Din oras

Un altfel de 8 Martie. Ungureanu: „Un oraș bogat, precum Clujul, poate face o maternitate de la zero, la standarde europene, ACUM!”

Provocarea lansată recent comunității clujene de către deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, de a ridica un spital de la zero, fie că discutăm despre o nouă maternitate pe locația celei existente acum, fie că ne referim la un Spital de Copii care să răspundă cerințelor europene, a adunat câțiva zeci de oameni chiar în fața maternității „Dominic Stanca” de pe Bdul 21 Decembrie 1989. Vremea ploioasă nu a reprezentat un impediment pentru aceștia, astfel că mai mulți părinți s-au adunat într-un lanț uman simbolic pentru a demonstra că își doresc ca mamele să beneficieze de condiții decente în maternitate, dar și pentru a semnala necesitatea unei investiții într-un nou proiect, o nouă maternitate care să fie ridicată de la zero, unde infecțiile nosocomiale sau condițiile precare să nu mai reprezinte un pericol. 

„Ar fi trebuit să construim un spital de la zero, nu un stadion care este mai tot timpul gol…”

Deși răspândirea infecțiilor cu noul Coronavirus a indus o anumită stare de neliniște în societate, Emanuel Ungureanu apreciază că numai într-un asemenea moment, comunitatea se poate mobiliza pentru a iniția noi investiții în infrastructura spitalicească, pentru a pune fundamentul unui nou proiect: spitale de la zero.

Principalele declarații: 

 

„E 8 Martie! Și plouă, iar acesta este un semn de binecuvântare, de belșug. 

Și este semnul că această campanie de a face o maternitate nouă, în locul unor grajduri, la Cluj, va fi o campanie de succes.

Le mulțumesc mamelor că în atât de mulți ani s-au sacrificat și au venit să nască în aceste condiții desoebit de precare! Le mulțumesc medicilor și asistentelor care în mod eroic au lucrat în condiții nedemne de o țară care este membră a Uniunii Europene!

Convingerea mea este că un oraș bogat, precum Clujul, poate să facă o maternitate de zero, la standarde europene, ACUM!

Este un efort pe care trebuie să-l facem într-o perioadă de frică, de teamă de boli. Este cel mai potrivit moment din lume să facem spitale noi.

Ani de zile Clujul s-a lăudat cu un progres excepțional în foarte multe domenii, însă infrastructura spitalicească este din secolul al XIX-lea. 

De aceea, acum, Primăria, Consiliul Județean, Ministerul Sănătății, societatea civilă, fundații – dacă sunt apropiate de acest moment zero al Clujului, îi rog să mi se alăture și să avem o campanie consistentă, prin care construim spitale de la zero.

Salut faptul că la doar o săptămână din momentul în care am arătat o locație foarte potrivită pentru un Spital de Copii, mă refer la zona Gheorgheni, Consiliul Județean validează în 13 martie acel loc ca fiind unul potrivit pentru Spital de Copii.

Aici (maternitatea „Dominic Stanca” -n.r)  ar fi trebuit să existe o clădire nouă, făcută de la zero de foarte mulți ani. 

Timp de 30 de ani însă, noi am acordat prioritate unor zone din societate unde nu avem urgențe cu adevărat mari. 

În primul rând ar fi trebuit să construim un spital de la zero, cu 40-50 de milioane de euro, și nu un stadion care este mai tot timpul gol. 

Acestea sunt, din punctul meu de vedere, prioritățile adevărate ale Clujului, și trebuie de astăzi să le dăm sens”, a declarat deputatul clujean Emanuel Ungureanu. 

De asemenea, Ungureanu a susținut că proiectul unei noi maternități, pe o suprafață de 5.000 mp, ar permite alocarea a cca 250 de paturi. 

„Dacă vrem să facem o clădire monobloc, înconjurată de verdeață, putem să alegem și o clădire mai mică. Deci, repet, aici se poate face doar o maternitate sau pot fi mutate secții mizere, cum este Secția Pneumologie Copii, împreună cu o maternitate, și să se facă o clădire nouă. 

De sus se vede mult mai clar că aici, dintotdeauna au fost grajduri. 

Faptul că din 1919 noi nu am făcut nici un pas în față pentru copiii noștri…

Și Ginecologie I,  din cealaltă parte de Cluj, este tot o clădire veche de 100 de ani, recondiționată. 

Înseamnă că noi, doar din vorbe spunem că ne iubim mamele, că ne iubim copiii, că vrem un viitor mai bun pentru ei, pentru că dovada stă în faptele noastre. 

Am construit spitale de la zero? NU. Este timpul ca toată lumea să vrea și să facă asta, a mai adăugat deputatul Emanuel Ungureanu. 

După cum a menționat deputatul clujean, costurile unui asemenea proiect ar presupune cca 3 milioane de euro pentru o clădire de dimensiuni mai mici, o nouă maternitate, fără fondurile necesare pentru dotări. 

Sau în cazul unui Spital de Copii aceste costuri ar putea reprezenta cca 50 de milioane de euro. 

Emanuel Ungureanu a precizat că înainte de a înainta acest proiect pentru comunitatea clujeană, a purtat mai multe discuții și consultări cu specialiști în domeniu, iar astfel proiectul este unul cât se poate de realizabil, chiar în condițiile traficului specific unui bulevard aglomerat, precum Bdul 21 Decembrie 1989:

„Cine este îngrijorat că este o arteră foarte dens circulată din Cluj și sunt îngrijorați din cauza noxelor, îi asigur că sunt metode tehnice de a retrage clădirea și de a construi în înălțime.

În cealaltă parte avem o clădire de birouri înaltă și putem face zone verzi chiar pe clădire. Este cât se poate de viabil și de ușor de făcut din punct de vedere al arhitecturii. 

Și vă asigur că atunci când am venit cu acest plan, am venit după ce m-am consultat cu specialiști care au făcut spitale”, a conchis Emanuel Ungureanu. 

Recent, după ce Emanuel Ungureanu, vicepreședinte în cadrul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților a înaintat trei posibile locații pentru un nou Spital de Copii în Cluj, Consiliul Județean Cluj a transmis un comunicat de presă prin care anunța demararea procedurilor pentru inițierea demersurilor necesare unui asemenea proiect chiar într-una din zonele propuse de către deputatul Emanuel Ungureanu, și anume în cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca. 
 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *