Afacerea zilei

Tu cum te incalzesti la iarna? Sistemele de incalzire electrice, o alternativa ecologica si economica

Zilele calde de vara sunt pe sfarsite si, in curand, vom incepe sa ne preocupam de problema incalzirii locuintelor in sezonul rece. Pentru a obtine costuri cat mai mici, trebuie sa alegem solutii eficiente si sa tinem cont de recomandarile specialistilor in domeniu. Eficienta energetica inseamna economisirea energiei, reducerea cheltuielilor si protectia mediului. Un sistem este mai eficient din punct de vedere energetic daca ofera mai mult pentru aceeasi energie consumata sau aceleasi servicii pentru un consum mai redus de energie.

Sistemele de incalzire electrice au cunoscut un avant fara precedent si in Romania, in contextul crizei economice. Tehnologii disponibile odata numai in tarile vestice sunt acum la indemana tuturor. Odata cu inchiderea centralelor de cartier, utilizatorii casnici au fost nevoiti sa se orienteze spre alte solutii, iar incalzirea electrica individuala este o solutie care intruneste echilibrul intre investitia initiala si costurile ulterioare in folosire.

Sistemele electrice de incalzire vin in completarea sistemelor clasice, bazate pe lemn sau gaz, care deja sunt la limita eficientei. In tarile dezvoltate economic, datorita supraproductiei de energie electrica, s-a trecut cu succes la incalzirea electrica, atat rezidentiala, cat si industriala. Aceasta a dus la producerea de echipamente de incalzire din ce in ce mai sofisticate care au inlocuit vechile instalatii masive si energofage

Functionarea oricarui sistem de incalzire este direct legata de spatiul si volumul incaperilor care trebuie incalzite. Pentru a reduce costurile, e necesar sa tinem cont de cateva aspecte: cu cat izolatia peretilor este mai buna, cu atat pierderile de energie termica sunt mai mici, iar aparatele de incalzire instalate vor functiona mai putin, deci vor consuma mai putin. De asemenea, eficienta energetica depinde si de alegerea corecta a metodei de incalzire (convectiva, radianta, duala), in functie de caracteristicile fizice ale incaperii si de alegerea corecta a tipului de aparat electric (panou radiant/plasma termica/panou radiant dual/convector electric).

Pentru obtinerea unui randament bun, e importanta alegerea si dimensionarea corecta a aparatelor si pot fi luate in calcul variante de combinare a sistemelor de incalzire care folosesc diferite resurse: lemn+electric sau electric+gaz. Diferenta esentiala a sistemelor de incalzire electrica fata de cele pe gaz este ca primele ofera posibilitatea alegerii planului tarifar adecvat consumului cantitativ, dar si a programului de utilizare.

Una dintre cele mai bune firme din Romania care furnizeaza asemenea echipamente este Infrapanel din Targu Mures, cu o oferta foarte larga de produse si, mai important, cu specialisti gata sa va ofere consultanta pentru a alege cele mai potrivite sisteme pentru nevoile dumneavoastra. 

Pentru calcule si consultanta in vederea alegerii celor mai potrivite aparate, precum si estimarea consumului de energie, puteti contacta firma InfraPanel SRL aici. Cititorii Ziar de Cluj beneficiaza pana in luna Noiembrie de un voucher cadou de 50 lei.  

Premierul Victor Ponta a negat recent stirea conform careia, din semestrul II al acestui an, va fi introdusa o noua taxa aplicata pe gigacaloria produsa de centralele termice de apartament. Aceasta asa-numita „taxa de poluare”, impusa de Uniunea Europeana, va putea fi amanata pana cel tarziu in 2016. Insa, chiar si fara aceasta, avizele, taxele si verificarile pe durata de viata a unei centrale pe gaz ridica puternic costurile colaterale ale acestei solutii de incalzire.


Despre avantajele incalzirii electrice, Lucian Gligor, Product Manager al InfraPanel specifica:

„Incalzirea electrica a devenit o optiune de luat in calcul odata cu inceperea liberalizarii preturilor la energie electrica si la gaze. Este mult mai usor de controlat consumul aparatelor electrice, deoarece pierderile acestora sunt apropiate de zero: nu exista cosuri de fum sau tuburi de evacuare. Montajul unui sistem de incalzire electric nu presupune aprobari, avize, verificari, deci birocratia este zero. Apoi, este mult mai usor sa tragi cabluri decat tevi si evident mult mai ieftin. Aici nu mai amintesc deranjul din casa pe timpul montajului. Daca se face un calcul corect al necesarului energetic pentru fiecare incapere si se doteaza cu un panou sau aparat corespunzator ca putere, vom avea costuri mai mici cu energia electrica raportat la gaz.”

Alte avantaje la fel de importante ale incalzirii electrice: confort ridicat in utilizare, modularitate in instalare (aparatele se pot instala treptat daca nu exista fonduri suficiente de investite la un moment dat), modularitate in control (aparatele se regleaza independent, putand obtine temperaturi diferite in incaperi diferite; fiecare incapere beneficiaza de control termostatat), functionare fara noxe, benefica pentru mediul inconjurator, investitie mai mica in aparate de incalzire electrice decat in alte sisteme de gaz/lemn/peleti, durata de viata a aparatelor de peste 10 ani. Mai poate fi luat in calcul si designul modern al aparatelor, utilizarea eficienta a spatiilor de montaj, evolutia stabila a pretului energiei electrice si posibilitatea achizitionarii garantiei extinsa a aparatelor electrice de incalzire.

“Nu este de neglijat nici partea „verde” a acestui mod de incalzire: aparatele electrice nu polueaza atmosfera. In plus, consuma energie care poate fi produsa din surse regenerabile (eoliene, panouri fotovoltaice). Insumand toate avantajele incalzirii electrice, pe termen mediu si lung, avem raspunsul catre o folosire rationala si eficienta a resurselor, cu economii importante in bugetul fiecarei familii”, mai spune Lucian Gligor.

sursa foto: InfraPanel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *