Avand in vedere faptul ca prefectul Gheorghe Vuscan, de cand si-a recapatat memoria, a intrat in siletio stampa, am cerut si altora parerea cu privire la genul acesta de informari si la ce anume ar mai trebui sa isi mai reaminteasca apoliticul prefect al Clujului. Un fost presedinte al Consiliului Judetean Cluj a oferit cateva  lamuriri pentru cititorii  Ziar de Cluj in privinta  informarilor si a procedurilor SRI pe care prefectii si reprezentantii CJ le-au primit de-a lungul timpului. Desi a stat in functie doar 6 luni acesta s-a familiarizat cu modul de lucru din institutia pe care a condus-o si a explicat modalitatea prin care mai marii judetului au fost informati in mod constant despre probeleme care privesc siguranta nationala la nivel judetean.

Mihai Seplecan este un personaj politic contestat chiar de catre cei care l-au promovat in functia de presedinte al Consiliului Judetean Cluj. Cu toate acestea Sepelcan a fost singurul presedinte al forului judetean care a prezentat public, pe baza informatiilor primite de la subalterni,   problemele grave ale judetului de  care s-a lovit in scurtul sau mandat, probleme care trenau de ani buni. Mai mult este singurul care a informat organele abilitate ale statului cu privire  la acestea, informand si pe reprezentantul Guvernului in teritoriu, pe care il acuza ca aceste informatii i-au intrat pe o ureche si i-au iesit pe cealalta si, din considerente de partipriuri politice, nu a luat nicio masura. 

Conform procedurilor, la nivelul judetean, atat in cadrul Prefecturii, cat si in cazul Consiliului Judetean, este obligatoriu ca cel putin doua persoane sa detina un certificat ORNISS, care permite accesul la informatii clasificate. In mod normal si firesc aceste certificate sunt eliberate la cererea persoanei in cauza, de cele mai multe ori fiind vorba de prefect, subprefect, presedintele de consiliu si/sau unul dintre cei doi vecepresedinti.

“Deoarece in mandatul in care am fost desemnat presedinte la Consiliului Judetan am fost informat ca trebuit sa fie doua persoane din cadrul institutiei CJ care sa primeasca acest certificat ORNISS, am solicitat pentru mine o astfel de certificare. Am coniderat ca sef al judetului ca trebuie sa fiu primul informat cu privire la lucruri si fapte sensibile in judet.  Cat am fost presedinte, nu am apucat sa  primesc certificatul, deoarece am stat doar 6 luni, iar procedura de verificare dureaza putin mai mult. Pentru a doua certificare ORNISS, in prima faza l-am numit pe Horatiu Catarig, dar afland ca il vor schimba, l-am numit pe Stefan Iliescu, seful de la juridic. Si alti presedinti din CJ, inaintea mea, puteau sa fie ei persoanele care primau informarile SRI sau puteau numi pe cineva dintre angajatii CJ ”, a afirmat Mihi Seplecan. 

Fostul presedinte al CJ Mihai Seplecan a afirmat ca  informarile SRI cu privire la problemele de siguranta nationala au ajuns atat la Consiliul Judetean, cat si la Prefectura, insa predecesorii sai au fugit de responsabilitati. 

“Aceste persoane au fost informate in ultimii zece ani cu privire la toate lucrurile care s-au petrecut la nivelul judetului. E vorba de chestiuni de siguranta nationala cum au fost neregulile de la la spitale, deseuri, lucrarile la drumuri sau la aeroport si la multe alte investitii. Sunt ferm convins ca domnul prefect Vuscan a fost informat si de ce probleme erau la Clujana si I legatura cu mult alte situatii problematice din judet. Nu doar Vuscan, si domnul Stamatian, si domnul Platon, ci si alti prefecti, presedinti si vicepresedinti de CJ dinaintea mea au primit informarile. Sa ne arate acesti oameni ce au facut cu informarile respective. Cred si o afirm cu tarie ca SRI a fost singura institutie care si-a facut datoria in deplinatate, suta la suta, si a informat decidentii de la aceste doua institutii asupra problemelor din judet, asupra investitiilor care urmeaza sa se faca asupra investitorilor care vin in judet, sau asupra dezastrelor manageriale cum este cel de la  Centrul de Management Integrat al Deseurilor. Ar trebui sa iasa la suprafata si alte informari pe care respectivii le-au ignorat in timp. Presedintii de consiliu au fugit de responsabilitate. Era normal si firesc cand ai judetul la mana si semnezi, esti ordonator principal de credite, sa stii problemele din judet, sa fii informat. Sunt ferm convins ca astazi multi presedinti care au dat anumite declaratii, nu au avut certificat ORNISS si nu l-au cerut deoarece, ulterior, vor veni sa spuna ca nu au stiut nimic,ca nu au fost informati, ca nu isi mai aduc aminte. Acestea nu sunt lucruri firesti”, a declarat Mihai  Seplecan.

Seplecan a explicat care sunt procedurile in cazulul unui presdinte de consiliu judetean in vederea obtinerii informatiilor cu caracter clasificat din partea Serviciului Roman de Informatii.

“Cand am fost ales presedinte am primit vizita celor de la SRI. Mi-am depus actele pentru ORNISS si mi s-a spus ca trebuie sa detin un seif. Mi-am adus in biroul personal un seif din metal in care urma, daca primeam certificat ORNISS, sa pastrez acele informatii.  Acel seif nu exista in biroul presedintelui, ci era plasat in biroul consilierilor personali ai presedintelui – de unde trag concluzia ca macar presedintii de dinaintea mea nu detineau certificare ORNISS. Procedura era sa ai seiful, sa primesti informatiile, sa actionezi mai departe, sa iei masuri, sa tii acele acte in seif si dupa ce le citesti, le solutionezi si iei act de ele, in 48 de ore sa la trimiti inapoi. Nimeni dintre cei care au detinut certifiat ORNISS nu poate sa spuna ca nu isi mai aduce aminte ce si cum, pentru ca aceasta e procedura oficiala si e prea complexa ca sa o uiti. Acele informari nu le primesti zilnic, pot fi intre 10-20  maxim 30 intr-un mandat, pentru ca sunt informatii doar de interes national si de siguranta”, a afirmat Mihai Seplecan.

Prefectul Gheorghe Vuscan a stiut, potrivit afirmatiilor lui Mihai Seplecan, de toate problemele judetului insa a preferat sa le ignore. 

“Isi mai aduce aminte domnul Vuscan cand i-am spus pe telefonul guvernamental ca se fac presiuni pe mine pentru Ic Ponor, aeroport sau deseurile clujului? Eu ca presedinte de nenumarate ori l-am informat pe domnul Vuscan, atat public cat si in prezenta anumitor persoane din politie, si i-am spus ca se fac presiuni asupra mea din partea oamenilor politici, sa fac anumite lucruri sau anumite neregului in cadrul CJ. L-am informat pe telefonul guvernamental ca se fac presiuni ca sa duc deseurile Clujului in CMID. Domnul prefect ce a facut? Nu a fost interesat de ce ceea ce i-am spus. Nu a luat nicio masura, nu a chemat niciun organ al statului sa vina sa imi ia o declaratie. Cand, dupa 10 ani, a iesit acel scandal cu diploma mea, a facut presiune pe politie sa imi grabeasca dosarul, sa vina sa dea comunicate de presa in locul politiei si al procuraturii. Sa actioneze pentru binele si folosul cetatenilor judetului Cluj si a investitiilor si a banilor publici si a sanatatii cetatenilor, domnul prefect nu a fost interesat”,  sustine Mihai Seplecan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *