In vizor

UBB si politicienii fac gargara cu sangele artificial

Ministerul Educatiei si Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) il sustin formal pe cel mai important cercetator din Cluj. Desi are nevoie de 2.000 de euro pentru a nu-si opri cercetarea de Nobel a doua oara, Radu Silaghi-Dumitrescu primeste doar “incurajari” din partea reprezentantilor statului.

Cercetatorul UBB, inventatorul sangelui artificial, Radu Silaghi-Dumitrescu primeste diplome peste diplome si recunoasteri peste recunoasteri din partea institutiilor statului si a oamenilor politici, insa nici vorba de 2.000 de euro, bani de care are nevoie urgent pentru a nu-si opri inca o data cercetarea.

Sangele, exercitiu de imagine pentru politicieni

Ministerul Educatiei a inclus sangele artificial in lista programelor cu prioritate nationala, insa nici in acest moment nu a gasit 2.000 de euro, bani necesari pentru continuarea testelor pe sobolani cu reteta de sange pe baza de hemeritrina.

Mihnea Costoiu, ministru delegat responsabil cu finantarea universitara este sustinut din teritoriu de colega de partid, deputata Aurelia Cristea. Ea a dat asigurari, pe Facebook, ca Ministerul sustine, in continuare, proiectul sangelui artificial. Cum? Prin discutii.

“Finantarea continuarii cercetarilor pentru sangele artificial este azi subiectul discutiilor dintre Domnul Ministru Mihnea Costoiu si Dnul Conf. Dr. Radu Silaghi Dumitrescu. Si anul trecut Domnul Ministru a sustinut finantarea acestui proiect si m-a asigurat ca o va face si acum”, a scris deputatul de Cluj, pe reteaua de socializare.

Mihnea Costoiu nu a putut fi contactat nici de aceasta data.

Clujeni pentru Nobel

Intre timp, la Cluj-Napoca, colegii cercetatorului au realizat si o petitie online pentru finantarea proiectului de Nobel. Initiatorul petitiei, Gabriel Teodorescu, a explicat, pentru Ziar de Cluj ca doreste sa demonstreze ca poate ajuta, in mod dezinteresat, cercetarea.

„Daca guvernantii si ministrii de resort nu doresc, oameni simpli pot! Si dezinteresat. Dorim sa ajutam financiar omul si ideea si nu vreun ONG sau mai stiu eu ce”, a aratat Teodorescu.

UBB “a luat in discutie” si “face demersuri” pentru finantarea sangelui

UBB a remis un comunicat de presa prin care arata ca “sprijina in continuare preocuparile grupului coordonat de conf. univ. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu si face demersuri pentru recunoasterea importantei proiectului si pentru obtinerea de resurse financiare suplimentare necesare derularii cercetarilor”.

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop a anuntat, acum 5 zile ca “se va lua in discutie” finantarea proiectului descoperit in cadrul institutiei de invatamant pe care o conduce. Contactat telefonic astazi si intrebat punctual, despre cei 2.000 de euro necesari de urgenta pentru ca proiectul sa nu fie stopat, la o zi dupa ce s-a intrunit Consiliul de Administratie al UBB, profesorul Pop sustine ca nu-si mai “aminteste” daca problema a fost luata in discutie ieri, in cadrul reuniunii administrative.

“Nu pot sa va dau aceste detalii”, a lamurit rectorul UBB.

Reprezentantii UBB au aratat ca proiectul sangelui artificial, desi este unul de “valoare inestimabila”,  “nu a fost inscris pentru finantare la universitate”.

“Universitatea cauta toate formele legale pentru a putea sustine proiectul”, a dat asigurari purtatorul de cuvant al institutiei, Paul Farcas.

Radu Silaghi-Dumitrescu, aflat la Bucuresti, a spus ca pana in acest moment nu a primit vreun leu din cei necesari care sa-l ajute in continuarea cercetarii.

“In acest moment nu am primit vreun ban pentru cercetare, insa sunt sigur ca se vor tine de cuvant”, a spus Radu Silaghi-Dumitrescu, pentru Ziar de Cluj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *