Din oras

Un bloc cu patru etaje va apărea curând pe o stradă cu case din Cluj-Napoca

Prevederile permisive ale Planului Urbanistic General au generat de-a lungul anilor apariția unor situații absurde în Cluj-Napoca, precum construirea de blocuri între case. Pentru beneficiari totul este legal, conform legislației locale, dar rămâne aspectul moral al unor situații de acest fel. Cel mai recent caz este al unui proiect imobiliar cu patru etaje care va fi construit pe strada Rodnei, unde sunt doar case. Blocurile apar abia la câteva străzi distanță de terenul pe care se va ridica blocul cu patre etaje. În PUG este prevăzut un regim maxim admis de patru etaje pentru zona respectivă.

În ședința de Consiliu Local de vineri, va fi aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru imobilul cu patru etaje, al cărui beneficiar este Comsport din Dej. Firma a fost înființată în 1991 și are ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul al articolelor de fierărie, al articolelor din sticlă și a celor pentru vopsit, în magazine specializate. Acționar unic și asociat este Mariana Mirela Chiș. Firma din Dej are 38 de angajați, o cifră de afaceri de 3,3 milioane lei și un profit net declarat în urmă cu doi ani în valoare de 162.700 lei.

„Prin PUD se propune restructurarea imobilului cu nr. cad. 320566, în suprafață de 1656 mp, respectiv desființarea fondului construit existent și construirea unui imobil mixt cu regim de înălțime S+P+4E, precum și amenajarea terenului: spații verzi (gazon, plantații arbori, arbuști decorativi), alee carosabilă și pietonală în incintă, platformă de colectare selectivă a deșeurilor pe patru fracții dispusă în clădire, în spațiu amenajat”, scrie în proiectul de hotărâre, care va fi discutat vineri.

Proiectul propune și locuri de parcare amenajate la sol și subsol și locuri de parcare pentru biciclete într-un spațiu dispus la parter.

La dezbaterile publice pe marginea acestui proiect care au avut loc anul trecut au fost invitați vecinii din zonă, dar nu s-a prezentat nimeni. Unul dintre proprietari a formulat totuși o plângere pe care a trimis-o către Primărie.

„Să îmi rămână servitutea aprobată de Primărie pe strada Rodnei nr. 1. Este singura cale de acces la locuință și mi-a fost aprobată de Primărie. Geamurile construcției să nu fie spre locuința mea întrucât îmi încalcă intimitatea. Să pot să obțin un apartament târguit cu proprietarul construcției”, a solicitat Tiberiu Gog, unul dintre vecinii viitorului imobil.

Beneficiarii proiectului au precizat că nu este întemeiată plângerea vecinului.

„Servitutea de trecere către proprietatea domnului Gog nu este eliminată din propunerea PUD. Prin solicitarea primită de la Comisia de Urbanism s-a realizat o amenajare a terenului aflată în domeniul public (între strada Traian Vuia și proprietatea Comsport, prin care s-a lărgit servitutea în cauză la 5 metri și s-a amenajat peisager toată suprafața liberă de construcții și neamenajată în prezent). Propunerea PUD studiază amplasarea pe parcela Comsport a unui imobil S+P+4E care către latura comună cu proprietatea domnului Gog are o retragere de 12,38 m, adică înălțimea la cornișă a clădirii propuse, iar etajul 4 este retras cu încă 6 metri față de proprietatea domnului Gog. Ținând cont de noua propunere, considerăm că solicitarea domnului Gog nu este întemeiată. Proiectul este doar la faza PUD, iar procedura de marketing, publicitate și vânzare nu este demarată, aceasta începând doar după începerea lucrărilor de execuție a lucrărilor”, se arată în răspunsul transmis de beneficiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *