Din oras

Ultimul sifonar al Clujului, resuscitat de hipsteri

Intr-o baraca de fier, ascunsa pe o alee stramta din Manastur, in spatele Pietei Flora, se ascunde ultima sifonerie a Clujului. Modi Anton e ultimul sifonar ramas pe piata, din sutele care visau, in primii ani de capitalism, sa ajunga milionari peste noapte. Rand pe rand, sifonariile au murit, inghitite de moda produselor imbuteliate. Acum, sa servesti sifon e la moda. Mica afacere a lui Modi Anton a ajuns sa aprovizioneze cele mai mari restaurante clujene.

Din mica sifonerie de cartier, singura ramasa in tot orasul, astazi se aprovizioneaza cele mai mari restaurante ale Clujului. Modi Anton vinde litrul de sifon cu 50 de bani, iar licoarea ajunge pe mesele clientilor cu cativa lei paharul. Nu e cu suparare pentru sifonar, asa a reusit sa reziste de-a lungul anilor, iar sifonul sa redevina un produs preferat.

“Mi s-a facut putina reclama si nu stiu daca stiti restaurantul Marty, lantul lor de la mine aprovizioneaza”, spune Modi Anton. Mai are cativa clienti importanti – un restaurant italienesc din centrul Clujului, o vinoteca, un bistro din Piata Muzeului.

La sifoneria din Manastur vin cumparatori de peste tot: de la Gara, Andrei Muresanu si din alte cartiere.  Clujeanul vinde pe zi 140 de litri de sifon, iar pentru clientii importanti pregateste marfa din timp.

Modi Anton are 66 de ani acum, dar conduce afacerea cu sifon din 2001, cand a preluat-o de la fostul proprietar. A pus-o pe picioare de unul singur, realizand sistemul de automatizare.

Inainte, sifoneria din Manastur era un chiosc unde se vindea suc la Tec, in mare voga la inceputul anilor ’90.

“Pe vremea aia, daca vroiai sa fii cineva, iti luai un Tec”, reitereaza barbatul.

Cu timpul, a avut doi angati, apoi l-a ajutat fiul lui. Acum a ajuns la pensie si se ocupa singur de sifonerie. In bodega din Manastur isi petrece intreaga zi, mai putin o ora cand isi ia pauza de masa. In baraca din fier, barbatul face sifon pe banda rulanta. Din cand in cand, cate-un client ii bate in geam, lasa 50 de bani si primeste in schimb o sticla de un litru cu sifon. “Regula e sa vina ei cu recipientele, asa scrie si pe autorizatia de functionare”.

Ultimul mohican

Sifonarul a rezistat atata timp datorita calitatii produsului si a angajamentului pe care si l-a luat fata de clientii fideli.

 “Dupa ’90, in fiecare garaj sau casa a scarilor exista cate o sifonerie. Toti se gandeau ca intr-o luna o sa-si amortizeze investitia. Isi angajau cate-o fata. Dar asta e numai metoda de livrare: prepararea trebuie sa o stii. Toti au crezut ca devin milionari peste noapte, dar nu e asa. De la un timp, au ramas in picioare numai aceia care faceau calitate, pentru ca numai asa ii atragi pe client”.

http://www.youtube.com/watch?v=lfa1Y05vld4

Iar secretul producerii sifonului, nea Anton il stie ca pe tatal nostru: Se filtreaza apa, intra la prima racire, dupa care se face impregnarea cu dioxidul de carbon, intra din nou la racire si trece la servire directa pentru client”, arata spre aparatul de sifon. Cat ai clipi, paharul cu apa de la robinet e transformat intr-un sifon racoros.

Capitalismul nu l-a descurajat. Asta, in ciuda faptului ca oamenii au preferat, in timp, apa minerala imbuteliata. Aceeasi Marie cu alta palarie.

“Romanii traiesc dupa ideea ca daca isi opresc BMW-ul in fata blocului si scot un bax de apa minerata din portbagaj, mi-s cineva. Incet, sifonul a redevenit, insa, la moda, si ma bucura asta”.

Asa se face ca, la fel ca prajitura de casa, laptele de pasare al bunicii, porumbul prajit sau zacusca mamei, sifonul a redevenit un “must have” hipsteresc.

Sifon sau apa minerala?

O afacere cu sifon ar putea fi pusa pe picioare cu 4-5 sute de euro, la care se adauga chiria spatiului, dezvaluie secretul clujeanul.

Diferenta dintre sifon si apa mineral nu e mare, spune acesta. Tine doar de concentratia de CO2 din apa.

“Eu am autorizatie de fabricare a apei minerale. Inseamna ca si aia de la Oradea, de la Borsec, o fabrica. Asa cantitate mare nu se poate extrage din pamant. E sifon slab impregrnat si apa minerala”.

Sifonul nu este altceva decat apa impregnata cu CO2, cu 7,2 miligrame per litru. Apa mineral contine 4,2 miligrame de CO2 per litru.

Nea Anton nu a vrut sa se faca milionar. A vrut doar o afacere mica, din care sa se intretina. “A mers, poate ca acum nu, dar a mers”. Sifonul a ajuns, insa, sa fie din ce in ce mai dorit atat de cei tineri cat si de nostalgici.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *