Din oras

"Triburile" lui Vasile Dancu, de la Revolutie la Generatia Facebook

Evenimentele speciale ale Caravanei Gaudeamus au continuat astazi la Cluj cu doua lansari cu greutate. Sociologul Vasile Dancu, alaturi de fostul director SRI George Cristian Maior si-au lansat in tandem, in prezenta unui public extrem de numeros,  volumele “Triburile. Patologii ale politicii romanesti, de la Revolutie la Generatia Facebook” respectiv “Gandire strategica si relatii internationale in secolul XXI”. 

Un public numeros s-a reunit in Piata Unirii, infruntand timp de doua ore caldura din oras pentru a lua parte la ceremonia de lansare. S-au regasit aici directori de institutii deconcentrate si zeci de membri PSD simpatizanti ai partidului, cativa consilieri locali, precum si edilul Emil Boc. 

“Triburile. Patologii ale politicii romanesti, de la Revolutie la Generatia Facebook” este o carte despre Facebook si despre triburi din perspectiva sociologului Vasile Dancu, o ampla analiza a evolutiei societatii romanesti de la generatia „golanilor” din ’89 la „Generatia Facebook” care si-a ales presedintele in noiembrie 2014.

Fostul directul SRI George Maior a vorbit in deschiderea evenimentului despre volumul semnat de Vasile Dancu si despre evolutia Internetului. Mai precis, acesta s-a referit la retelele de socializare care  determina din ce in ce mai mult reactii politice si atitudini ale populatiei vizavi de clasa politica, lucru care ingreuneaza deciziile alesilor.  

Revin cu emotie  si placere in orasul meu natal. Odata, cand eram coleg in Parlament cu Vasile Dancu, am suferit aceleasi dezamagiri in legatura cu modul in care se prezenta clasa politica. Evolutia de la un soi de modernitate a politicii romanesti catre postmodernitate si chiar titlul “Triburile” se refera la aceasta lume noua care faramitieaza discursul narativ, amplu, si care se fixeaza in fragmente care sunt generate de evolutia extraordinara a comunicatiilor si a internetului a Facebook-lui, care  determina tot mai mult reactii politice, atitudini politice, atitudini in ceea ce priveste ceea ce e liber si bun in aceasta tara”, a a afirmat George Maior.

Fostul sef al SRI George Maior este de parere ca politica autohtona a urmat un curs regresiv in toate partidele, insa, deciziile pe termen lung privind siguranta nationala de multe ori nu e aceeasi cu opiniile de moment ale cetatenilor.

“Este o evolutie buna dintr-un punct de vedere, dar care prezinta, fara indoiala, si riscuri in ceea ce priveste capacitatea reala a omului de stat, si a politicianului, bineinteles, de a lua decizii pe baza de rationalitate. De a lua decizii care nu sunt, sau nu trebuie sa fie intotdeauna in concordanta cu o opinie de moment. Care trebuie sa fie, dupa parerea mea, in concordanta cu interesele strategice pe termen lung ale tarii. Exista in mod sigur acest risc. Cine nu este capabil sa inteleaga aceasta fateta noua a politicii pe care o descrie si o analizeaza foarte bine Vasile Dancu, va esua in riscul unui populism care nu poate sa faca bine in mod organic interesului national romanesc. Ideea de politica a urmat un curs regresiv in Romania, iar marile doctrine, fie ca vorbim de social democratie, fie ca  vorbim de liberalism de partea dreapta ideologiei, din pacate nu au  reusit sa aiba o consonanta cu realitatea practica generata de interesele cetatenilor. S-au desprins tot mai mult de dinamica reala a vietii sociala, a vietii economice, asfel incat s-a creat un soi de vid care uneori este rupt de un tip de politica bazata pe slogane mai  mult decat pe programe”, a declarat George Maior.

In viziunea autorului, societatea actuala a devenit mult prea individualista, iar o competitie la nivelul societatii dusa la extrem poate crea violenta.

“Triburile inseamna a partaja emotii. Noi astazi nu mai partajam foarte mult idei, nu mai partajam foarte mult programe, contracte sociale. Contractul social a disparut, iar astazi exista foarte mult individualism. Una dintre cele mai periculoase idei pe care o auzim la televiziune este aceea ca societatea poate progresa numai prin competitie. Eu consider ca aceasta competitie dusa la extrem poate crea o violenta in toate domeniile. Aceasta violenta printre noi distruge tesutul social. Subiectivitatile noastre traiesc prin Facebook si prin alte forme, de fapt, o adevarata inchidere. Noi ne prefacem ca avem 5.000 de prieteni pe Facebook, dar nu avem nici o responsabilitate. Putem da “unfriend” fara nici o problema, fara nici o obligatie. A construi o retea din propriile noastre subiectivitati inseamna salvarea societatii noastre”, a  conchis sociologul Vasile Dancu.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *