Reportaj

Un contabil si un crescator de cerbi au deschis, la Recea-Cristur, cea mai mare ferma de bizoni din Europa

Pe o ploaie mocaneasca, Toma Rus, fost secretar de stat in Ministerul de Interne, a inaugurat cea mai mare ferma de bizoni din Europa, in comuna natala, Recea-Cristur. Pe o pasune ce se intinde pe aproape o suta de hectare, luata in concesiune de la sateni si de la primarie, bizonii americani, adusi din tarile europene sunt aici ca la ei acasa. Hans Kilger si Rudolf Karner, cei doi investitori straini, au cumparat, pana acum 278 de bizoni, urmand ca pana in 2017 sa ajunga la 2.000 de capete. Acestia intentioneaza sa deschida, din aceasta toamna, si un lant de restaurante stake-house, iar primul va fi in Cluj-Napoca.

Toata suflarea comunei Recea – Cristur s-a adunat la caminul cultural din sat, unde se impart pahare de tuica, platouri cu mancare si alte bunataturi. E ziua cea mare, cand ferma de bizoni de la Capriori, satul invecinat comunei, se inaugureaza. Cu taiatul panglicii.

Toma Rus, fost sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate si fost secretar de stat in Ministerul de Interne, este amfitrionul evenimentului. Din calitatea de director al fermei, explica cu patos despre cum se cresc bizonii, care sunt planurile fermei si cum se va transforma comuna in cativa ani, in timp ce satenii stau gura-casca la vorbele lui.

Alaturi de el sta Hans Kilger, un bavarez venit la Cluj cu planuri mari. In urma cu cativa ani, l-a cunoscut pe austriacul Rudolf Karner, si impreuna au investit in ceea ce urma sa devina cea mai mare ferma de bizoni din Europa.

Pana acum, cei doi au investit 2,5 milioane de euro capital propriu,  in cei 500 de metri patrati de teren concesionat in Capriori, Ciubancuta si Taga, dar si in cei 278 de bizoni cumparati deja. 30 de angajati au grija, zi de zi, de bizonii americani, care au ajuns la maturitate sexuala, astfel ca s-au nascut si primii pui.

Ce are in comun un crescator de cerbi si un auditor contabil? Ferma de bizoni de la Recea-Cristur. Hans Kilger, bavarezul fermei, spune ca de meserie este auditor contabil si activeaza si in domeniul imobiliar, avand mai multe afaceri in Germania. In urma cu doi ani, a ajuns in Romania, cautand teren pentru viitoarea ferma. Il avea alaturi pe austriacul Rudolf  Karner, pasionat de cresterea animalelor. Rudolf are in Austria o ferma de cerbi de 300 de capete, pe care urmeaza sa o mute, in scurt timp, la Recea-Cristur.

Cei doi s-au asociat si au decis sa investeasca in Romania.

„M-a atras frumusetea tarii si traditia crescutului de animale specifica zonelor din Transilvania. Nu am vrut sa merg intr-o regiune unde lumea sa nu aiba experienta in agricultura. Ca cetatean din Europa, este important sa sprijinim si statele noi din uniune si sa creem locuri de munca in aceste regiuni. Cred ca vom face aici un mega-proiect unic in europa. Dorim sa avem un circuit inchis de la productia de cereale, la valorificarea propriilor animale, la sacrificarea animalelor si la produslul final, sa avem un lant integrat complet. Aici avem pamant foarte productiv, calitatea buna a apei si angajati foarte seriosi. Sunt convins ca cu aceste ingrediente vom avea succes pe viitor”, a punctat Hans Kilger despre cum a ajuns in Romania.

Partenerul sau de afaceri, Rudolf Karner, tocmai urmeaza sa aduca un alt transport, de 50 de bizoni, din Danemarca. Cu acestia, ferma din Transilvania are cel mai mare efectiv de bizoni din Europa, 278 la numar.

“Pentru mine este foarte importanta legatura logistica, infrastructura. Aeroportul Cluj a fost unul dintre motivele care m-au convins sa investesc aici. Am avut o alta varianta, langa Timisoara, dar nu mi-a reusit. Transilvania este un punct forte si pentru marketing. In Germania, toata lumea a auzit de Transilvania si de Dracula. Bineinteles, avem si o istorie comuna. De la inceput am primit sprijin mare si de la Consiliul Judetean in identificarea acestor suprafete. Nu am avut de gand sa facem niste investitii care sa schimbe destinatia pamantului in zone industriale, ci am vrut sa ne adaptam specificului local. Proiectul nostru este unul durabil, si nu o speculatie. In urmatorii doi ani, vom reinvesti, astfel ca primele profituri le vom avea in 2017”, explica Hans.

Urmatorul pas al investitorilor este sa deschida un lant de restaurante de tip stake-house, atat in tara cat si in Germania. Primul va fi deschis in Cluj-Napoca, in toamna acestui an.

„Ca si piata de desfacere, avem in plan deschiderea unui lant de restaurante stake-house, destinate sa valorificam prodiuctia. O locatie va fi cu siguranta in Cluj, dar am dori sa se extindem apoi in Germania. Nu dorim sa mergem pe vanzarea de animale vii”, explica Constantin Jeican, administrator al fermei.

Planurile acestora este sa reinvesteasca pana in 2017, cand vor avea aproximativ 2.000 de capete de bizoni. In acest fel, vor avea nevoie si de teren in plus, pana la cateva mii de hectare.

Pana acum, ferma de bizoni are la dispozitie aproximativ 500 de hectare de teren. O parte este concesionat de la primarii, o parte luat in arenda, de la localnici.

“Avem intre 80-100 de hectare de la tarani si 500 de la primarii, din care am cedat jumatate in satul Ciubancuta crescatorilor de oi, deoarece nu aveau teren”, puncteaza Constantin Jeican.

In comuna Recea-Cristur, spre exemplu, primaria a concesionat fermei de bizoni peste 70 de hectare de pasune.

“Conform Legii 214, eram obligati sa scoatem pasunile la concesionare. 70 de hectare au fost concesionati acestor investitori, cu 54 de euro pe hectar pe an, pentru o perioada de 49 de ani”, explica primarul Alexandru Rus.

Mai mult, fermierii  iau teren si in arenda. Proprietarii terenurilor beneficiaza de subventii, si sub forma de arenda, in fiecare an, primesc 150 de lei pentru un hectar, intr-un an.

“Ma bucur ca sunt seriosi si au ales comuna noastra. Au creat pana acum 30 de locuri de munca. Si pe plan social si cultural ne ajuta”, spune primarul.

Edilul se gandeste, impreuna cu investitori si cu autoritatile judetene, sa deschida in apropiere si un abator pentru sacrificarea animalelor. Judetul Cluj are un singur centru de sacrificare, in comuna Iara, iar o alta alternativa este abatorul din Bistrita.

“O sa incercam sa le punem la dispozitie tot ce putem, inclusiv un teren concesionat pentru abator”, incheie Alexandru Rus.

Planurile de viitor includ si amenajarea unui complex de vanatoare, dupa obtinerea avizelor necesare. In complex se vor putea vana mufloni, cerbi carpatini si lopatari, precum si mistreti, Aceste animale vor fi asigurate de o crescatorie ce va fi amenajata pe langa complexul de vanatoare.

Foto: Eugen Olariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *