Din oras

Traiesc intre gunoaie, dar viseaza sa ajunga regizori

“Copiii din Pata Rat sunt cei care nu au niciun fel de sansa la viata societatii noastre. Sunt copii meniti sa ajunga in puscariii – cel putin asta e conceptia generala. Noi ne dorim sa aratam ca sunt copii la fel ca restul, care au imaginatie, spirit creativ si umanitate, la fel ca noi toti”, spune Mihai Leaha, unul dintre cei cativa clujeni care si-au propus sa faca din micutii ce locuiesc printre gunoaie regizori cu acte in regula.

„Creste un regizor”, un proiect derulat de Centrul de Resurse pentru Comunitate, isi propune ca 20 de copii, care traiesc pe rampa de gunoi a Clujului sa participe la un atelier practic multimedia: foto-video participativ si photo-voice. Timp de aproape doua luni, copiii vor folosi 20 de camere foto si video, pe care vor invata sa le foloseasca si, in final, vor ajunge sa realizeze propria lor expozitie de fotografie si 6-8 filme documentare scurte despre comunitatea lor.

Copii participanti la proiect vor avea varste cuprinse intre 10 si 12 ani si locuiesc pe rampa de gunoi a orasului. Ei sunt alesi de Organizatia Centrul de Resurse pentru Comunitate, care lucreaza in Pata Rat din 2012”, spune Mihai Leaha, unul dintre reprezentantii proiectului.

“Creste un regizor” isi propune sa miste si sa implice in acest proiect oameni care cred in viitorul copiilor de la Pata Rat.

Speram sa obtinem fonduri de la donatori si de la alti oameni care sunt receptivi la ideea noastra. Am prezentat proiectul unui necunoscut astazi si deja s-a oferit sa ne dea un hard extern pentru stocarea informatiilor, sa ne dea camera lui, daca vrem sa o folosim. Vrem sa implicam cat mai mult comunitatea sa ofere resurse pentru acest proiect. Asa, o sa fie si proiectul lor, nu doar al nostru”, mai spune Mihai Leaha.

Asta, pentru ca, spun cei de la Centrul de Resurse pentru Comunitate, Pata Rat pentru e zona in care, aparent, se desfasoara foarte multe activitati si proiecte menite sa le schimbe viata oamenilor ce traiesc acolo. In schimb, rezultatele nu se prea vad, iar “lumea nu stie ce e acolo, nu are o imagine foarte clara despre ce se intampla in Pata Rat, cine sunt oamenii de acolo”.

In urmatoarele doua luni o sa mergem acolo si o sa facem un numar de activitati, dupa care o sa facem workshop-ul, care va dura intre 6 si 8 saptamani. O sa selectam cativa copii si pentru partea de documentar video, iar acestia vor folosi camerele in urmatoarele doua saptamani. In ultimele doua saptamani ale atelierului o sa facem partea de montaj a materialelor. O sa facem si un fiml documentar despre tot procesul, in care o sa integram si partea de making of, interviurile pe care o sa le facem cu cei mici si filmele pe care acestia le vor face. La final, o sa avem mai multe expozitii in intreaga tara, 6 filme documentare facute de ei si un film documetar mare, despre toate proiectele”, mai spune Leaha.

Cei de la Centrul de Resurse pentru Comunitate isi doresc sa creeze o platforma online, cresteunregizor.ro, unde sa punea fotografia si profilul fiecarui copil regizor. Astfel, ei isi doresc sa atraga fonduri care sa-i sustina pe termen lung pe acesti copii.

Practic, lumea o sa  doneze pentru viitorul lor”, incheie Leaha.

Cine sunt tinerii de la CRC

CRC-Centrul de Resurse pentru Comunitate a fost fondata in 2009 de un grup de 6 tineri idealisti cu scopul de a veni in sprijinul tinerilor, a persoanelor cu dizabilitati si a celor defavorizate realizand proiecte si activitati voluntare în domeniul muncii sociale, educatiei, interculturalitatii si ecologiei. In prezent asociatia are 9 membri toti cu experienta in munca cu tinerii, interes comun ce motiveaza colaborarea in cadrul asociatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *