Politica

Trecerea impozitului pe venit către comunităţile locale – o măsură anunțată, dar prea puțin studiată

Impozitul pe venit ar putea trece integral la comunitățile locale – această măsură a fost anunțată de către ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. „Este o măsură pe care noi o avem în Programul de Guvernare ca 100% din impozitul pe venit să treacă la nivelul comunităţilor locale. Aceasta este o decizie care se va lua printr-un act normativ. Va fi o ordonanţă de urgenţă, pentru că va trebui să fie luată decizia înainte de a se finaliza bugetul pe anul 2019”, a anunțat recent Eugen Teodorovici. Decizia ar urma să fie luată printr-un act normativ înainte de a se finaliza bugetul pe anul 2019.

De asemenea, pentru implementarea unei asemenea măsuri, trebuie să aibă loc o discuţie pe formula de repartizare a sumelor între consilii judeţene şi celelalte comunităţi locale.

Teodorovici a precizat că ordonanţa va fi dată în luna octombrie sau la începutul lunii noiembrie cel târziu. 

Categoriile de venit supuse impozitării 

Prin venit se înțelege orice câștig obținut de un contribuabil “persoană fizică”. Se supun impozitării următoarele categorii de venit: salarii; venituri din activități independente (mici comercianți, meseriași, avocați, dentiști, arhitecți, artiști, etc.); venituri din chirii; venituri din investiții (din dobânda primită de la bancă, din dividendele primite de acționari etc.); venituri din anumite activități agricole (sere, pepiniere, flori etc), venituri din premii și din jocuri de noroc; venituri din alte surse, descrise în Codul Fiscal. Până la sfârșitul acestei luni, Fiscul va trimite ultimele decizii de impunere pentru veniturile obținute de persoanele fizice în 2017. ANAF va trimite decizii din oficiu contribuabililor care nu și-au declarat veniturile pe care le-au obținut în anii 2016 și 2017, pentru a li se stabili impozitul datorat la stat. Sunt vizate inclusiv persoanele fizice autorizate și contribuabilii care au obținut venituri din chirii sau din investiții.  

Trecerea impozitului pe venit către comunităţile locale se referă la o ”descentralizare” a banului public fără precedent. 

Sunt pregătite autoritățile locale de impactul potențial al unei asemenea modificări fiscale? Se modifică și procedurile contabile în acest sens? 

”Vă pot spune faptul că, din punct de vedere contabil, nu se schimbă nimic, pentru că repartizarea se face de către ANAF. Contribuabilii își vor plăti dările exact ca și până acum. 

Aici este vorba despre impozitul pe salarii, în funcție de zona în care se realizează. Aceasta este cota care s-ar putea duce către comunitățile locale. 

Din punct de vedere tehnic, pentru contribuabili, pentru firme, nu este nici o diferență. Firma continuă să plătească în aceleași conturi, aceeași sumă de bani, numai că statul, în funcție de locul în care s-a realizat venitul persoanelor respective, distribuie către autoritățile locale un procent mai mare decât până acum.

Atunci, comunitățile locale ar putea beneficia de mai mulți bani”, a declarat Adrian Groșanu, președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, Filiala Cluj (CECCAR Cluj).

Referitor la sediul fiscal al firmelor, președintele CECCAR Cluj a precizat că acesta se stabilește ”în funcție de locul unde se realizează venitul salariaților sau al punctelor unde au sediul social firmele/punctele de lucru. Pentru că, dacă ai mai mult de 5 salariați, trebuie să-ți faci un punct de lucru și ai cod fiscal pe zona respectivă. 

În cazul firmelor cu sediul în București, care au și puncte de lucru în țară și cu salariați mulți, veniturile vor fi repartizate către primăriile din țară. 

În urma trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat, primăriile au pierdut. Poate că, prin această măsură, se reglează un pic situația”, a conchis Adrian Groșanu.  

Reprezentanții ANAF București, din cadrul Serviciului de Asistență Contribuabili, nu au fost în măsură să se pronunțe pe marginea acestor modificări anunțate de către ministrul Finanțelor Publice.

Atât timp cât nu este vorba încă despre un Proiect OUG publicat, reprezentanții ANAF nu pot oferi detalii cu privire la câți bani (în plus) vor fi distribuiți autorităților locale ori dacă vor fi distribuite și sarcini suplimentare odată cu alocarea acestor fonduri.

Probabil că resorturile și implicațiile acestor modificări sunt, totuși, prevăzute în Programul de Guvernare, după cum a susținut Eugen Teodorovici. Altfel, deocamdată, ANAF nu este pregătit să facă anumite previziuni pe marginea trecerii impozitului pe venit către autoritățile locale. 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *