UBB reacționează la propunerea Guvernului de a înființa noi institute de cercetare: ”Avem prea multe institute și prea puțini cercetători”

Conducerea Universității Babeș Bolyai atrage atenția asupra declarațiilor făcute de Ministrul Fondurilor Europeane, Marcel Boloș, cel care a anunțat înființarea a patru institute de cercetare. Potrivit comunicatului transmis de UBB, astfel de proiecte trebuie gândite și propuse de ministerul de specialitate (educație și cercetare), în consultare și cu principalii actori din sistemul național (universități/institute).

De asemenea, resursele trebuie gândite pentru a dezvolta armonios țara, consolidând dezvoltările paneuropene existente deja în sudul țării și inițiind altele noi în Transilvania/Banat și Moldova. În acest context, institutele propuse trebuie să devină vectori de creștere a bunăstării. Odată înființate în marile centre academice, acestea pot susține apoi proiecte regionale desfășurate în alte universități/institute regionale și/sau pot avea filiale regionale (inclusiv în București).

UBB atrage atenția că cea mai mare problemă în acest moment nu este lipsa institutelor, ci lipsa specialiștilor. 

”Noi avem deja multe institute și puțini cercetători. Așadar, simpla înființare de institute noi nu este o soluție. Apoi, concentrarea resurselor trebuie făcută multicentric, fiecare centru devenind apoi factor de dezvoltare regională, iar centrele și rețelele lor regionale constituind apoi rețele naționale care pot susține eficient competitivitatea țării. Neangajarea unei astfel de viziuni echilibrate va duce la irosirea de resurse financiare – concentrate în zone în care nu mai pot avea un efect major –, umane – ignorându-se capitalul uman din marile centre academice – și la adâncirea inegalităților dintre diverse zone ale țării, totul cu impact negativ asupra dezvoltării țării și a bunăstării cetățenilor”, transmite conducerea UBB.

 

Adauga comentariu