Reportaj

Trecerile de pietoni de pe strada Clinicilor, un pericol public mortal

Strada Clinicilor a fost scena unor accidente rutiere grave în ultimii ani, unele dintre ele soldate cu decese.

Pe strada Clinicilor, șoferii circulă cu viteză și acordă prioritate după cum au chef,  dar și pietonii au partea lor de vină – se aruncă neatenți pe trecerile de pietoni sau traversează neregulamentar. Ce măsuri au luat Poliția și Primăria?

Strada Clinicilor are un trecut sângeros în privința accidentelor rutiere. Cel mai grav accident rutier a avut loc în anul 2000 și s-a soldat cu moartea unor studenți. Trecerile de pietoni de pe această stradă sunt foarte riscante. Din cele patru zebre de pe Clinicilor, una singură este semaforizată (cea de la intersecția străzilor Babeș-Clinicilor) și una este cu oglindă rutieră, în intersecția din căpătul străzii, în sensul de mers spre Mănăștur.

Oglinda a fost montată abia în urmă cu doi ani. Celelalte două nu au nici semafoare, nici praguri de sol deși pietonii care circulă frecvent în zonă spun că trecerile de pietoni sunt foarte periculoase din cauza vitezei cu care circulă șoferii, dar și a neatenției pietonilor. Pericolul pe care îl reprezintă aceste treceri de pietoni a fost transmis și conducerii Primăriei Cluj-Napoca, în speranța că administrația publică locală va monta măcar un limitator de viteză. „Până nu moare cineva pe trecere pe strada Clinicilor nu aveți de gând să luați măsuri? Lucrez în zonă și în fiecare zi, de mai multe ori se aude scârțâit de roți fiindcă se circulă cu o viteză amețitoare și pietonii se aruncă efectiv pe trecere. Mă refer la prima trecere de pietoni în sensul de mers, în dreptul imobilului cu numărul 44. Un limitator de viteză ar prinde foarte bine. Eventual ați putea să le demontați pe cele de pe strada General Dragalina dacă nu aveți altele pentru că sunt absolut degeaba. Pe strada aceea oricum nu se poate circula foarte tare, deci nu au niciun rost”, a scris Vlad Vasile, într-o sesizare postată de domnuleprimar.ro.

Reportaj la fața locului

Pentru a lua pulsul problemei, Cluj 100% a urmărit chiar la fața locului ce se întâmplă la trecerile de pietoni de pe strada Clinicilor. La una din orele de vârf ale dimineții, trecerea de pietoni din fața Spitalului Județean de Urgență este cea mai circulată dintre cele patru existente pe stradă. Pietonii o aleg deliberat deoarece nu au de așteptat prea mult timp, iar șoferii le acordă acolo mai repede prioritate fiind nevoiți să încetinească fiindcă se apropie de intersecția Babeș-Clinicilor care are semafor.

Deși li se acordă prioritate, unii pietoni aleg să pună la încercare legea și nervii șoferilor și se aruncă în stradă pe lângă trecere sau la câțiva metri de trecere. O angajată a unei farmacii din apropierea trecerii de la UPU ne-a declarat că aude mereu scârțâit de roți, din cauza frânelor șoferilor.
Dacă trecerea de pietoni de la UPU este cu un grad de periculozitate mai scăzut, cea cu oglindă rutieră din intersecția Cinicilor-Hațieganu este într-adevăr cu risc maxim. Acest lucru este confirmat de clujenii care lucrează la firmele din zonă. „Sincer, trecerea de la intersecție e cea mai periculoasă”, a declarat un angajat al unei farmacii de pe Clinicilor. Afirmațiile bărbatului se confirmă la fața locului. Trecerea de pietoni menționată, care deși are oglindă rutieră, ar necesita și un semafor pentru ca șoferii grăbiți și impertinenți să fie obligați să încetinească și să acorde prioritate pietonului care se încumetă cu frică să treacă strada. Rar se oprește câte o mașină în fața trecerii din intersecție. Tocmai din acest motiv, pietonii sunt mai prudenți decât cei de la trecerea din fața UPU. Le e teamă că un bolid ar putea coti brusc și cu viteză din strada Hațieganu și i-ar lua pe sus chiar când traversează.

Punctul de vedere al autorităților

Până la ora închiderii ediției, nu am obținut răspunsul la solicitarea făcută către Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj. Vom reveni cu punctul de vedere al autorităților. Dar reamintim declarația reprezentanților Poliției din 2015. Aceștia au declarat că se va face o reevaluare a circulației rutiere de pe strada Clinicilor, după terminarea lucrărilor de modernizare din zonă (de pe strada Moților, de exemplu), ca să crească gradul de siguranță al participanților la trafic. Lucrările de pe Moților s-au finalizat anul trecut dar clujenii încă nu se simt în siguranță pe trecerile de pietoni de pe strada Clinicilor.

Un scurt bilanț al accidentelor de pe strada Clinicilor

Anul 2000 a marcat cea mai mare tragedie petrecută pe una din străzile importante a Clujului. Un grup de studenți a fost spulberat de un șofer beat pe strada Clinicilor și niciunul nu a supraviețuit.
În 2013,  Mihai Lucan, șeful Institutului de Transplant Renal Cluj-Napoca, a fost implicat într-un accident în urma căruia un autoturism a fost avariat și un pieton a fost rănit. Renumitul urolog a părăsit locul accidentului.
În 2015, un motociclist a fost lovit pe aceași stradă de un șofer care nu s-a asigurat îndeajuns la intersecția cu strada Hațeganu.
În 2016, o femeie a fost lovită pe trecerea de pietoni din dreptul intrării la UPU. Vina a fost a șoferului care nu a acordat prioritate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *