Analiza

Tu știi că poți să negociezi prețul pe care îl plătești pentru gazele naturale după 1 iulie? Nu lăsa furnizorii de gaz să decidă pentru tine!

Consumatorii casnici de gaze naturale au dreptul să își negocieze prețurile pe care le vor plăti începând cu 1 iulie, atunci când va avea loc liberalizarea pieței gazelor naturale. Cei mai mulți nu știu acest lucru, iar furnizorii de gaze naturale nu se înghesuie să îi informeze.

”Aproximativ 3,4 milioane de consumatori casnici de gaze naturale au dreptul de a-și renegocia până la 1 iulie 2020 prețurile pe care le vor plăti după liberalizare, dar, până la ora actuală, doar 17% dintre furnizorii lor actuali le oferă această posibilitate”, potrivit datelor centralizate de Asociația Energia Inteligentă (AEI).

De la 1 iulie, prețurile nu vor mai fi stabilite de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ci vor fi propuse de către furnizori.

”În primele zile ale anului 2020, s-a stabilit prin OUG 1 că toți clienții casnici vor fi trecuți în piața liberă de gaze. Astfel, circa 3,4 milioane de consumatori casnici, care primesc în prezent gaze la prețuri stabilite de ANRE urmează ca începând cu 1 iulie 2020 să aibă gaze la prețuri renegociate chiar de ei (dacă știu că au acest drept). Concret, peste 45 de zile nu va mai exista o instituție care să stabilească prețurile plătite de consumatorii de gaze, prețurile ar urma să fie propuse de furnizori, iar clienții dacă nu iau poziție să ajungă să le plătească”, informează AEI.

Obligațiile furnizorilor de gaze, stabilite de ANRE dar și de Consiliul Concurenției

Furnizorii de gaze naturale trebuie să își informeze clienții cu privire la liberalizarea pieței interne de gaze naturale și eliminarea prețurilor reglementate. Aceștia trebuie să transmită lunar o ofertă cu prețul, cauzele și condițiile de ajustare a prețului de furnizare a gazelor naturale, termenul de plată, modalitatea de transmitere a facturii, durata contractului, precum și clauzele referitoare la răspunderea părților și garanțiile solicitate de furnizor.

Ce drepturi au consumatorii și cum se pot asigura că nu vor plăti un preț mult mai mare începând din 1 iulie

Asociația Energia Inteligentă atrage atenția că procesul de liberalizare (așa cum evoluează el în prezent) deschide calea apariției unor prețuri mari la consumatori casnici, care vor fi sesizate de clienți cel mai probabil abia în lunile de iarnă, când populația se va trezi că are de plătit facturi uriașe. Totodată, acest comportament al celor mai mulți dintre furnizori riscă să conducă la descalificarea noțiunii de ”liberalizare”.

Furnizorii sunt sfătuiți să nu accepte prima variantă de preț propusă de către furnizori, să ceară o a doua și apoi o a treia ofertă, astfel încât să se asigure că vor plăti un preț corect. Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei pune la dispoziția tuturor un comparator de prețuri, unde sunt încărcate toate ofertele furnizorilor de gaz și puteți face comparații.

De altfel, Asociația Energia Inteligentă avertizează că ofertele trimise până acum de către furnizori au prețuri superioare prețurilor estimate de AEI ca fiind echitabile și variază între un plus de 5,5% și 64,5% față de acestea, în funcție de regiune. De asemenea, remarcă Asociația, există oferte cu valabilitate exagerată, de exemplu până în anul 2030.

Asociația le recomandă consumatorilor de gaze să ceară și apoi să analizeze cu mare atenție ofertele furnizorilor înainte de a le accepta. De asemenea, AEI solicită instituțiilor statului să se mobilizeze pentru a asigura prevenirea folosirii procesului de liberalizare a pieței de gaze de la 1 iulie 2020 ca mod de creștere a facturilor clienților casnici.

”Considerăm de maximă urgență constituirea unei entități de tip SAL, așa cum este definită de Ordonanța 38/2015, care transpune directiva europeană 11/2013. Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Gazelor Naturale (SAL-GAZ) ar trebui să fie înființat ca să desfășoare programe de informare pentru pregătirea consumatorilor casnici, pentru ca aceștia să-și negocieze contractele de achiziție de gaze naturale pe o piață liberalizată și să permită soluționarea alternativă a litigiilor”, transmite Asociația.

Ce se întâmplă cu clienții care nu încheie un contract pentru furnizarea de gaze în regim concurențial

Clienții care nu încheie un nou contract cu unul dintre furnizori nici după ce primește a treia ofertă, cea din iunie, va rămâne cu contractul pe care îl are la actualul furnizor, dar la ultimul preț stabilit de acesta.

”Clienților casnici care, până la data 30 iunie 2020, nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate și nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurențial, li se asigură furnizarea gazelor în baza contractelor de furnizare a gazelor naturale în vigoare la această dată, cu excepția prevederilor privind prețul final reglementat, iar prețul facturat acestora va fi prețul din oferta propusă de furnizor până la data încheierii unui contract aferent furnizării în regim concurențial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021”, potrivit ANRE.

Cine stabilește prețul pentru consumatorii care nu au centrale termice individuale?

Potrivit unor surse din piața de energie citate de către economica.net, prețul prețurile la energia termică livrată populației de centralele de termoficare care folosesc gaze ar urma să fie stabilite de către autoritățile locale.

Surse apropiate situației ne-au explicat că autoritățile ar vrea să schimbe cadrul de reglementare. Astfel, ANRE, cea care aviza până acum prețurile de producție a Gigacaloriei produse, va elabora în continuare metodologia, dar nu va mai aviza prețurile. Acestea vor fi în final stabilite de autoritățile locale, pe baza acestei metodologii, iar aceste prețuri vor fi în final verificate, periodic, de ANRE, potrivit economica.net.

Cum s-au conformat furnizorii de gaze regulilor privind informarea cetățenilor?

Principalul furnizor de gaze din județul Cluj este E.On (Delgaz Grid), însă clujenii pot opta și pentru ofertele altor furnizori.

E.ON Gaz și-a anunțat clienții despre faptul că începând cu 1 iulie 2020, piața de gaze naturale se liberalizează conform Ordinului ANRE nr. 27/2020.

E.ON își asigură clienții că vor beneficia în continuare de cel mai bun preț din piață, prețul de furnizare va fi același și după 1 iulie, egal cu 134,19 lei/MWh.

”În contextul liberalizării pieței, până la finalul lunii iunie poți alege oricare dintre ofertele noastre în piața liberă, disponibile pe www.eon-gaz-furnizare.ro. Dacă nu primim o veste din partea ta, poți sta liniștit, fiindcă de la 1 iulie 2020 îți asigurăm continuitate în furnizarea gazelor naturale la prețul de mai sus, așa cum ți-am promis”, este mesajul transmis de E.ON.

Engie îi întâmpină pe clienți cu un mesaj de deschidere pe pagina lor de internet prin care actualii clienți dar și posibilii clienți sunt informați asupra deciziei de liberalizare a pieței naționale de gaze și este prezentat oferta lor de preț.               

”Vei primi de la noi, ENGIE, în calitate de furnizor de energie, odată cu factura: informarea de la ANRE, oferta tip ENGIE Gas Start destinată pieței libere; paşii pentru alegerea unei oferte și încheierea unui contract în piaţa liberă.  Până la data de 30 iunie 2020 este necesar să decizi dacă alegi oferta tip de gaz destinată pieței libere sau dacă dorești o altă ofertă pe care o consideri mai aproape de nevoile tale de consum, astfel încât de la 1 iulie 2020 să poată intra în vigoare noul tău contract”, este mesajul transmis de Engie.

Enel și Electrica încă nu au postate pe site-urile lor astfel de informări care să îi ajute pe potențialii clienți să îi aleagă ca și furnizori de gaze după 1 iulie 2020.

Clienții au într-adevăr șansa să negocieze un preț mai mic pentru furnizarea de gaze naturale. însă doar dacă se vor interesa de această situație, dacă se vor revolta împotriva prețurilor oferite de către furnizori dacă nu sunt de acord cu ele și dacă vor încerca să negocieze un preț avantajos pentru ei. Comoditatea și lipsa de implicare, se va vedea cel mai bine la iarnă, atunci când facturile vor fi mult mai mari. Este dreptul tău să fii informat, contactează-ți furnizorul și obține un preț corect pentru gazele naturale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *