In vizor

Turda risca sa arunce la gunoi finantarea europeana de 65 de milioane de lei pentru decontaminarea Postei Rat

Dupa modelul gropii de gunoi din Cluj, autoritatile din Turda sunt pe cale sa piarda finantarea europeana pentru decontaminarea Postei Rat, situl care se intinde pe 10 hectare, poluat in urma activitatii fostei Uzine Chimice Turda. Procedura de achizitie pntru aceasta lucrare este taraganata de doi ani. Lucrarile ar trebui incheiate pana in decembrie 2015, iar in caz contrar finantarea europeana va fi pierduta.

Municipiul Turda beneficiaza de fonduri obtinute in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu pentru a reabilita un sit poluat istoric. Proiectul cu denumirea „Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Depozit  Deseuri Periculoase UCT – Posta Rat” are o valoare totala fara TVA de 81.931.471 RON , din care 80% este finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, 18% din bugetul de stat si 2% din bugetul local al Municipiului Turda.

Situl contaminat Posta Rat este situat pe malul stang al Raului Aries, in extravilanul Municipiului Turda și ocupa o suprafața de 10 hectare. In urma unor studii realizate asupra sitului s-a estimat ca pe suprafata acestuia s-au depozitat de-a lungul timpului 10.000 metri cubi de deseuri, echivalent unei cantitati de 18.500 de tone de substatțe poluante.

Romabelt Import-Export SRL Targu Mures este firma care a fost desemnata castigatoare a licitatiei pentru decontaminarea sitului poluat din Posta Rat. De doua ori pana acum, insa autoritatea contractanta – in acest caz primaria Turda – a taraganat adjudecarea si semnarea contractului. Deoarece este vorba de o finantare obtinuta in cadrul POS-Mediu, lucrarile trebuie incheiate pana cel tarziu in 31 decembrie 2015. In caz contrar, finantarea va fi pierduta.

Reprezentantii firmei care au castigat de doua ori aceasta licitatie dau vina pe membrii Comisiei de licitatie, care au taraganat la nesfarsit finalizarea procedurii. Acum, primaria este in pericol de  pierde finantarea, deoarece mai sunt 13 luni pana in decembrie 2015, iar executarea lucrarilor ar dura, conform graficului tehnic, nu mai putin de 16 luni.

Totusi, firma din Targu Mures si-a luat angajamentul sa finalizeze lucrarile in 10 luni, daca va fi semnat contractul.

Problema decontaminarii deseurilor din zona Postarat  a fost analizata de administratia locala înca din anul 2006, iar ulterior s-a castigat un proiect cu finantare europeana, de circa 19 milioane de euro. Prima licitatie a fost organizata în anul 2011, dar a fost anulata cateva luni mai tarziu, din cauza unor grave deficiente privind achizitiile publice. Ulterior, la finalul anului 2012, licitatia s-a reluat, iar depunerea ofertelor s-a finalizat la data de 14 februarie 2013. La data respectiva, Romabelt Import-Export a fost descalificata, pentru ca nu avea garantia de participare conforma solicitarilor. În urma contestatiei la CNSC, Romabelt obtine dreptul de a reintra in licitatie, odata cu anularea procedurii de evaluare facuta de Primaria Turda.

“Am castigat licitatia de doua ori, dar din motive, sa zic, interesante, rezultatul a fost contestat de fiecare data. Procedura a fost reluata, cu reevaluarea ofertelor, iar ultimul rezultat din august 2014, a fost contestat de unul dintre ofertanti, asocierea din care face parte si firma din Cluj, Trustul de Instalatii, Montaj si Constructii”, spune administratorul firmei Romabelt Import-Export, Losonczi Zoltan.

Acesta solicita sa fie verificata intreaga procedura, deoarece licitatia este taraganata de doi ani. Administratorul firmei din Targu Mures sustine ca, de la bun inceput, au fost nedreptatiti.

“De exemplu, la deschiderea ofertelor asocierea noastra a fost exclusa, pe motiv ca nu am avea garantia de participare conforma. Ne-a luat patru luni sa contestam aceasta decizie la CNSC si apoi sa facem plangere la Curtea de Apel Cluj, pentru a dovedi adevarul”, spune acesta.

Aceste lucruri au determinat prelungirea procedurii de licitatie.

“Suntem in a 24-a ora. Daca nu se adjudeca urgent acest contract, nu va mai avea nimeni posibilitatea sa finalizeze lucrarile pana la sfarsitul anului viitor”, adauga el.

Firma din Targu Mures si-a asumat ca in termen de maxim 16 luni va putea finaliza lucrarile, insa in acest termen a inclus o rezera de aproximativ 6 luni. Insa, spune administratorul, lucrarea poate fi executata in 10 luni.

“Suntem la limita. Daca se adjudeca contractul, am putea semna in 2 luni si, cu greu, am putea finaliza lucrarile la sfarsitul anului 2015”.

In ultima solutie, CNSC a considerat ca Romabelt Import-Export trebuie sa clarifice Autoritatii Contractante raportul juridic dintre specialistii cooptati in proiect cu societatea respectiva.

“Noi am clarificat rapoturile juridice dintre specialisti, ca fiind salariatii nostrii prin detasare de la alte firme. Aceste nelamuriri au pornit din contestatia TIM, la care noi trebuia sa raspundem. Ei considerau ca oferta noastra este neconforma, deoarece nu am dovedit ca dispunem de specialistii respectivi.Clarifcarile au fost transmise catre Primaria Turda in 16 octmbrie, iar de atunci institutia nu a dat niciun raspuns”, conchide Losonczi Zoltan.

Contactat telefonic, pimarul din Turda, Tudor Stefanie, a declarat ca este treaba Comisiei de licitatie sa lamureasca aceste probleme..

Poluarea sitului Posta Rat se datoreaza activitatilor fostei Uzine Chimice Turda. Deseurile (HCH) care au rezultat din procesul de fabricare a lindanului – pesticid utilizat in agricultura, in Uzinele Chimice Turda au fost depozitate necontrolat, in perioada 1954-1983, in patru locatii din Turda, unul dintre amplasamente fiind Posta Rat. Ca urmare a activitatilor de depozitare necontrolata desfasurate pe situl Posta Rat, a fost afectata apa subterana si solul. Efectele negative ale poluarii se resimt de asemenea si asupra biodiversitatii zonei. Rezultatele analizelor efectuate pe situl Posta Rat ale probelor de sol si apa subterana au evidentiat riscuri atat pentru mediu, cat si pentru sanatatea umana.

Foto: ziuadecj.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *