Trei universitati clujene, incluse in topul european "U-Multirank"

10 universitati din Romania au intrat in noul clasament al universitatilor la nivel global, realizat de Uniunea Europeana Noua clasificare „U-Multirank”, care include si trei universitati clujene: Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Tehnica si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara.

„U-Multirank” se bazeaza pe cinci indicatori de performanta: reputatia pentru cercetare, calitatea predarii, orientarea internationala, succesul transferului de cunostinte si angajamentele regionale. Totodata, noul clasament ia in considerare si opiniile a 60.000 de studenti de la universitatile participante. In acest fel, evaluarea se face in functie de performanta de ansamblu, evitandu-se clasamentele simpliste, care pot duce la "comparatii inselatoare intre institutiile de diferite tipuri sau care mascheaza diferente semnificative de calitate intre cursurile de la aceeasi universitate".

Clasamentul realizat de UE este unul generos cu universitatile clujene, deoarece in alte topuri internationale de prestigiu, institutiile de invatamant superior din orasul nostru nu au fost luate in considerare, sau au fost surclasate de alte universitati.

Spre exemplu, in prestigiosul Top Shanghai, care privilegiaza cercetarea in stiintele exacte in detrimetul predatului, nu a inclus nicio universitate din Romania pana anul trecut, cand Facultatea de Matematica si Informatica din cadrul UBB Cluj a intrat in top.

Intr-un alt top de anul acesta, al celor mai bune specializari din lume, UBB Cluj a fost devansata de Universitatea de Vest din Timisoara.

In Clasamentul International al Universitatilor pe Specializari - QS World University Rankings by Subject 2014, singura universitate clujeana din top – UBB Cluj – s-a clasat  in intervalul 301-400 pe domeniul Limbi Moderne si pe locurile 251-300 in domeniul Matematica. Astfel, a fost surclasata de Universitatea de Vest din Timisoara fiind inclusa in locurile 151-200.

Ultima clasificare realizata de UE, “U-Multirank” va evolua performanta a peste 850 de institutii de invatamant superior din intreaga lume.

Adauga comentariu