In vizor

Trei contracte strategice ale Clujului, amanate pana anul viitor

Trei contracte strategice ale Clujului nu vor fi semnate anul acesta, din cauza faptului ca procedurile de achizitie publica sunt amanate de cateva luni. Etapa a doua a modernizarii Pietei Unirii, finalizarea lucrarilor la “Buftea de Cluj” si intretinerea spatiilor verzi, un contract evaluat la 15 milioane de euro, vor avea finalitate abia anul viitor.

Licitatia pentru continuarea lucrarilor la “Buftea de Cluj” a fost lansata in 7 iulie. Licitatia pentru intretinere si amenajare a zonelor verzi de pe raza municipiului Cluj-Napoca a fost lansata in 14 iulie. In acelasi timp, licitatia pentru modernizarea si amenajarea Pietei Unirii – etapa a doua – a fost lansata in 21 august. Cu toate acestea, pana acum nici unul dintre aceste contracte nu au fost atribuite, desi ofertele au fost depuse de mult timp.

Comisia de licitatie a Primariei Cluj-Napoca analizeaza de cateva luni ofertele depuse pentru continuarea lucrarilor la “Buftea de Cluj”. Procedura de achizitie este taraganata, in conditiile in care lucrarile ar trebui finalizate pana la sfarsitul anului. Vechiul constructor a intrat in faliment in aceasta primavara si a executat doar 60% din viitoarea cladire, care va gazdui studiouri de film si spatii pentru 23 de firme. Contractul este evaluat la 40 de milioane de lei.
Deoarece proiectul este co-finantat din fonduri europene, banii veniti de la UE trebuie cheltuiti pana la sfarsitul acestui an. Numai ca procedura de achizitie este taraganata. Motivul?
Cinci firme si asocieri au depus oferte financiare. Printre acestea se numara ACI Cluj SA, societatea de constructii controlata de Ioan si Dorin Aschilean, Dorel Goia, Horia Ciorcila si Gicu Gansca.
A doua oferta a venit din partea asocierii TCI Contractor General SA – SC Castrum Corporation SRL Satu Mare. TCI Contractor General din Cluj-Napoca este controlata de oamenii de afaceri Horea Bucsa, Stefan Oltean si Daniela Borsa, si a avut, in 2014 o cifra de afaceri de aproape 47 de milioane de lei.
Si asocierea Decorint – Construct Perom SRL – Imsat Service Cluj SA s-a inscris in cursa de adjudecare a contractului. Liderul asocierii, SC Decorint SRL, este detinuta si administrata de Konti Tibor Istvan, iar in 2014 a avut o cifra de afaceri de 22 de milioane de lei.
O alta oferta a venit din partea unei societati din Botosani, SC Victor Construct SRL.
De asemenea, asocierea Electroplus SRL – SC Termoplast SRL – SC Dacia Faber SRL s-a aratat interesata de acest contract. Liderul asocierii, Electroplus SRL din Cluj-Napoca, este detinuta si administrata de Horatiu Dacian Laszlo, iar in 2014 a avut o cifra de afaceri de 15 milioane de lei.
Termenul de finalizare a lucrarilor este de zece luni, astfel ca investitia din Lomb ar putea fi gata, in cel mai optimist termen, abia in toamna anului viitor.
Proiectul a fost intrerupt de falimentul fostului constructor, Valve International SRL, cu care Primaria a reziliat contractul in 25 mai. Societatea din Braila a cerut insolventa inca din primavara anului trecut, dar a asigurat primaria clujeana ca va continua lucrarile pe santierul din Lomb.
“Buftea de Cluj” este un proiect cofinantat din fonduri europene, iar lucrarile ar fi trebuit sa se incheie la finalul anului 2015. In viitoarea cladire din Lomb vor functiona studiouri de film si vor fi amenajate spatii pentru 23 de firme din industria creativa.

Ofertele pentru Piata Unirii au fost deschise in 8 septembrie

Dupa sase ani de la finalizarea primei etape de modernizare a Pietei Unirii, primaria clujeana a scos la licitatie lucrarile pentru cea de-a doua etapa. Pentru 10 milioane de lei, firma care va castiga contractul va pietonaliza partea carosabila din zona Diesel Club (latura vestica). Vor fi pavate si trotuarele si va fi pusa in aplicare o solutie de iluminat arhitectural pentru fatadele cladirilor, cu sisteme led.
Lucrarile de modernizare a Pietei Unirii (etapa a doua) vor dura trei luni si va intra in santier o suprafata de aproape 12.000 de metri patrati. Cele mai mari modificari vor fi aduse in latura vestica a Pietei Unirii (zona unde este Diesel Club), care va fi pietonalizata. Astfel, circulatia auto va fi inchisa in latura vestica a pietei, iar intreaga zona va deveni una pietonala si de agrement, dotata cu terase.
In acest proiect vor fi pavate si trotuarele de pe laturile sudica, nordica si estica. Totusi, in aceasta etapa, nu este inclusa si pietonalizarea laturii estice (cea unde este situat Muzeul de Arta). Aici va fi implementata o solutie temporara, fiind reconfigurat trotuarul din punct de vedere al mobilierului urban si a vegetatiei.
Contractul de 10 milioane de lei prevede si realizarea unui sistem de iluminat arhitectural. Astfel, fatadele cladirilor vor fi iluminate cu sisteme led, pretabile pentru programarea unor scenarii de iluminare pentru diverse evenimente.
Lucrarile vor fi realizate in baza proiectului realizat in 2006 de SC Planwerk SRL. Potrivit caietului de sarcini, toate lucrarile realizate pe latura de vest si de nord trebuie finalizate in termen de trei luni, in timp ce lucrarile din latura sudica vor fi gata intr-o luna.
Acest proiect este o continuare a modernizarii Pietei Unirii, inceputa in 2006. Planul celor de la Planwerk prevede ca si latura estica sa fie pietonalizata. Din proiectul initial, au fost realizate doua parti: Bulevardul Eroilor si Piata Unirii – partea centrala, unde lucrarile s-au incheiat in 2009, pe o suprafata de peste 7.600 de metri patrati.
Nici acest contract nu va fi semnat in 2015, chiar daca ofetele au fost deschise in 8 august. Firmele care au depus oferte sunt Diferit, Kiat, Nordconferest SA, si ACL Cluj SA.

Intretinerea spatiilor verzi mai asteapta pana in 2016

Contractul evaluat la 15 milioane de euro, pentru intretinerea spatiilor verzi in municipiul Cluj-Napoca pentru urmatorii patru ani, este disputat de firme de casa ale primariei. In spatele societatilor care au depus oferte se afla Calin Stoia (Brantner), fiul lui Silviu Prigoana (Rosal), Radu Vlas, administratorul Complexului Leul sau alti apropiati ai partidelor politice.
Primaria Cluj-Napoca a scos la licitatie serviciile de intretinere a spatiilor verzi din oras, un contract estimat la peste 15 milioane de euro. Ultimul contract de acest fel a fost castigat, in 2011, de Rosal, firma lui Silviu Prigoana.
In spatele firmelor care au depus oferte financiare se afla oameni de afaceri cunoscuti, care sunt abonati la contracte cu Statul Roman.
Astfel, pentru primul lot, a depus oferte asocierea SC Brantner Servicii Ecologice SRL – SC Fruct Prod Com SRL.
Brantner Servicii Ecologice SRL a avut, in 2014, o cifra de afaceri de peste 40 de milioane de lei, iar profitul a fost de 3,2 milioane de lei. Societatea este controlata de Calin Stoia, iar asociat mai este si Brantner Veres SA. Firma s-a asociat cu SC Fruct Prod Com SRL, din Mehedinti, care are domeniu de activitate „activitati de intretinere peisagistica”.
Al doilea ofertant pentru primul lot este SC Garden Center Group SRL, din Ilfov. Socetatea este detinuta de Ion Olteanu, apropiat al PDL,  iar in 2014 a avut o cifra de afaceri de 46 de milioane de lei, in timp ce profitul societatii a fost de 2,5 milioane de lei. Firma a mai castigat si alte contracte de intretinere a spatiilor verzi, in Bucuresti (Sectorul 1), in 2013. Societatea a fost abonata in ultimii ani la contractele publice, printre care intretinerea curtii Palatului Controceni, peisagistica cimitirelor din Bucuresti sau constructia Parcului Olimpic din Bacau.
Subcontractantul firmei din Ilfov pentru contractul de intretinere a spatiilor verzi din Cluj-Napoca este SC Ro Verde Landscaping SRL, tot din judetul Ilfov.
De altfel, cele doua societati au depus oferte pentru ambele loturi.
Rosal Grup se lupta, de asemenea, pentru adjudecarea contractului (atat lotul I cat si lotul II). Societatea controlata de fiul lui Silviu Prigoana, Honorius Adrian, alaturi de Dumitru Mihalache si Gheorghe Minea, a avut un business de peste 170 de milioane de lei, in 2014. Totusi, firma a avut pierderi de peste 6 milioane de lei.
Pentru primul lot, a mai depus oferta financiara asocierea SC Rogera SRL – SC Astro Green Energy SRL – SC Drufec Cons CF SRL.
Liderul asocierii, Rogera SRL, este o societate din Timis si are domeniu de activitate „activitati generale de curatenie a cladirilor”. Societatea este controlata de familia lui Razvan Anheliuc, lider al TNL Timis. Societatea liberala a castigat in 2013 si la Timisoara contractul de intretinere a spatiilor verzi pentru trei din cele patru zone ale orasului. Asociat cu  aceasta societate este firma clujeana Astro Green Energy SRL, ce apartine unui apropiat de-al primariei cluene, Radu Vlas. Vlas este in spatele Complexului Leul din Piata Mihai Viteazu si a avut mai multe contracte cu Primaria Cluj-Napoca, in ultimii ani.
Serviciile de intretinere a spatiilor verzi sunt impartite pe doua loturi, iar contractul va fi semnat pe o perioada e patru ani.
Daca, in 2011, contractul pentru patru ani a fost de 34 de milioane de lei – oferta depusa de castigatorul de atunci, firma Rosal – acum acestea sunt estimate la aproape 70 de milioane de lei, adica dublul pretului din 2011.
Incepand din 2011, spatiile verzi din Cluj-Napoca sunt intretinute de firma Rosal, pentru suma totala de 34 de milioane de lei. La licitatia din 2011 au participat firmele Rosal, Rasimo si Romprest, iar cea mai buna oferta financiara a venit din partea societatii controlate de Silviu Prigoana. Rosal a intretinut, din 2011 incoace, spatiile verzi din intreg orasul (ambele loturi).
Inainte de aceasta data, monopolul pe aceste servicii era detinut de Rosal si Rasimo, considerate firme „de casa” ale Primariei Cluj-Napoca.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *