In vizor

Topul celor mai scumpe chirii la Untold. Pe durata festivalurilor de vară, lăcomia clujenilor explodează

Festivalurile de muzică din Cluj care adună participanți din toate colțurile lumii sunt un pretext excelent pentru proprietarii de apartamente și case să dea un mic tun și să se îmbogățească peste noapte din închirierea proprietăților către festivalieri. Clujenii care dețin apartamente sau case se lăcomesc și cer chirii de ordinul miilor de euro pe durata festivalului Untold, de exemplu. Un apartament de două camere poate ajunge și la 3000 de euro pentru cinci zile. Vă prezentăm un top al celor mai scumpe apartamente de închiriat din Cluj-Napoca.

Cererea și oferta de închiriere pe durata festivalului Untold a ajuns un fenomen cunoscut în toată țara. Pe portalurile de închirieri și pe grupurile de Facebook, clujenii se întrec în oferte de preț. Cazarea pentru numai cinci zile de festival costă enorm de mult, sumele nu prea sunt negociabile și de cele mai multe ori starea locuinței nu justifică prețul de închiriere exorbitant. Cei care vin din alte județe vânează apartamentele ieftine, cu riscul de a avea parte de neplăceri și condiții proaste de cazare. Oamenilor li se pare mult să dea sute sau mii de euro pe două-trei camere.

“Am fost anul trecut la Untold și am plătit 150/persoană pe tot weekendul. Am fost 6 persoane și apartamentul avea 3 camere. Apartamentul era situat în Mănăștur, în zona Big, iar condițiile au fost îngrozitoare. Mobila era veche, mirosea urât în apartament, era pur și simplu mizerabil. Nu și-a meritat banii, nici măcar lenjerie de pat nu am avut. Nu am avut ce să facem, era singura opțiune. În rest mi se părea scump și nu știu cine ar da banii”, spune Roxana B.

Un simplu tur pe site-urile locale de anunțuri ne arată că nici anul acesta clujenii nu lasă din prețul de închiriere. Din contră, prețurile au explodat acum că se apropie festivalul. Locuințe care se află la periferia orașului sau chiar la câțiva kilometri de oraș costă de regulă între 600 și 4.000 de euro. 

Prețurile sunt doar ușor negociabile, proprietarii nu scad mai mult de 50 de euro. De exemplu, cineva pune la bătaie o cabană ultradotată în Beliș pentru prețul fix de 4.000 de euro.

Iată cum arată un top al apartamentelor ultra scumpe din Cluj-Napoca:

1. Apartament de două camere, 63 mp, 2700 de euro

În cartierul Zorilor, pe strada Mircea Eliade, un bărbat dă în chirie un apartament de lux, cu două camere. Pentru o suprafață de 63 mp, clujeanul cere 2700 de euro. “Două dormitoare +baie +bucătărie + hol = 61mp / bloc nou, 10 minute de festival. Zonă rezidențială, liniștită”, se arată în anunțul postat pe lajumate.ro. Apartamentul are toate dotările de bază. Apartamentul nu a fost încă închiriat și nici nu e de mirare. Prețul e totuși exagerat, iar până în centru unde are loc festivalul se fac mai mult de 10 minute.

2. Apartament cu două camere, zona Plopilor, 1700 de euro

În perioada Untold, apartamentele situate în centru sau în zona Plopilor-Mănăștur se închiriază la prețuri care sar de 1000 de euro. Un exemplu în acest sens este un apartament de pe strada Șesului, dotat și utilat. Pe lângă prețul de închiriere de 1700 de euro, proprietarii cer și o garanție de 500 euro, returnabilă. La acest preț se pot închiria mai multe camere la un hostel sau hotel de 2-3 stele.

3. Apartament în blocul Platinia, 1500 de euro

Clujenii care dețin apartamente în Platinia se consideră norocoși. Sunt aproape de locația Untold, prin urmare se întind cât pot de mult la preț. 

“Închiriez apartament 2 camere ultrafinisat, situat în Complex Platinia Fabrica de Bere, la 2 minute de Cluj Arena, 1500 de euro”, scrie într-un anunț de pe OLX. Proprietarul a omis să pună poze, așa că ne putem doar imagina că la un asemenea preț condițiile sunt de cinci stele sau… nu.

4. Apartament de 4 camere din Mănăștur, 1200 de euro
 
Un apartament complet mobilat și utilat din Mănăștur, care poate găzdui între 6 și 8 persoane se închiriază prin agenție – o practică extrem de rară când vine vorba de festivalurile verii – la prețul de nu mai puțin de 1200 de euro. Apartamentul are 80 mp și este mobilat ca un apartament de hotel. La acest preț, se poate închiria din timp un apartament întreg la un hotel de lux.

De ce sunt atât de scumpe chiriile pe durata Untold

Sumele inimaginabile pe care le cer clujenii pentru câteva zile de cazare au în spate câteva motivații. Agenții imobiliari spun că e un fenomen care are loc și în alte țări, cu ocazia anumitor festivaluri și se pare că românii îl copiază. Proprietarii mizează de asemenea pe faptul că cei care închiriază nu vin singuri și astfel chiria se împarte la mai mulți.

“Din constatările mele, chiriile pe care le solicită proprietarii sunt echivalentul unei chirii lunare pe care doresc să o obțină în cele 4-5 zile de cazare. Dacă chiria la o garsonieră e 250 de euro pe o lună, el vrea să obțină 250 pe cele cele 5 zile. Pentru că într-un apartament pot să stea și patru persoane, asta ar fi prima explicație. Nu îi îngrădește cu numărul de persoane. A doua ar fi că există cerere mare, dat fiind faptul că și hotelurile și-au ridicat tarifele în această perioadă sau nu se mai găsesc camere. Atunci singura alternativă e căminul universitar, cortul din campingul Untold sau chiria. La fel se întâmplă și în alte țări. De exemplu, la Munchen, în octombrie (când are loc Oktober Fest – n.red.) o să plătești de patru ori mai scump chiria și hotelul”, explică agentul imobiliar Tudor Marc, consilier imobiliar la Welt Imobiliare.

Clujenii care închiriază nu declară la Finanțe

Deși se închiriază sute de locuințe în perioada festivalului, proprietarii nu colaborează nici cu agențiile imobiliare, dar nici cu Finanțele. Foarte puțini declară la Finanțe contractul de închiriere ca să nu plătască taxe pe chiriile încasate. Astfel are de pierdut economia Clujului. Piața imobiliară mai puțin. Agenții imobiliari spun că Untold nu influențează piața imobiliară nici în bine, nici în rău.

“Untold e o situație conjuncturală, ea nu influențează piața imobiliară cu nimic. Nici măcar cu agențiile nu prea are treabă, majoritatea închirierilorse fac fie pe site-ul Untold, fie pe alte site-uri. Închirierile se fac între persoane fizice. Sunt curios câți își declară la Finanțe contractele de închiriere. Aș vrea să văd. Deși nu o să se întâmple”, încheie Tudor Marc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *